Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Olivia Rönning & Tom Stilton - Cilla & Rolf Börjlind

op 25 januari 2019 door

Series, we zijn er gek op. Het maakt niet uit wanneer ze van start gingen, hoeveel delen ze tellen en waar ze zich afspelen. We willen steeds meer weten over onze geliefde seriepersonages. En dus zetten de leden van de Thriller Club elk een favoriete serie in de kijker. Vandaag bespreekt Evy de serie rond Olivia Rönning en Tom Stilton van het schrijversduo Cilla en Rolf Börjlind. 

Deze blog is er deels gekomen omdat op 15 januari deel vijf uit de serie, Koudvuur, is verschenen. We bespreken eerst de voorgaande vier boeken en daarna laten we jullie in een duimpjesverslag weten wat we van het nieuwe deel vinden.  

De auteurs 
Het Zweedse koppel, Cilla (1961) en Rolf (1943) Börjlind, bestaat uit scenarioschrijvers in hart en nieren. Ze schreven al voor meer dan 44 films en seriedelen het scenario. Daar behoren ook de afleveringen van Beck toe. Een serie die elke liefhebber van Zweedse crime gezien zou moeten hebben. Het is daarom niet verwonderlijk dat de boeken over Olivia Rönning en Tom Stilton worden verfilmd.

Olivia Rönning 
Niemand zal ontkennen dat het personage Olivia Rönning vooral in het eerste boek, Springvloed, erg veel doormaakt en dat je als lezer helemaal meegaat in haar zoektocht naar de waarheid. In Springvloed zit Olivia Rönning in haar tweede jaar van de politieopleiding. Ze treedt daarmee in de voetsporen van haar vader, inspecteur Arne Rönning, die al overleden is. Wat Olivia al kenmerkt vanaf het moment dat ze zich verdiept in een oude zaak in dit eerste boek, is het feit dat ze altijd buiten de lijntjes denkt. Eigenlijk zorgt deze denkwijze er ook voor dat ze een buitenstaander is en een vrij 'eenzaam' bestaan leidt. Als lezer heb je bij Olivia het beeld van een mooie, jonge vrouw, die je soms even door elkaar wilt schudden. Ze lijkt met momenten zo opgesloten in zichzelf dat ze vergeet te leven. Toch is dat ook een deel van haar charme en het maakt haar bovenal erg interessant.

Tom Stilton 
Wanneer Olivia in het eerste boek op zoek gaat naar Tom om meer te weten te komen over een oude zaak, stuit ze op een dakloze. Hoe kan het dat deze integere en alom geprezen rechercheur zich zo heeft laten gaan en op straat terecht is gekomen? Tom Stilton is, nog meer dan Olivia Rönning, een erg intrigerend personage. Waar hij als persoon soms vlak kan overkomen aan de buitenkant, is dat absoluut niet het geval binnenin. De mensen uit zijn omgeving lijken niet altijd goed vat op hem te krijgen, maar ze vertrouwen erop dat Tom wel het goede doet omdat ze weten dat zijn hart op de juiste plaats zit.

De vier eerste delen van de serie

Springvloed

1987. Op het strand van Nordkoster wordt bij vollemaan een gruwelijke moord gepleegd op een jonge vrouw. Rechercheur Tom Stilton heeft amper aanknopingspunten. Niet alleen is de identiteit van het slachtoffer onbekend, ook lijkt er geen motief te zijn en is er geen spoor van de dader. Uiteindelijk blijft de zaak onopgelost. Stilton is er zo door aangedaan dat hij volledig instort. Drieëntwintig jaar later schrikt een reeks brute moorden op daklozen de inwoners van Stockholm op. De slachtoffers worden zodanig mishandeld dat ze aan hun verwondingen overlijden. De aanvallen worden gefilmd en de beelden worden op YouTube geplaatst. Olivia Rönning zit in haar tweede jaar van de politieopleiding, een studiekeuze die wellicht geïnspireerd is door haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning. Voor haar studie moet Olivia een onopgeloste zaak bestuderen uit de politiearchieven. Olivia kiest de strandmoord van 1987, begint te graven en zit algauw tot haar nek in de zaak. Maar om verder te komen, moet ze Tom Stilton vinden. Die lijkt echter van de aardbodem verdwenen...

De derde stem 

De blinde assistente van een messenwerper wordt levenloos aangetroffen in een park in Marseille. Ze is de ex van een goede vriend van Tom Stilton, en samen onderzoeken ze haar dood. Intussen wordt in Stockholm het lijk van douanebeambte Bengt Sahlmann aangetroffen. Er is gepoogd het op zelfmoord te laten lijken, maar dat is overduidelijk niet het geval en de politie legt onmiddellijk de link met een grote drugsvangst van de douane. De zaak belandt op het bureau van Mette Olsäter, die het team leidt dat een grote internationale drugszwendel onderzoekt. Olivia Rönning is terug uit Mexico en raakt bij toeval betrokken bij de zaak-Sahlmann. Ze kiest daarin hoe kan het ook anders een heel andere weg dan het team van Mette Olsäter en komt zo op het spoor van de moordenaar. Maar die weet op zijn beurt inmiddels ook wie Olivia is.

