Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Thriller Club bezoekt Noorwegen

op 11 maart 2018 door

Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we één criterium: Er moesten tien vertaalde thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.

In deze winterse maand neemt Silvia jullie mee naar het koude noorden. In 2016 heeft zij in de zomer een paar weken in Noorwegen rondgetoerd en sindsdien staat dit land op haar favorietenlijst. En dat geldt niet alleen voor het land, ook Noorse auteurs gooien bij haar hoge ogen met hun thrillers. Moeilijk om tien thrillers van Noorse bodem te vinden was het niet. Welke zijn dat geworden en wat vonden wij van We Love Crime ervan?

Schemertijd – Jorun Thørring

Reading Challenge Categorieën: #25 Een boek met diversiteit, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland

Locatie: Tromsø, Noorwegen

Korte inhoud: In een oud, al jaren gesloten internaat vinden spelende kinderen een lijk. Aslak Eira, politie-inspecteur van Samische afkomst, start een onderzoek. Naar aanleiding van de vondst wordt Aslak aangesproken door Britt Moe, een ex-junk. Voor ze haar informatie met hem kan delen, wordt ze dood aangetroffen, samen met een oude klasgenoot van haar. Wat heeft zich in hemelsnaam ooit in die school afgespeeld? 

Mening Greet ***: Schemertijd is het derde boek in de serie rond Aslak Eira, nadat eerder al Poppenspel en Vuurmoord verschenen. Traumatische jeugdervaringen en wraak, dat zijn de hoofdthema's van het boek, origineel is anders. Nu is originaliteit niet noodzakelijk om een goed boek af te leveren, maar helaas weet Thørring de lezer niet echt mee te slepen. Behalve inspecteur Eira spreken de personages te weinig tot de verbeelding en wordt er te veel aandacht besteed aan het speurwerk van de politie. Op het einde wordt het boek nog even spannend, maar echt boven de middelmaat uitstijgen doet het niet. 

Bloedmist – Thomas Enger

Reading Challenge: #23 Een boek dat een verhaal in een verhaal is, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden 

Locatie: Oslo en Jessheim

Korte inhoud: Een oude vrouw wordt op brute wijze vermoord in een verpleeghuis. Henning Juul moet hier verslag van doen voor de internetkrant waarvoor hij werkt. Hier heeft hij helemaal geen zin in. Hij is meer bezig met uit te pluizen wie zijn huis in brand heeft gestoken, de brand waarbij zijn zoon is overleden. Daarnaast wordt zijn zus Trine, minister van Justitie, ook nog eens beschuldigd van seksuele intimidatie.

Mening Chantal ***: Dit derde deel in de Henning Juul-serie vind ik iets minder spannend dan de eerste twee. Ik vind de verhaallijn minder spannend en minder goed uitgewerkt. Ook is de rode draad niet zo heel erg aanwezig in dit boek. Daarom krijgt dit boek van mij 3 sterren. Ik heb het boek wel met veel plezier gelezen en ben benieuwd naar deel vier.

Zij die volgen – Ingar Johnsrud

Reading Challenge: #6 Het eerste deel van een serie, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden 

Locatie: Oslo

Korte inhoud: Op een boerderij ten noorden van Oslo worden vijf lichamen gevonden, leden van een sekte. Rechercheur Fredrik Beier is belast met het onderzoek. De moorden hebben de schijn van een wraakactie. Beier werkt samen met Kafa Iqbal en beiden denken er anders over. Ze ontdekken dat de sekteleiders een duister verleden hebben dat teruggaat naar de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd moeten ze de seriemoordenaar zien te vinden.

Mening Kees****: Het verhaal begint met een kennismaking met de diverse personages, maar wel zo dat ik nieuwsgierig werd. Na een paar hoofdstukken komt het verhaal goed op gang, neemt de spanning toe en wordt het een stuk boeiender. Er zijn diverse flashbacks, maar een link met het heden is er nog niet direct. Die duidelijkheid komt er wel, maar pas later in het verhaal. Dan blijkt ook dat Johnsrud het intelligent heeft opgezet. Enkele hoofdstukken lijken rustig voort te kabbelen, maar hebben een explosief en buitengewoon verrassend eind. Het gevolg is een heerlijke plotwending. Het is geen gemakkelijk leesbaar boek, maar Johnsruds schrijfstijl vind ik prettig. Wat mij betreft is dit een bijzonder sterk debuut dat veel belooft voor zijn andere boeken.

