Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Thomas Berg - Jo Claes (+ mini winactie)

op 02 september 2017 door

Algemene informatie
Na Jack ReacherRizzoli & IslesBen van Arkel en Kinsey Millhone is dit alweer de vijfde aflevering in onze rubriek ‘Seriepersonages’. We melden nog even dat we onderling enkele selectiecriteria afgesproken hebben: de serie moet ten minste tien jaar geleden zijn gestart en ten minste vijf delen tellen. Series uit het hoge noorden laten we buiten beschouwing, die worden besproken op de spot Literatuur uit het hoge Noorden. Elke maand lezen enkele leden van onze Club van 10 het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit op de laatste zondag van de maand.

We beseften een tijdje geleden dat we met deze rubriek nog jaren vooruit kunnen en hebben daarom beslist om vanaf nu elke maand twee seriepersonages voor te stellen. Morgen komt nummer zes er dus al aan! Het voorstellen van het personage doen we naar goeie gewoonte in het begin van de maand, het verslag over het eerste deel in de serie volgt aan het eind van de maand.

De auteur
Jo Claes debuteerde in 1985 met de verhalenbundel De Stenen Toren waarvoor hij in 1986 de Prijs voor het Beste Debuut ontving. Nadien volgden nog een achttal novelles en romans, tot hij in 2002 stopte met het schrijven van fictie. Van 2002 tot 2008 volgde een reeks non-fictie werken over mythologie, hagiografie en iconografie. Daarnaast is de auteur gespecialiseerd in de apocriefe literatuur, de religieuze kunst en de Romeinse sagenwereld, thema’s die her en der opduiken in zijn recente romans. In 2008 liet Claes de lezer voor het eerst kennismaken met hoofdinspecteur Thomas Berg. In het dagelijkse leven is Jo Claes leraar Nederlands-Engels aan het H.-Hartinstituut in Heverlee. 

De serie 
Het personage Thomas Berg maakt, meer nog dan het eigenlijke moordonderzoek, het onderwerp uit van de verhalen. Volgens de auteur zijn lezers niet enkel geïnteresseerd in het ontrafelen van een moordzaak. Hoe belangrijk een spannend plot ook is, wat vooral telt is de figuur van de speurder zelf.

Opvallend aan de boeken is dat de covers telkens een kunstwerk uit het Leuvense tonen. De kunstwerken zijn niet louter om hun esthetische kwaliteiten gekozen. Op de eerste plaats verwijzen zij naar de stad waarin het verhaal zich afspeelt en daarnaast houden zij op de één of andere manier verband met de intrige. 

  • De zaak Torfs (2008)
  • De blinde vlek (2009)
  • Dood in december (2010)
  • Het oog van de naald (2011)
  • Tot de dood ons scheidt (2012)
  • Getekend vonnis (2013)
  • De mythe van Methusalem (2014)
  • Vermoorde onschuld (2015)
  • Voor wie de klok slaat (2016)
  • Over elk vergeten heen (2017)

Zelden een auteur gezien die er zo’n duidelijk schema op nahoudt: sinds 2008 is er elk jaar een nieuwe Jo Claes verschenen. Het tiende deel in de reeks is dan ook aanleiding voor een feestje, Thomas Berg bestaat immers tien jaar en daarom wordt er later dit jaar een extra, elfde deel uitgegeven: Het gewicht van de haat (2017). 

En dan nog dit: In de zomer van 2015 werd het kortverhaal Moord aan zee uitgegeven. Je kreeg het boekje gratis bij aankoop van een boek (niet noodzakelijk een van Jo Claes), op een bepaalde dag werd het zelfs uitgedeeld op de kusttram. 

Winactie kortverhaal Moord aan zee
Welke fan van Jo Claes kon dit boekje indertijd niet bemachtigen en wil het toch graag aan zijn collectie toevoegen? Laat onder deze blog weten welke boeken over Thomas Berg je al gelezen hebt en waarom ik jou een exemplaar van Moord aan zee moet toesturen. Op dinsdag 5 september om 20h00 maak ik de winnaar bekend. 

Hoofdpersonage Thomas Berg 
Na een teleurstellende studie theologie haalt Thomas Berg een diploma in de criminologie, het gevolg is een baan bij de politie in Brussel. Na liefdesperikelen en onenigheid met een collega wordt Berg overgeplaatst naar Leuven. Op dat moment is hij 41 jaar en wordt hij door Jo Claes aan ons voorgesteld. Berg is niet de typische inspecteur, hij staat niet net voor zijn pensioen, hij is niet verslaafd aan vrouwen en/of drank en hij heeft geen druk gezin waar hij nauwelijks aandacht aan kan besteden. Nee, Berg is single, houdt van rust, klassieke muziek en espresso’s, hij heeft niet eens een auto en brengt zijn vrije tijd graag kokend door. Hoe het Thomas Berg later in de serie vergaat, kan ieder graag zelf ontdekken! 

Wat vind ik (Greet) van deze serie? 
Ik ben helemaal weg van de serie en daar had ik eigenlijk maar een boek voor nodig. Drie jaar geleden las ik De mythe van Methusalem, het zevende deel in de reeks. In mijn recensie had ik het over een ingenieus opgebouwd misdaadverhaal. Vele lezers waren het met mij eens, want het regende vier en vijf sterren. De auteur zou in 2015 met dit boek de Gouden Strop winnen. Vrij snel na het lezen van dit boek heb ik de hele serie aangeschaft, momenteel staan er tien delen in mijn kast te pronken. Ik had heel graag alle boeken gelezen, vooraleer ik deze blog schreef, dat is helaas niet gelukt, ik heb er nog een paar te gaan. Het is echter duidelijk: elk boek getuigt van dezelfde klasse en is ideale lectuur voor veel lezers. 

Extra’s
Vanzelfsprekend heeft Jo Claes een fanpage op Facebook, waar je alle nieuwtjes terug kunt vinden: Jo Claes misdaadauteur. Op www.jo-claes.be vind je zijn homepage (mijn bron trouwens voor de kopjes 'De auteur' en 'De serie'). 

Ook dit jaar worden er meerdere Thomas Berg-wandelingen georganiseerd: Op Open Monumentendag - zondag 10 september – zijn het er maar liefst drie: om 11.00 - 14.00 - 16.00 uur. De wandelingen vertrekken aan de pui van het stadhuis (Leuven). Vooraf inschrijven is niet nodig.

N.a.v. van dit artikel gaan we het eerste deel in de serie, De zaak Torfs, lezen. 
We zouden het fijn vinden als de volgers van We Love Crime met ons meelezen. Wie dat wil, kan zijn mening over seriepersonage Thomas Berg mailen naar WeLoveCrime@hotmail.com (ten laatste op 21 september). Op zaterdag 23 september brengen we verslag uit.

Veel leesplezier, 
Greet



Reacties op: Thomas Berg - Jo Claes (+ mini winactie)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jo Claes

Jo Claes

Jo Claes (1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands....