Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Natan Z. - Arjan Alberts

op 13 april 2019 door

Inhoudsindicatie

De Thriller Club, in dit geval Karina en Greet, doet uitspraak over Nathan Z., de debuutthriller van Arjan Alberts, uitgegeven bij Xander Uitgevers.

Instantie: Hebban Thriller Club
Uitspraakdatum: 2019-04-08
Publicatiedatum: 2019-04-13
Zaaknummer: 2019-57
Procedure: Eerste vonnis
Rechtsgebied: Strafrecht

Uitspraak

Hebban Thriller Club
Afdelingshoofden Karina – Greet
Locaties Hengelo, Nederland – Waasmunster, België

Parketnummer : 2019-57
Uitspraak : 8 april 2019 
Beslissing over de beoordeling van Natan Z.

Natan Z. 
Geboren op 13 maart 2019 te Amsterdam.
Thans verblijvende in verschillende boekhandels door heel Nederland en Vlaanderen.
Hierna te noemen: debuut.
Ter beschikking gesteld teneinde te worden beoordeeld. 

Om tot een vonnis te komen is door de afdelingshoofden een aantal onderzoeken ingezet. De uitkomsten hiervan zijn achter gesloten deuren in de raadkamer van de Hebban Thriller Club besproken, maar willen we jullie vanuit het oogpunt van volledigheid niet onthouden. Hieruit is de volgende informatie naar voren gekomen die van belang is voor het uiteindelijke vonnis:

Over de inhoud van het boek is geweten:

Acht jonge moeders zijn door een seriemoordenaar om het leven gebracht. Ieder van hen leed aan een ongeneeslijke ziekte. De dader, Natan Z., zit veilig in een tbs-kliniek, maar dreigt door een fout van justitie vroegtijdig vrij te komen. Tijdens het proces doet zijn advocaat Reinier een gruwelijke ontdekking. 

Tegelijkertijd speelt de jonge therapeute Suus een levensgevaarlijk spel op de afdeling waar Natan vastzit en werkt Hannah, echtgenote van Reinier en een bekende Nederlandse schrijfster, in de Franse Alpen aan haar nieuwe roman… over Natan. Terwijl ze probeert te overleven in het afgelegen Franse landhuis ontrafelt ze mysteries en ontdekt ze wie het op haar heeft voorzien. 

Arjan Alberts brengt de lezer in het hart van een tbs-kliniek, een zenuwslopende strafrechtzaak en een meesterlijk spel rondom een seriemoordenaar wiens zieke karakter ondoorgrondelijk lijkt…

Over de auteur is het volgende bekend:

Arjan Alberts is schrijver en jurist. Hij werkte zeventien jaar voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De laatste jaren was hij als coördinerend inspecteur verantwoordelijk voor incidentonderzoek in gevangenissen en tbs-klinieken. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen juridisch adviesbureau (bron: boekomslag).

Over de term TBS kan medegedeeld worden:

Tbs, in Nederland is het een begrip, in Vlaanderen laat het nauwelijks een belletje rinkelen, tenzij je bijvoorbeeld Later als ik dood ben van Ilse Ruijters las. Tbs is de afkorting van terbeschikkingstelling. De rechter kan deze maatregel opleggen aan mensen die een zwaar misdrijf pleegden en daarvoor geheel of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Het misdrijf kan de dader niet (volledig) aangerekend worden, doordat de dader lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en/of een ernstige psychiatrische stoornis. Daardoor bestaat ook het gevaar dat hij of zij opnieuw in de fout gaat. Wil je meer weten, kun je bijvoorbeeld hier terecht.

Overwegingen:

Personages: In het debuut zijn verschillende personages aanwezig die samen het verhaal vormen. Vanzelfspekend is er het hoofdpersonage Natan Z., waarbij gesteld mag worden dat Alberts hem voldoende tot leven weet te brengen en zijn psychopathische neigingen bij momenten levensecht overkomen. Zowel in de hoofdstukken in het heden als de momenten waarin er naar het verleden van Natan wordt gekeken, weet de auteur verschillende karaktertrekken van hem uit te lichten die hem tot een geloofwaardige psychopaat maken. Toch kan zijn verhaal niet bestaan zonder zijn advocaat Reinier, diens vrouw Hannah en sociotherapeute Suus, die ieder op hun eigen manier met hem verbonden zijn. Alberts weet ook hen tot leven te brengen, voldoende passend bij het verhaal, echter had zeker rondom Hannah meer verdieping mogen plaatsvinden.

Vertelperspectief: Het boek begint met een pakkende proloog, Alberts heeft zijn lezers al meteen beet. Het eigenlijke verhaal speelt zich vijftien jaar later af, heel af en toe is er een flashback. Vanuit verschillende perspectieven wordt het verhaal verteld; zowel advocaat Reinier, zijn vrouw Hannah en therapeute Suus doen hun verhaal. Natan zelf komt niet aan het woord, maar door de verhalen van anderen kom je toch heel wat over hem te weten. Direct is duidelijk dat de tijdsspanne bij allen gelijkloopt en de gebeurtenissen ongeveer een week beslaan.

Spanning: Toch wel de belangrijkste vraag bij een thriller: is het boek spannend? Gelukkig kan die in dit geval met een volmondig ‘ja’ beantwoord worden. Een moordenaar met een hoop slachtoffers op zijn naam, een tbs-kliniek vol criminelen, een advocaat waar je je vragen bij stelt, en ga zo maar door. Alle ingrediënten voor een boek vol spanning zijn aanwezig, en de auteur is erin geslaagd ze op de juiste manier en in de correcte verhoudingen te mengen. De hamvragen: Komt Natan vrij? Wat zouden de gevolgen voor de mensen rondom hem zijn? Kan Suus haar gang gaan? En wat met Hannah?

Sfeer: Alberts is zeer sterk in het neerzetten van een bepaalde sfeer. Zo heerst er bijna constant dreiging in de tbs-kliniek, het ontgaat je geen moment dat je je tussen de criminelen bevindt. In scherp contrast daarmee het aanvankelijk idyllische natuurlandschap waarin Hannah zich ophoudt. Al wordt ook dat uiteindelijk een onheilspellende plek, waar je zo snel mogelijk weg wil.

Opbouw: Het verhaal zit bijzonder goed in elkaar. Alle verhaallijnen zijn netjes uitgezet en vormen een coherent geheel. Nergens wordt het ingewikkeld of verwarrend. De aanloop naar de ontknoping had iets beter gekund, maar die vaststelling zal geen al te grote invloed op de te verwachten ‘uitspraak’ hebben. Interessant hoe Alberts tussen de bedrijven door nog meegeeft dat doofpotaffaires altijd en overal aanwezig lijken te zijn, en dat mensen heel vaak voor eigenbelang gaan.

Beslissing

Afdelingshoofden Karina als Greet zijn beiden zeer te spreken over het debuut van Arjan Alberts. Het echte wow-gevoel ontbrak, maar dat zit er voor een volgende thriller vast aan te komen. Twee keer 4 sterren voor Natan Z., een boek dat we iedereen met een gerust hart kunnen aanbevelen.

Word jij blij van Nederlandstalige debuten en komen die boeken bovenaan je verlanglijstje? Of kijk je bij nieuwe namen liever eerst de kat uit de boom?

Veel leesplezier,
Karina & Greet  



Reacties op: Natan Z. - Arjan Alberts

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Arjan Alberts

Arjan Alberts

Arjan Alberts (1975) is schrijver en jurist. Hij werkte zeventien jaar voor het ...