De dorst – Jo Nesbø

Reading Challenge: ?

Locatie: Oslo

Korte inhoud: Er loopt een moordenaar rond. De politie vindt het lichaam van een vrouw, een internetdate werd haar fataal. Haar verwondingen wijzen erop dat er een bijzonder agressieve moordenaar aan het werk is. De druk van de media wordt steeds groter en de politie weet dat er maar één man is die deze zaak kan oplossen. Maar Harry Hole weigert terug te keren naar de plek waar hij ooit bijna alles verloor wat hem lief was. Tot hij een verband vindt tussen de moordenaar en de enige zaak die hij niet tot een goed einde bracht. 

Mening Joyce *****: Eindelijk is daar weer een Harry Hole, de held van Jo Nesbø. Al bijna een jaar uit en nu heb ik pas de tijd om het boek te lezen. Het is direct weer heerlijk, de schrijfstijl van Nesbø, de enscenering, maar toch vooral Harry Hole. Harry is Harry en doet een onderzoek op zijn eigen manier, ziet verbanden die een ander niet ziet. Er wordt niet om de gruwelijkheden heen gedraaid, alles wordt beschreven en dat is een heel sterk punt van het boek. Het is eigenlijk vanaf bladzijde 1 tot 495 genieten. Waar andere auteurs zouden stoppen, gaat Nesbø gewoon door en weet de lezer op het verkeerde been te zetten en te verrassen. Als ik de laatste woorden in het boek goed interpreteer, gaat er zeker nog een boek komen. Jippie!

Doodsbruid – Unni Lindell

Reading Challenge: #10 Een door een boekhandelaar getipt boek, #41 Een griezelig boek 

Locatie: in en rond Oslo

Korte inhoud: Vijfentwintig jaar geleden werd de twaalfjarige Maike Hagg, dochter van een psychiatrische patiënt, dood aangetroffen in de kelder van ziekenhuis Gaustad. Ze was daar samen met kinderen van andere psychiatrische patiënten aan het spelen. Vlak voor de zaak verjaart, gaat een van hen, die nu journaliste is, op onderzoek uit. Met ernstige gevolgen. Wat heeft er zich afgespeeld in de kelders van het psychiatrisch ziekenhuis? Was het inderdaad een tragisch ongeluk zoals men toen dacht of is er meer aan de hand? De journaliste wordt vermoord voor ze het verhaal naar buiten kan brengen. Cato Isaksen en zijn team worden met de zaak belast. Voor hem de zware taak om in het web van leugens en intriges te zoeken naar de waarheid.

Mening Elly*****:  Het boek wordt in snel tempo verteld. De verjaring van de zaak is nabij. Inspecteur Cato Isaksen heeft drie weken de tijd. De schrijfstijl is prima en door de spanning die erin zit lees je het boek makkelijk in twee dagen uit. Door de vele lagen die dit boek heeft, weet je als lezer totaal niet waar het heen gaat. Zo zit er aan het eind nog een geweldige plotswitch. De personages worden uitgediept neergezet, waardoor ze gaan leven. Absoluut een boek om te lezen! 

De doden hebben geen verhaal – Gard Sveen

Reading Challenge: #6 Het eerste deel van een serie, #29 Een boek dat zich afspeelt in een oorlog, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden 

Locatie: Oslo met uitstapjes naar Vaga, Udevalla, Stockholm en Berlijn

Korte inhoud: Tommy Bergmann moet de moord onderzoeken op Carl Oscar Krogh, een oude Noorse verzetsman. Hij koppelt deze moord aan de drie skeletten die korte tijd daarvoor gevonden zijn in het bos rond Nordmarka, maar de exacte link tussen deze twee gebeurtenissen is nog niet zo makkelijk te achterhalen. Wat gebeurde er in 1942 en hoe houdt dat verband met de moord op Krogh? En wat heeft de in 1945 dood aangetroffen Kaj Holt ermee te maken? Experts en (nakomelingen van) de spelers in dit ingewikkelde veld proberen allemaal om Bergmann in een bepaalde richting te sturen, maar is dat wel de goede richting? En kan Bergmann in de tussentijd afrekenen met zijn eigen demonen?

