Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wiegelied - Cilla en Rolf Börjlind

op 08 maart 2017 door

In februari lazen we met een aantal leden van de Hebban Thriller Club van Tien het boek Wiegelied van Cilla en Rolf Börjlind. A.W. Bruna Uitgevers stelde 10 exemplaren beschikbaar, waarvoor dank!.

Wiegelied is het vierde deel van een reeks met Olivia Rönning en Tom Stilton in de hoofdrol. Olivia staat aan het begin van haar carrière bij de politie, Tom Stilton is bezig met een come back die een aanvang nam in Springvloed, deel één in de reeks.

“In Småland wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie.
Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar.”

Wordt het Duim omhoog of Duim omlaag?

4bff223a12ad4aba8858c78ccd0d1ad3.jpgGreet: In de eerste twee boeken van de reeks waren bepaalde dingen vaak net iets te toevallig, wat de geloofwaardigheid niet altijd ten goede kwam. Nummer drie had daar heel wat minder last van en bij de laatste pennenvrucht van de Börjlinds is alles mooi in evenwicht, geen vergezochte verklaringen of op toeval gebaseerde ontknopingen. Alles wordt zeer beeldend beschreven, zowel de schrijnende vluchtelingensituatie als de belevenissen van de verschillende personages. De auteurs weten met hun manier van schrijven zoals steeds te boeien. Verveling krijgt geen kans, hoewel het verhaal niet echt origineel is en de echte spanning er pas in het laatste gedeelte van het boek komt. De verschillende verhaallijnen zijn zoals steeds goed uitgewerkt en losse eindjes zijn er niet. 

4bff223a12ad4aba8858c78ccd0d1ad3.jpg Chantal: Het vierde deel in de Rönning Stilton serie is weer heel spannend. Cilla en Rolf gebruiken een heel actueel thema om hun verhaal rond op te bouwen: vluchtelingkinderen en hoe mensen hier tegenaan kijken. Dit was wel de eerste keer dat het verhaal van Cilla en Rolf me niet meteen te pakken kreeg. Het kwam wat mij betreft wat langzaam op gang. Maar de vlotte, spannende schrijfstijl zorgt er na een tiental bladzijden toch voor dat je helemaal verdiept bent in het boek. Doordat het zich in verschillende landen afspeelt, blijft de spanning constant voelbaar. De cover is heel erg mooi en past heel erg goed bij het verhaal. Je ziet een meisjesgezicht met daarin verschillende elementen uit het verhaal. Deze cover past ook heel erg goed bij de voorgaande delen. Het is mooi om te zien dat de uitgever de serie als één geheel maakt. Dit is een sieraad voor je boekenkast. Dit is zeker een duim omhoog.

4bff223a12ad4aba8858c78ccd0d1ad3.jpg Elly: Ik heb Wiegelied met veel plezier gelezen.
Eerder had ik al: "De derde stem" van Cilla & Rolf Borjlind gelezen, het was dus een hernieuwde kennismaking met dit schrijversduo. Opnieuw konden ze me verrassen met een boek met hedendaagse onderwerpen zoals alleenstaande minderjarige  asielzoekers, kinderen die illegaal het land worden binnengebracht om hun organen te stelen.
Ik heb het boek beoordeeld met vier sterren. Voor mij wordt het dus een dikke ja.

4bff223a12ad4aba8858c78ccd0d1ad3.jpg Daniëlle:ik wilde weten wat de totaal verschillende verhaallijnen met elkaar te maken hadden. Maar geduld wordt beloond!
Ik vond het wel jammer dat de spanning vrij snel weg viel, omdat het voor de lezer duidelijk was wie achter de moorden zat. De onderlinge relaties tussen de verhalen en connecties zijn daarentegen wel goed uitgewerkt. Dit alles maakt dat ik het een goed boek vond en ik nieuwsgierig ben naar de andere delen.

4bff223a12ad4aba8858c78ccd0d1ad3.jpg Fany: In dit vierde boek van de Stilton en Ronning serie leren we de karakters goed kennen met hun goede en minder fijne kanten. Naast een misdaad die ongemeen gruwelijk maar ook realistisch is en je als lezer doet schrikken, toont dit boek ook het leven en de worsteling van het team.
Wiegelied is een thriller die zachtjes aan opbouwt met een voortdurende spanning op de achtergrond. Een actueel, niet echt origineel boek, maar met levensechte spelers en relevante thema’s dat zich net afspeelt als in een film, is hoe het boek anders beschreven kan worden.