Zwarte dageraad 

Olivia Rönning heeft besloten terug te keren bij de politie en wordt op een zaak gezet in de provincie Skåne. In een naburig stadje is een gruwelijke kindermoord gepleegd. Een paar dagen later wordt er nog een kind gedood, deze keer in een dorpje vlak buiten Stockholm. Bij beide kinderen, de zeven jaar oude Aram en de driejarige Emelie, is de nek op dezelfde manier gebroken. De brute moorden op de onschuldige kinderen veroorzaken een schokgolf door het hele land. Mette Olsäter van de Rijksrecherche is betrokken bij het onderzoek. Ze verdenkt een racistische groep die bedreigingen heeft geuit naar de ouders van de kinderen. Als een onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Forensische Wetenschappen iets op het spoor komt, neemt ze contact op met Mette Olsäter. De testuitslag geeft de zaak een zeer onverwachte wending...

Wiegelied 

In Småland wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie. Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar. 

(De knoflook in de foto hieronder behoort toe aan Greet. Hij mocht even van de zolder komen om te poseren voor deze foto!) 
a6ba940106e6907977e804c298e3f1e1.jpg

Wat was onze favoriet tot nu toe? 

Joyce: Wiegelied 
De titel van mijn recensie is "De beste tot nu toe", dus het was niet zo moeilijk deze vraag te beantwoorden. Het verhaal in Wiegelied heeft alles in zich: interessante personages, een goed en spannend plot en maar vooral originaliteit. De vluchtelingenproblematiek is op dit moment zeer populair als onderwerp in de Scandinavische thrillers, maar gelukkig wisten Cilla en Rolf Börjlind te verrassen. Het boek voelt vol in zeer positieve zin, mooie zinnen en psychologie zijn het hele boek aanwezig en dat leest heel fijn. Tom, Olivia, Mette, Bosse, Lisa, Minken en Luna zijn oude bekenden voor lezers van der eerdere boeken. In Wiegelied leer je ze echter nog beter kennen. Zeker Muriel maak een emotionele ontwikkeling door en weet zelfs van de drugs af te blijven.

Greet: Zwarte dageraad 
Het beste boek in de reeks is voor mij Zwarte dageraad. Ik las het boek in mei 2015, dus ik moest even teruggrijpen naar mijn recensie om je te kunnen vertellen waarom ik voor dit derde deel kies. Ik citeer: 'Sommige zaken zijn misschien net iets te toevallig, maar echt ongeloofwaardig wordt het gelukkig niet. Het boek is goed geschreven en kent goed opgebouwde verhaallijnen. Een boek om je aandacht bij te houden en tegelijkertijd een waar plezier om te lezen. Bij de eerste twee delen in de serie had ik nog geen wow-gevoel, deze keer wel.'

Karina: Wiegelied 
Mijn favoriete boek van de vier, ook al kan ik eigenlijk niet kiezen (ik beoordeelde ze allemaal met vier sterren) en staan ze dus allemaal op een gedeelde eerste plaats, is Wiegelied. De nieuwe personages hierin hebben me zeer geboeid, zoals bijvoorbeeld de jonge vluchtelinge Folami. Daarnaast is de auteurs in dit boek, meer dan in de andere, gelukt om te raken. De scènes die bij de personages heftige emoties opriepen, zoals het bezoeken van de plaats delict of het liedje dat Muriel zingt, raakten mij ook en maakten duidelijk dat auteurs Cilla & Rolf Börjlind goed in staat blijken dit gevoel met rake pennenstreken op te roepen. Daarnaast hebben ze ook nog kans gezien om zowel Olivia als Tom Stilton een verdiepende ontwikkeling door te laten maken die mij in ieder geval het gevoel gaven dat ze beiden nog flink wat boeken mee kunnen.

Jeanet: De derde stem 
Ik vond het tweede boek uit de serie het beste. Hoe de verschillende verhaallijnen bij elkaar komen is zo briljant gedaan. Het blijft boeien en wordt nooit saai, daardoor kon ik het boek niet wegleggen. Het verhaal van Abbas vond ik zo intrigerend. De manier hoe iedereen betrokken is en vaak op zijn eigen manier te werk gaat en dan samen een zaak/zaken oplossen, echt knap bedacht. Je komt in dit deel veel te weten over de achtergronden van de hoofdpersonages, en dat vind ik leuk, omdat je ze daardoor beter kan doorgronden. Je begrijpt beter waarom of ze bepaalde keuzes maken.

Evy: Springvloed 
Ik ben enorm aan het twijfelen tussen Springvloed en Wiegelied. Allebei op hun eigen manier hebben ze mij weten te overtuigen. Toch heb ik een 'zwak' voor de eerste uit de reeks. Je ontdekt de achtergrond van Olivia en Tom en je leest hoe ze steeds meer met elkaar te maken krijgen. De beide personages veroveren in dit boek al een plekje in mijn hart. Een plek die natuurlijk in de volgende boeken steeds groter is geworden. Ik vond het verhaal in Springvloed echt heel origineel. Het eerste hoofdstuk is zo pakkend, met de moord op het strand uit 1987, dat ik daarna het boek gewoon niet meer neer kon leggen. Ik heb deze boeiende start van de serie in een ruk uitgelezen.

De serie draait om Olivia en Tom, maar toch zijn personages als Mette en haar gezin en Abbas onmisbaar. Zij geven de boeken op een bepaalde manier een groot 'familie-gevoel'. Wat is jullie favoriete boek uit de serie en waarom? Laat het ons in een reactie onder dit artikel weten.

Groetjes,
Evy



Reacties op: Olivia Rönning & Tom Stilton - Cilla & Rolf Börjlind

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en bekroonde scen...