Mening Evy***: Een typisch Scandinavische thriller. En wat bedoel ik daar mee? Groots plot, waar in het begin soms lastig door te komen is. De vele belangrijke personages en de twee tijdsperiodes die met elkaar gelinkt worden, geven toch wat hindernissen om goed in het verhaal te komen. Tommy Bergmann wordt ook niet erg sympathiek neergezet, waardoor je weinig verbinding krijgt met hem. Het is een goed boek, dat zeker, maar het wordt niet mijn favoriete thriller aller tijden en ik weet ook niet of ik de volgende boeken in de reeks ga lezen.

Ik reis alleen – Samuel Bjørk

Reading Challenge: #6 Het eerste deel van een serie, #43 Een boek waarin religie een (kleine) rol speelt, #48 Een boek van een auteur met een pseudoniem

Locatie: Oslo en het platteland van Noorwegen

Korte inhoud: Het speurdersduo Holger Munch en Mia Krüger krijgen te maken met een aantal bizarre moorden. Het eerste slachtoffer, een jong meisje, wordt in een bos opgehangen aan een boom gevonden. Zij is gekleed in poppenkleertjes, draagt een rugzakje met schoolboeken en heeft een label met de tekst "ik reis alleen" om haar nek. Op een nagel staat een 1 geschreven. Dit voorspelt weinig goeds. En die voorspelling komt uit. Terwijl je als lezer wordt meegenomen in de speurtocht leer je de personages goed kennen. Ieder heeft zijn eigen kruis te dragen. Deze karakters zijn goed uitgewerkt waardoor je binding met hen krijgt. Naast deze persoonlijke problematiek en de speurtocht naar de moordenaar vormen de ontdekking van een sekte en de verwaarlozing van kinderen de andere verhaallijnen. Al deze draadjes worden in een zinderend slot kundig tot een gezamenlijke ontknoping gebracht.

Mening Silvia****: Meer van Mia en Holger! Dat is wat ik wil. Wat een goede personages heeft Bjørk neergezet. De beschrijving van de persoonlijke problematiek van hen beiden zorgde dat ik erg met hen meeleefde. Het verhaal vergt in het begin dat je alert bent. Veel karakters worden geïntroduceerd en veel plaatsen worden aangedaan. Daarnaast moet je je aandacht verdelen tussen meerdere zaken die spelen. Dit alles is zo goed gedaan dat je alleen maar door wilt om te ontdekken hoe alle gruwelijkheden met elkaar verbonden zijn. Nogmaals, ik wil meer van Mia en Holger!

Het testament van Nostradamus - Tom Egeland

Reading Challenge: #1 Een dik boek, #34 Een boek met een naam in de titel, #47 Een boek over een bestaand historisch figuur

Locatie: start in Florence, tocht door verschillende landen

Korte inhoud: Het testament van Nostradamus vertelt het verhaal van de archeoloog Björn Belto. Wanneer op een dag een Italiaanse professor wordt ontvoerd, raakt Belto verzeild in een race tegen de tijd. Hij is niet de enige die op zoek is naar de ontvoerde Italiaan. Alle partijen hebben als inzet een brief uit de Middeleeuwen met een code die door Nostradamus werd geschreven aan de familie De Medici. De kernvraag van het verhaal is of Belto de code eerder te pakken heeft dan de ontvoerders. 