4bff223a12ad4aba8858c78ccd0d1ad3.jpg Karina: Enkele citaten uit de recensie:
“Wiegelied heeft een bijzondere cover waarin verschillende elementen van het verhaal terugkomen in een afbeelding van het hoofd van een jong meisje”
“Het is ook in dit boek wederom goed gelukt om de karakters tot leven te wekken en de lezer mee te laten leven met hen.”
“De scenes die bij de personages heftige emoties opriepen, zoals het bezoeken van de plaats delict of het liedje dat Muriel zingt, raken de lezer ook doordat de auteurs goed in staat blijken dit gevoel met rake pennenstreken op te roepen.”

4bff223a12ad4aba8858c78ccd0d1ad3.jpg Kees: Wiegelied krijgt van mij een enorme duim omhoog. Dit was het eerste boek dat ik van hen las en dat is me goed bevallen. Wiegelied is wat mij betreft een boek dat niet alleen de pretentie heeft spannend te zijn, maar ook maatschappelijke en actuele misstanden aan de kaak stelt. Dit alles in een bijzonder prettige schrijfstijl zonder dat het ergens zwaar wordt. Aan het eind van hoofdstuk één doet zich al een verrassing voor en daardoor begon het verhaal me al meteen te triggeren. Het boek heeft voor mij voldoende spanning, maar er komen ook wat aangrijpende en trieste momenten in voor. Hoe verder de ontknoping nadert, hoe hoger het tempo wordt. Daardoor nam de spanning steeds meer toe. Het verhaal is op zichzelf staand, dus wat dat betreft is het niet storend dat de seriepersonages ook in eerdere boeken hun opwachting hebben gemaakt. Toch is het, vond ik, wel te merken dat ze in de voorgaande boeken ook voorkwamen. Ik kreeg de indruk dat er in de onderlinge relaties wat voorgevallen is of dat bepaalde relaties in dit boek onderbelicht blijven. Wat dit aspect betreft, denk ik dat het beter is de boeken op volgorde te lezen, maar voor het verhaal zelf hoeft het niet en kan Wiegelied dus afzonderlijk worden gelezen."

 4bff223a12ad4aba8858c78ccd0d1ad3.jpg Joyce: Met Wiegelied hebben Cilla en Rolf Borjlind een juweeltje geschreven en zichzelf overtroffen ten opzichte van de eerste drie delen. Het verhaal heeft alles in zich: interessante personages, een goed plot en vooral originaliteit. De vluchtelingenproblematiek is op moment zeer populair als onderwerp in de scandinavische thrillers en even was ik bang dat Wiegelied hetzelfde zou zijn, maar gelukkig wisten ze me te verrassen. Het boek voelt vol in zeer positieve zin, mooie zinnen en psychologie zijn het hele boek aanwezig en dat leest heel fijn. Een aantal personages zijn oude bekenden, je leert ze echter nog beter kennen. Hun emoties zijn de grootste drijfveer in het boek en geven het boek iets extra`s. De titel is mooi gekozen en geeft de emotie in het boek weer.
Als het nog niet duidelijk was, mijn duim gaat zeer beslist de lucht in voor een heerlijk boek van Cilla en Rolf Borjlind.

a7cf6007086d1c14f76466f5934365a5.jpgJan: Wiegelied heeft door de gekozen thematiek, een actueel onderwerp, en door de aard van de gepleegde misdaden de potentie van een ijzersterke thriller. Maar dat valt tegen. Het verhaal ontwikkelt zich langs voorspelbare patronen, de daders en de medeplichtigen zijn al ver voor de helft van het boek eenvoudig aan te wijzen.
Vervelender is dat Wiegelied geen nieuwe elementen heeft. Sterker nog: het deel over de Roemeense straatkinderen die in de riolen leven is al eerder en beter behandeld in Het meisje onder de straat van Roslund & Hellström. Dat het duo zichzelf herhaalt is evenzeer opmerkelijk: de situatie waarin Folami haar telefoon kwijtraakt is vrijwel identiek aan wat Olivia overkomt in Zwarte dageraad, de voorganger in deze reeks.
Wiegelied is een verhaal dat zolang je er middenin zit heel aardig lijkt, maar dat zodra je er met enige afstand naar kijkt de nodige mankementen vertoont en daardoor tegenvalt.

Het is duidelijk: geen gemengde gevoelens. Acht dikke duimen omhoog en één dikke duim omlaag.

Heb je Wiegelied inmiddels gelezen laat hieronder dan weten wat jouw mening is. We willen het ook graag weten als je het nog niet hebt gelezen maar je enthousiast hebben gemaakt



Reacties op: Wiegelied - Cilla en Rolf Börjlind

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en bekroonde scen...