Advertentie

Sterre Carron

op 03 maart 2019 door

Vandaag is de laatste dag van de Thriller Tiendaagse. Tien dagen waarop we jullie met een aantal Nederlandse en Vlaamse auteurs hebben laten kennismaken en ook konden jullie vijf dagen lang aan de Thriller Quiz deelnemen. Helaas komt aan veel moois een eind, maar niet voordat we nog aandacht besteden aan de Vlaamse auteur Sterre Carron. Dat doen we dus vandaag. Voor ons is dit echter nog niet het definitieve slotstuk van de Tiendaagse, de komende paar dagen zullen jullie  merken waarom.

De auteur
Sterre Carron, geboren in 1957 en woonachtig te Sint-Katelijne-Waver, regio Mechelen in België, schrijft onder dit pseudoniem misdaadthrillers. Sinds haar jeugd heeft zij reeds enorm veel interesse in criminologie, maar studeerde toch voor vroedvrouw en nadien tropische geneeskunde aan het Tropisch Instituut te Antwerpen. Ze heeft in Rwanda gewerkt bij Artsen zonder Grenzen en nog steeds heeft ze veel belangstelling in forensische geneeskunde. Deze kennis komt haar goed van pas in haar werk als auteur.

In 2013 debuteerde ze met Mara. Een spannend verhaal van een vrouw die vermoord wordt teruggevonden in een hotelkamer. Het is aan de temperamentvolle hoofdinspecteur Rani Diaz en haar team om deze moord uit te zoeken, maar ook bij de volgende delen loopt de rode draad van de hoofdinspecteur door.

De boeken
2013: Mara
2014: Tirtha
2014: Matsya
2015: Trifla
2015: Indigo
2016: Indra
2016: Gotcha
2017: Carta
2017: Puta
2018: Preta
2018: Pitta

Mijn leeservaring
Het is pas in 2018 dat ik, door een leesclub over Pitta, kennismaakte met deze auteur en ik moet toegeven dat ik enorm was verrast, het boek had mij van in het begin in zijn greep. Door zijn steeds aanwezige spanning, de korte hoofdstukken en de toegankelijke schrijfstijl, leest het boek als een trein. Sterre laat niets aan de verbeelding over en spaart de lezer niet van de gruwelijke momenten.

Zoals wel eens gebeurt, kan je tijdens een leesclub vragen stellen aan de auteur en dit was ook hier het geval. Daardoor heb ik de mogelijkheid gekregen om Sterre wat beter te leren kennen.

Hoe gaat Sterre te werk
Sterre heeft steeds vertrouwen gehad in haar werk als auteur, ook al was het in het begin niet makkelijk, want ook zij is eerst een paar keer afgewezen door enkele uitgeverijen, tot de derde en de vierde geïnteresseerd waren en de bal aan het rollen ging. Ze spendeert gemiddeld drie à vier maanden aan een boek, waarop de redactie nog volgt. Dankzij haar fantasie en opzoekwerk over marteltechnieken en verdachte overlijdens heeft ze steeds het nodige voer voor een nieuw verhaal. Meestal weet ze al een nieuw plot als het vorige deel nog bij de drukker ligt. Piekeren of het te luguber is om te schrijven doet ze niet, en dit is volgens mij haar troef, want dat maakte Pitta ook zo adembenemend voor mij. Het is wel zo dat ze op 22 maart 2016 haar verhaal in realiteit ziet komen. Net wanneer de terreuraanslag in Zaventem plaats heeft, ligt haar boek Indra bij de drukker. Een verhaal dat heel dicht tegen de realiteit aanleunt, over zelfmoordterroristen die een aanslag plegen in Mechelen en op een volle trein richting Zaventem. Samen met haar uitgever hebben ze er over gedacht om de uitgifte van het boek uit te stellen, maar hebben toch beslist om dit niet te doen. Bij uitstel zou het kunnen lijken of ze er gebruik van hadden gemaakt. Wel waren ze bang voor de reacties die het zouden kunnen teweegbrengen van deze bijzonder moeilijke beslissing.

Aan elk boek spendeert Sterre Carron veel research, maar bij Indra is wel erg veel werk aan voorafgegaan. Sterre wil alles tot in detail kunnen verantwoorden en sprak zo met wetsdokters, psychiaters en moslims. Zelfs heeft ze het niet nagelaten om te achterhalen hoe een spijkerbom kan worden gemaakt en hoe ontstekingsmechanismes werken. Zoals ik al eerder zei, Sterre laat niets aan het toeval over.

Hoe komt Sterre aan de titels
In tegenstelling tot de meesten onder ons denken zijn de titels geen meisjesnamen (met uitzondering van Indra), maar uit het Sanskriet afkomstig. De betekenis van deze titels wordt in de loop van ieder verhaal duidelijk. Vanaf Carta heeft ze al eens namen gebruikt van personen die ze echt kent, meestal in de groep rond Rani Diaz.

Willen jullie haar beter leren kennen, dan kan dit zeker op haar Facebookprofiel, en zullen jullie ontdekken dat zij niet enkel een goed auteur is, maar ook een dierenliefhebber en een fantastische persoon.

Wanneer verschijnt er een vervolg
Ergens eind april, begin mei wordt haar nieuwste thriller verwacht en ik verklap jullie graag al de titel: Amla, wat Indiase kruisbes betekent. 

Hebben jullie al iets gelezen van Sterre Carron? Laat het ons gerust weten. 

Groetjes,
Kristel, namens de Thriller Club Reacties op: Sterre Carron

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sterre Carron

Sterre Carron

Sterre Carron is woonachtig in België waar zij tropische geneeskunde aan het In...