Mening Gert***: Het verhaal an sich is best interessant, omdat het getuigt van een geweldige research. Ik denk niet dat historisch onderlegde lezers een feit kunnen ontdekken dat niet klopt. Helaas is dit ook gelijk mijn kritiekpunt op het boek: de feiten in het verhaal hebben een beetje de overhand, hetgeen ten koste gaat van de spanning. Af en toe gebeurt er wel iets, maar nergens had ik het gevoel dat het zweet me uitbrak van de spanning. Wel heb ik het boek met veel plezier gelezen. Ik heb me verbaasd over een citaat achter op het boek: "Nog beter dan Dan Brown". Het vergelijk met Dan Brown gaat voor mij op geen enkele manier op.

Dode joker - Anne Holt

Reading Challenge: #10 Een boek van 10 jaar of ouder, #25 Een boek met diversiteit 

Locatie: Oslo

Korte inhoud: Inspecteur Hanne Wilhelmsen onderzoekt een macabere onthoofding, waarbij de aanwezige echtgenoot een zeer bijzonder verhaal heeft over de toedracht. Tegelijkertijd krijgt een journalist een bijzondere boodschap: op 1 september zal zijn leven drastisch veranderen. 

Mening Karina***: Dode Joker kent een intrigerend, goed in elkaar gestoken plot, waarbij alle puzzelstukjes pas op het einde in elkaar vallen. Het is bij uitstek een misdaadroman en de persoonlijke levens van hoofdpersonages Hanne Wilhelmsen en Billy T. spelen dan ook een grote rol. Dit zorgt er wel voor dat er voor thrillerliefhebbers weinig echt spannende momenten in het verhaal zitten. Het is niet het eerste boek over deze personages en dat is te merken, want geregeld refereert Anne Holt aan eerdere momenten in hun levens. 3 sterren voor deze misdaadroman, die ik met plezier gelezen heb. 

Poema - Merete Junker

Reading Challenge: ? 

Locatie: Porsgrunn, Noorwegen

Korte inhoud: Torkel Vaa is advocaat, maar dan wordt hij misschien wel slachtoffer. In zijn buurt sterven mensen en hij krijgt raadselachtige briefjes met een blauwe poema erop. Om de zaak uit te zoeken, schakelt hij Mette Minde in. Samen met deze verslaggeefster probeert hij verklaringen te vinden. Stilaan blijkt de oplossing in zijn verleden te liggen. Op de boerderij en in de omgeving gaat hij op jacht naar antwoorden. Samen met Mette, die andere carrière-plannen heeft en graag wil vergeten dat haar partner even weg is bij haar, start de zoektocht.

Mening Fany ***: Dit is een thriller die beknopt en to the point geschreven is. Door de ogen van de dader Felis zie je de ontknoping naderen. Er zijn geen gedetailleerde beschrijvingen en oeverloze dialogen. De hoofdstukken lezen vlot en er wordt vakkundig aan een snel einde gewerkt. Het boek is goed geschreven met geloofwaardige karakters, maar echt bijblijven doet het niet.

Natuurlijk kunnen we deze blog niet afsluiten zonder nog een aantal andere (deels) vertaalde Noorse thrillerauteurs te noemen. Hier gaan we: Karin Fossum, Kjell Ola Dahl, Chris Tvedt, Birger Baug, Frode Granhus, Gunnar Staalesen, Jan-Erik Fjell, Jørgen Brekke, Jørn Lier Horst, Vidar Sundstøl. 

Inmiddels zijn we weer teruggekeerd uit het noorden. We hebben wat ideeën gegeven voor vinkjes in verschillende categorieën. Ook hopen we dat jullie wat inspiratie hebben opgedaan voor het lezen van nieuwe titels of auteurs. Zaten er wat boeken bij die jullie al gelezen hebben? Of nu juist van plan zijn te gaan lezen? Of hebben jullie nog andere tips voor boeken die zich in Noorwegen afspelen? Laat het ons weten.

Na onze vorige trips naar Duitsland en België pakken we onze koffers nu weer uit. De winterkleding kan plaatsmaken voor wat zomerse kleren voor onze volgende bestemming. Waar die ons volgende maand zal brengen? Dat blijft nog even geheim. Reizen jullie weer mee? 



Reacties op: De Thriller Club bezoekt Noorwegen

Meer informatie

Gerelateerd