Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verlaten - Jane Harper

op 29 april 2019 door

Slechts een paar dagen nadat we Doodzonde van Tieme Woldman als duimpjesboek in de kijker zetten, komen we al bij jullie terug met een nieuw duimpjesverslag. Verlaten is het derde boek van de Australische schrijfster Jane Harper en verscheen op 9 april 2019. Wij bedanken uitgeverij A.W. Bruna voor het beschikbaar stellen van de leesexemplaren. 

In de eenzame outback van Australië staan twee broers bij de omheining die hun boerderijen van elkaar scheidt. Ze zijn elkaars dichtstbijzijnde buren, hun huizen liggen drie uur rijden van elkaar. De derde broer ligt dood aan hun voeten. Cameron maakte zich ergens zorgen over. Besloot hij om zelf zijn dood tegemoet te lopen? Als hij dat niet heeft gedaan, blijven er in deze afgelegen omgeving maar weinig verdachten over. Eenmaal thuis bij de achtergebleven familie wordt het wankele evenwicht op  de boerderij verstoord. Niet alleen verdriet maar ook verdenkingen spelen hoog op… 

Wat vonden 5 leden van de Thriller Club van Verlaten?

4jnqm5e9laeu0s6d.jpg

Greet: Ik had al een paar enthousiaste recensies voorbij zien komen, dus ik was best teleurgesteld toen de eerste honderd bladzijden me niet echt konden bekoren. Harper probeerde vooral de plaats delict te schetsen en een beeld te geven van de regio, terwijl ik al met een aantal vragen zat waar ik antwoord op wilde. Zoals zo vaak keerde het tij. Beetje bij beetje werd informatie vrijgegeven en kreeg de auteur het voor elkaar dat ik niet meer wilde stoppen met lezen. Een paar prachtige karakters wist ze neer te zetten: de broers Nathan en Bub, de dode Cameron, hun familie en het kleine aantal bewoners van de outback. Harper is er heel goed in de uitgestrektheid van het desolate landschap te beschrijven. Gedurende het boek is er eigenlijk maar één ding dat je écht wil weten, namelijk wie het gedaan heeft. Verschillende sporen worden uitgezet, maar nee, die ontknoping zie je niet aankomen. Prachtig gedaan, goede plot! 

4jnqm5e9laeu0s6d.jpg

Kees: Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Verlaten moet het niet hebben van zijn snelheid. Het lijkt zich aangepast te hebben aan de hitte in het verhaal. Dat trage tempo is niet erg, want de kracht zit hem vooral in de personages, het beeldend weergeven van die o zo desolate omgeving van de outback en het proberen te achterhalen wat de geheimen uit het verleden waren. De personages zijn sterk en hebben ieder herinneringen die bepalend zijn geweest voor hun verdere leven. Gedurende de plot wordt hierover steeds meer onthuld, waarna de geheimen die al jarenlang verzwegen werden, worden geopenbaard. De manier waarop dit gebeurt, is realistisch, alsof het een verhaal uit het echte leven is. Zonder spannend te worden is er toch spanning. Onderhuids. Want ik als lezer wil weten wat er gebeurd is. Je wordt en blijft nieuwsgierig. Verlaten lijkt een familieroman, maar wel een met een onvoorspelbare ontknoping. Het is Harper opnieuw gelukt om een interessant en intrigerend boek te schrijven.

4jnqm5e9laeu0s6d.jpg

Silvia: Met Verlaten had Jane Harper mij totaal in haar greep. Hoewel nooit zinderend, in tegenstelling tot de hitte die je bijna van de bladzijden voelt stomen, zit er een constante onderhuidse spanning in het boek. Als de geheimen van hoofdpersoon Nathan langzaam duidelijk worden, kon ik alleen maar meer sympathie voor hem krijgen. Harper beschrijft de familieverhoudingen heel secuur. Ik voelde de eenzaamheid en radeloosheid van de personages. De sfeerbeschrijvingen van de omgeving maakten bijna dat ik het rode stof om me heen zag dwarrelen. De beschreven hitte zorgde dat ik constant een glas water in de buurt wilde hebben staan. Kortom, ik was in de ban van de Australische outback en de familie Bright. Hoewel de plot niet onverwacht kwam, was deze toch enigszins verrassend. En pijnlijk tegelijk. Wat mij betreft mogen er nog veel boeken van deze auteur komen.

4jnqm5e9laeu0s6d.jpg

Jeanet: Ik heb De droogte en Wildernis ook gelezen en daardoor is Jane Harper een favoriete auteur geworden. Zou ze het met Verlaten ook weer waar kunnen maken? Het boek begon wat traag, omdat ze de omgeving goed neer wilde zetten en dat is zeker gelukt. Gelukkig bleef er genoeg spanning over om door te willen blijven lezen. Je wilt weten wat er nu precies gebeurd is en waarom. De omgeving wordt goed neergezet waardoor ik me ook echt stoffig en rood voelde van het zand, maar ook af en toe verlaten in het landschap. Dit is zo’n verhaal waar je helemaal in kan verdwijnen omdat er telkens iets is waardoor je getriggerd wordt. Doordat je meegenomen wordt in het verleden krijg je het idee dat je de personen echt hebt leren kennen. En de plot had ik totaal niet verwacht, Jane Harper heeft het weer waargemaakt, ik heb genoten van dit boek en zat met lege handen toen het uit was. 

4jnqm5e9laeu0s6d.jpgEvy:  Ik las eerder De droogte en daar was ik erg van onder de indruk. Met name de sfeer die in dat boek hangt, eigenlijk vanaf de eerste zin, grijpt je naar je strot. Na een boek in de wildernis gezeten te hebben, keert Harper nu terug naar dat droge, hete klimaat en driewerf hoera voor die keuze! Verlaten is het resultaat van een rijpingsproces. Als lezer krijg je een volle, doorleefde, schroeiende thriller voorgeschoteld. Dat schroeiende ligt niet zozeer in de actie, maar in die allesoverheersende zon die de personages naar haar wil laat dansen. De plot 'fits like a glove' en zou zich op weinig andere plekken ter wereld kunnen afspelen, maar is ook een bijzonder staaltje geduld oefenen. Harper kiest haar momenten om informatie vrij te geven en om de personages steeds 'ronder' te laten worden. Je kan het boek in één ruk uitlezen, het gaat nergens vervelen en af en toe schudt Harper een verrassing uit de mouwen. En wat misschien nóg leuker is, het voelt origineel en uniek in het thrillerlandschap. 

Conclusie: We zijn allemaal enthousiast over de nieuwe Jane Harper. Verlaten kent prachtige karakters, de Australische outback wordt zeer indringend beschreven en de plot is gewoon erg goed. Harper staat keer op keer garant voor uren leesplezier!  

Aantal sterren voor Verlaten: 2 x ****, 3 x ***** 

Bij de XXL Hebban Reading Challenge zit een thema met werelddelen, met dit boek kun je Oceanië afstrepen. Doen jullie mee met de Challenge en komt Jane Harper in aanmerking voor een van de thema's? 

Groetjes, 
Jeanet, namens de Thriller Club 



Reacties op: Verlaten - Jane Harper

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Harper

Jane Harper

Jane Harper verhuisde als kind van Engeland naar Australië. Ze heeft dertien jaa...