Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Miss Silver - Patricia Wentworth

op 19 september 2021 door

In het Thriller Café is natuurlijk ook plaats voor lekker ouderwetse detectives. Geen boeken vol actie, geweld of (psychologische) spanning, wel verhalen waarin het er allemaal iets trager aan toegaat en waar nog ouderwets naar de dader van een misdrijf gespeurd wordt. Net als vorig jaar staat de maand september in het teken van detectives. Onze vierde themablog is gewijd aan Miss Silver, een personage van Patricia Wentworth. 

De auteur 

Patricia Wentworth (1877-1961) is het pseudoniem van Dora Amy Elles. Ze was een Engelse schrijfster van detectiveromans in de stijl van Agatha Christie. Haar belangrijkste romanfiguur is de oudere, ongetrouwde ex-gouvernante Miss Maud Silver. Ze werd in het leven geroepen in 1928, twee jaar voordat Christies Miss Marple haar eerste avontuur zou beleven. In de periode 1928-1961 zouden in totaal 32 boeken met Miss Silver als seriepersonage verschijnen. Daarnaast schreef Wentworth drie boeken met Inspecteur Lamb in de hoofdrol, en 31 andere misdaadromans. 

De serie met Miss Silver 

Alle 32 delen werden in het Nederlands vertaald en verschillende keren heruitgegeven; de laatste editie dateert van begin deze eeuw (Poema Pockets).

  1. Onschuldig veroordeeld?
  2. Danseres als moordwapen 
  3. De vier sleutels
  4. De vloek van de pelgrims
  5. Fatale voorspelling
  6. De vrouw in het blauw
  7. De laatste rekening
  8. Het roosvenster
  9. De grendels
  10. De ivoren dolk
  11. De lankmoedige erfgenaam
  12. Stem in de mist
  13. Moord op de rotspunt
  14. Een vrouw verdween
  15. Het stille water
  16. Het luisterende oog
  17. De gestolen brief
  18. Het lege huis
  19. De klok slaat twaalf
  20. Spotlicht
  21. De gestolen sieraden
  22. Een pen met gif
  23. De schat van Benevent
  24. Moord in het tuinhuis
  25. Het grijze masker
  26. De eenzame weg
  27. De Chinese sjaal
  28. Anna, waar ben je?
  29. De zaak William Smith
  30. De vingerafdruk
  31. Gevaarlijk punt
  32. De verdwenen oorring 

Hoe zijn de boeken in Greets boekenkast beland?

Ik herinner me niet wanneer ik de boeken precies kocht. Wel waar ik ze bestelde, namelijk in een boekenwinkel in Dendermonde, waar ik woonde van 1998 tot 2002. De boeken werden opnieuw uitgegeven in het jaar 2000, en op een zeker moment in de jaren daarna was er een actie ‘3 halen, 2 betalen’ als ik me goed herinner. Mijn teleurstelling was groot toen de verkoopster zei dat deel 6 niet meer beschikbaar was. Want wat heb je nou aan een 32-delige serie, waarvan maar 31 boeken in je kast staan? Gelukkig is het een paar jaar geleden toch nog goedgekomen. Om een of andere reden moest ik aan de serie en het ontbrekende boek denken en heb ik nummer 6 tweedehands gekocht. Ik hou niet van tweedehands boeken, maar nood breekt wet.

Herleesronde na twintig jaar

Alle 32 boeken herlezen, het zou leuk zijn, maar voorlopig zit dat er niet in. En dus las ik vorige week Onschuldig veroordeeld?, het eerste deel. Ik was benieuwd of ik na al die jaren nog altijd zo enthousiast zou zijn en of de vergelijking met Agatha Christie stand zou houden.

Optisch zit het in elk geval snor. De pockets van beide series zijn exact even groot en de Wentworths hebben net als mijn Christie-editie gezellige en kleurrijke covers. Alle delen tellen ongeveer 250 bladzijden, en dus zijn de verhalen het perfecte leesvoer voor wie slechts een paar uurtjes met een boek wil doorbrengen.

Deel 1 - Onschuldig veroordeeld?

Geoffrey Grey is tot levenslang veroordeeld wegens moord op zijn oom. Zijn vrouw Marion en haar nichtje Hilary zijn de enigen die geloven dat hij onschuldig is. Een jaar na het proces besluit Hilary uit medelijden met Marion naar aanwijzingen voor zijn schuld te gaan zoeken. Veel medewerking krijgt ze daarbij niet. Alleen Miss Silver wil haar helpen, maar zij kan niet voorkomen dat Hilary’s leven in groot gevaar komt.

Mening Greet ****In het begin gaat het traag en is er veel herhaling. Je leest bijvoorbeeld eerst wat iemand meemaakt en daarna nog eens het gedetailleerde verslag daarvan aan iemand anders. Mij stoorde het niet, maar niet iedereen zal dezelfde mening zijn toegedaan. Dan krijg je plots een heel ander boek te lezen: het tempo gaat serieus omhoog en het verhaal wordt erg spannend! Oké, helemaal onvoorspelbaar is de ontknoping niet, maar als je bedenkt dat dit boek al in 1937 werd geschreven (toen lezers nog niet verwend waren met ontelbare spannende thrillers), kun je alleen maar bewondering voelen voor de verhaalopbouw en de plot. Opvallend is dat Miss Silver pas ter sprake komt als het boek al bijna halverwege is, en dan nog speelt ze lange tijd geen dominante rol. Al is zij het natuurlijk wel die het mysterie weet op te lossen; de gedachte aan Miss Marple is niet ver weg, al lijkt Miss Silver net iets actiever te zijn. Ik vermoed dat haar bijdrage in volgende boeken groter wordt en dat ze dan al sneller op het toneel zal verschijnen. Ik heb echt heel erg genoten van deze Wentworth en zal er in de toekomst vast nog wel één oppakken. 

Kennen jullie Patricia Wentworth en haar Miss Silver? Wie heeft naar aanleiding van dit artikel zin gekregen om een van haar boeken te (her)lezen? 

2e98ae424fc3de74952200b3b94b0b48.jpg



Reacties op: Miss Silver - Patricia Wentworth

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Patricia Wentworth

Patricia Wentworth

Patricia Wentworth (1877-1961) is het pseudoniem van Dora Amy Elles. Ze was een ...