Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De vrouwen van Vardø samenleesmaand

op 01 juli 2022 door

Het is 1 juli en daarmee zit de eerste helft van het jaar erop. Het was de stilte voor de storm die ons vanaf vandaag een maand lang in de greep houdt met het samenleesproject van het boek De vrouwen van Vardø van Kiran Millwood Hargrave. Blaast het boek ons daadwerkelijk omver, of blijkt het niet meer te zijn dan een verkwikkend briesje? Over een maand weten we het antwoord.

De auteur

Greet Braem schreef in haar recensie het volgende over de auteur: 'Kiran Millwood Hargrave (1990) is een Britse dichter, toneelschrijver en romanschrijver. In 2014 debuteerde ze met de jeugdroman The Girl of Ink and Stars, die meteen een wereldwijd succes werd. Er zouden nog enkele boeken voor kinderen volgen, waarna Hargrave de overstap naar literatuur voor volwassenen maakte. Eerste wapenfeit is The Mercies, een historische roman die zich begin zeventiende eeuw afspeelt.'

The Mercies werd door Mijke Hadewey van Leersum naar het Nederlands vertaald onder de titel De vrouwen van Vardø. Het boek werd in augustus 2020 uitgebracht. In mei 2022 verscheen Hargrave’s tweede roman The Dance Tree, die nog niet vertaald is.

Hargrave won met The Mercies in 2020 de Prix Rive Gauche à Paris en in 2021 de Betty Trask Award. Ze haalde met het boek in 2020 eveneens de shortlist van de Prix Femina. Ook voor andere niet naar het Nederlands vertaalde boeken won ze prijzen. Die vind je hier.

Het samenleesboek: De vrouwen van Vardø

Op kerstavond 1617 raakt de zee rondom het Noorse eiland Vardø in de greep van een allesvernietigende storm. De twintigjarige Maren Magnusdatter moet toezien hoe veertig vissers, onder wie haar vader, haar broer en haar verloofde, worden verzwolgen door de golven. Nu alle mannen zijn weggevaagd, moeten de vrouwen van het pooleiland zichzelf voortaan zien te redden.

Drie jaar later landt een vreemdeling op hun kust. De streng gelovige Absalom Cornet komt de orde op het afgelegen eiland herstellen. Hij brengt zijn jonge Noorse echtgenote, Ursa, met zich mee. Op Vardø, en in Maren, ziet Ursa iets wat zij nooit eerder heeft gezien: onafhankelijke vrouwen. Maar Absalom ziet slechts een goddeloze plek, overspoeld door het almachtige kwaad. Terwijl Maren en Ursa naar elkaar toe groeien, pakken donkere wolken zich boven hen samen en dreigen Absaloms ijzeren regels de gemeenschap te vernietigen.

Wat gaan we doen?

De eerste tien dagen nemen we de tijd om het boek te lezen. Dan mag er uiteraard gewoon gepraat worden, maar zonder spoilers. Daarna gaan we inhoudelijk op het boek in. Ronny en ik droppen dan zo af en toe een vraag, waarover we met elkaar in discussie kunnen gaan. We geven ook aan wanneer er gespoilerd mag worden.

Wie doet er mee?

Een aantal lezers heeft al interesse getoond om mee te lezen en de maand juli op het eiland Vardø door te brengen. Doe je mee, laat het dan hieronder nog even weten. Vertel in het kort iets over jezelf en wat je verwachtingen zijn van dit boek.

En lees je pas nu over dit samenleesproject en wil je graag meedoen? Schroom niet en sluit je aan. En al doet de titel van het boek anders vermoeden, ook mannen zijn van harte welkom!

Wij hebben er veel zin in, hopelijk jullie ook.

Veel leesplezier, iedereen!

15974eb1937d0e5d27a03d0b2d93efbf.png



Reacties op: De vrouwen van Vardø samenleesmaand

Gerelateerd

Over