Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De lokale boekhandel

op 26 juli 2019 door

De komst van Bookaroo heeft ons aan het denken gezet. Wat is er leuker dan uren te verdwalen tussen de boeken in een sfeervolle boekenwinkel? Het verdwijnen van de fysieke boekhandel zou garant staan voor heel wat drama in casa Marvin en Joke. Daarom togen we naar Leuven om daar enkele plaatselijke boekhandels te gaan verkennen.

door Joke –

Al van jongs af droom ik ervan: een gezellige boekenwinkel met twee verdiepingen, in het midden een rond ‘podium’ waar mensen lekker kunnen lezen onder het nuttigen van een kopje koffie of thee met een stuk zelfgebakken taart of een huisgemaakt dessert, en een sprookjesachtig decor voor de kinderafdeling. Daar zou ik dan regelmatig voorleessessies houden natuurlijk. Realistisch? Natuurlijk niet, daarom heet het ook een droom. Toen ik er voor het eerst van droomde, had ik geen idee of zoiets al bestond, en hoewel dit concept nu allang niet origineel meer is, was het dat toen echt wel. Feit is dat tussen de boeken vertoeven een weldadige uitwerking heeft op mij. Mijn Happy Place is zonder twijfel de boekhandel of bibliotheek. Ik zou er uren kunnen vertoeven en dat doe ik dan ook geregeld. Ik hoef zelfs niet noodzakelijk altijd iets te kopen, al vergroot dat wel het plezier. Gelukkig heb ik een man die me dan graag vergezelt en niet begint te zeuren dat het te lang duurt. Nu ik erop terugkijk, besef ik dat we dat al doen sinds het begin van onze relatie, ruim dertig jaar geleden. Twee pubers die zich – soms ondanks het goede weer buiten – ingroeven tussen de boeken en er hun zakgeld meer dan goed besteedden. Lokale boekhandels die dreigen te verdwijnen ten voordele van online webreuzen, het zou een nachtmerrie betekenen.

Het is vakantie en dus besluiten we om een onafhankelijke handelaar blij te maken omdat hij onze boekenkast en zijn bankrekening mag vullen. We hopen op een mooi aanbod dat ons kan verrassen: een ons onbekende parel, een tip van de verkoper, een promotie op net dat boek dat al zo lang op het verlanglijstje staat en een uitgebreid aanbod van sciencefiction en fantasy. Dat laatste blijft een zoektocht.

8ae332f82a21a030896ef419874e51cf.jpeg

Op naar Leuven dus waar mijn oog viel op Barbóék: boekhandel en koffiebar in één. Omdat we met de trein reizen, beslissen we de plundertocht te reserveren voor de namiddag. We moeten namelijk zelf met onze aankopen zeulen. Geen probleem want zo kan ik eindelijk Marvin verleiden om nieuwe kleding te kopen en kunnen we ‘s middags gezellig en lekker lunchen. Zo simpel kan genieten zijn. Wanneer we De kleine Johannes – een bekende kinderboekenhandel – voorbij gaan, kan ik toch niet wachten en sleur ik Marvin mee naar binnen met de belofte niets te kopen. Deze winkel is een echte aanrader. Ze hebben een heel mooi aanbod, het is er gezellig en leuk ingericht én we ontdekken dat ze ook een héél mooi aanbod aan historische non-fictie van het Davidsfonds hebben. Op karakter verlaten we de winkel weer met lege handen.

En dan Barbóék zelf. De sfeer in de winkel is wat ik van een degelijke boekhandel verwacht. Heel fijn is het dat een groot deel van het aanbod op tafels ligt. Dat oogt aantrekkelijk en is veel handiger dan het steeds met schuine hoofden langs de rekken te gaan. De zitplaatsen waar je kan drinken en genieten van een stukje taart zijn verspreid over de hele winkel met vooral achteraan heel gezellige zit- en werkplekken met mooi zeteltjes. Niet onbelangrijk want een mooi interieur kan me altijd bekoren. Het blijkt dat je er ook gezellig kan werken. Ik zie mensen samenwerken, buiten wordt een soort interview opgenomen en iemand is lustig aan het schrijven. Hier zie ik mezelf wel tussen zitten. Maar dat is niet waar we voor gekomen zijn. Boeken willen we. Maar helaas, het aanbod kan ons niet verrassen. Zijn we verwend omdat we Hebbanisten zijn? Natuurlijk liggen er veel boeken die een plaatsje hebben op onze WIL-lijst. Maar we wilden iets ánders en liefst eens snuisteren in een goed gevulde SF&F afdeling. We gaan dus ook hier naar buiten met lege handen. De koffie hadden we even tevoren op het terras van Gambrinus, de vaste stek van Thomas Berg, seriepersonage van auteur Jo Claes. Kwestie van ons bij het lezen van deze boeken een juiste voorstelling te kunnen maken. We komen ook nog voorbij, en dus uiteraard in, boekhandel Peeters. Leuk, maar dit is een gespecialiseerde boekhandel die zich richt op het academische publiek en de studenten in de universiteitsstad. Niet voor ons met andere woorden. We keren – een zeldzaamheid – met lege handen weer naar huis. Treuren doen we zeker niet, we hadden een fijne dag.

Maar wat nu? Moeten we toch onze gading online gaan zoeken? We hebben de boekhandels nodig om in de toekomst nog steeds te genieten van zulke uitstapjes maar we willen wél een goed aanbod en degelijk advies. Dat laatste is ook niet altijd en overal het geval. Al heb ik hier op Hebban gelukkig al anders gelezen.

Wie raadt ons een boekhandel aan waar we gegarandeerd niet met lege handen buitenkomen? Die mogen zich ook in Nederland bevinden als ze met het openbaar vervoer vlot bereikbaar zijn vanuit België. Wie weet maken we er dan een heel weekend boekenjagen van.



Reacties op: De lokale boekhandel

Meer informatie