Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekpresentatie Eindspel - Isa Maron

op 28 november 2016 door

Zondag 26 november om 15.00 uur verzamelden familie, vrienden, bekenden, collega-auteurs en aantal lezers zich in De Gele Pomp in Amsterdam-Noord voor de boekpresentatie van Eindspel geschreven door Isa Maron. Ik was één van de gelukkigen om te worden uitgekozen om Eindspel voor de verschijningsdatum van 15 november te mogen lezen. 

Direct bij binnenkomst werd iedereen hartelijk welkom geheten door Isa Maron. Vol enthousiasme en blij dat ik gekomen was. Zoals in de uitnodiging al stond, lezers zijn heel belangrijk en mogen daarom niet ontbreken op de presentatie.

Al snel was de gevierde filmactrice Ma Kuipers, schoonmoeder van Isa, gespot. Ma Kuipers was hoofdpersonage in de filmpje over Eindspel, klik hier. Ze was apetrots dat ze mocht figureren. Isa vertelt vervolgens de anekdote over de filmdag. Toen Isa de cameraman s`ochtends vertelde dat ze het huis van Ab en Bep uit Eindspel had gesitueerd in de straat waar haar schoonmoeder woonde, werd er voorgesteld haar schoonmoeder een rol te geven. Isa en haar schoonmoeder vertelde er vol geuren en kleuren over. Het was het gesprek van de dag in de straat, waar stiekem gordijntjes opzij werden geschoven om alles te kunnen volgen.

Nadat er voor iedereen binnen was en voorzien van een drankje, verwelkomde uitgever Tomás Kruijer alle aanwezigen hartelijk. Vervolgens was het woord aan Isa Maron met een kort "lesje psychopaten" voor de aanwezigen.

Isa heeft een hele studie gemaakt naar pyschopaten, aangezien het feit dat ze de beginscene van Galgenveld en eindscene van Eindspel in haar hoofd had en zoals ze het luchtig zei "een aantal psychopaten nodig had om de ruimte ertussen te vullen". lsa vertelt er vol humor over. De psychopaten waren voor Isa intrigerend, niet inspirerend zoals ze zei, want inspiratie is iets positiefs. "Één van de honderd mensen is psychopaat", vertelde Isa, ondertussen rondkijkend in het zaaltje. "En we zijn hier met een flnk aantal....ook één van de vijfentwintig CEO`s is psychopaat", ondertussen lachend een bepaalde bekende aankijkend. Alleen een psychopaat zijn is echter niet het probleem, het is juist fijn als een piloot een psychopaat is en het vliegtuig in geval van nood zonder nadenken aan de grond zet. Maar mocht hij nu ook een narcist zijn of een slechte jeugd hebben gehad....

efea1bd9fcdf08360bca66fc03a86ee4.jpg

Vervolgens geeft Isa nog een aantal voorbeelden van psychopaten aan de hand van de wetenschappelijk schaal van Michael Stone. De schaal bestaat van 22 gradaties. Deze schaal wordt in Amerika veel gebruikt in rechtspraak. Schaal 1 is zelfverdeding en schaal 22 psychische marteling met vaak seksueel misbruik. "Een soort Masterchef recept", volgens Isa, er komt steeds meer bij. 

Enkele voorbeelden zijn de Japanse man Issei Sagawa, wie in Parijs de Nederlandse studente Renée Hartevelt heeft vermoord en opgegeten. Hij staat maar op schaal zes van de tweëentwintig, omdat hij enkel het plan had om zijn geliefde op te eten en achteraf spijt heeft getoond. Isa vertelt alles op zo`n droogkomische manier dat iedereen in het zaaltje hard aan het lachen is. 

Ed Gein is de andere uiterste, op schaal twintig van de tweëentwintig. Hij woonde bij zijn godsdienst-waanzinnige moeder en toen zij overleed wilde hij haar weer tot leven wekken. Hij begon studies te doen over anatomie en hij heeft onder andere het lijk van een vrouw opgegraven en haar huid afgestroopt, omdat vervolgens zelf te gaan dragen. Één van de eerste transgenders, volgens Isa. Op zijn verhaal zijn onder andere the Silence of the Lambs en Psycho gebaseerd. Wat hem zo hoog op de schaal zette, was het feit dat hij geen spijt had en impulsief handelde.

Vervolgens neemt Tomás Kruijer opnieuw het woord en bedankt Isa voor haar steengoede serie De Noordzeemoorden. Een serie om heel trots op te zijn! De laatste woorden zijn, "nu is het tijd voor drank". Dat doen we dan ook maar.

Na het in ontvangst nemen van ons papieren exemplaar, schrijft Isa voor ons allemaal een mooie boodschap in ons boek. Na nog even gezellig gekletst te hebben met mede-lezers Silvia van Elzingen en Anja Smulders is het tijd om naar huis te gaan. Als klap op de vuurpijl staat er nog een leuke goodiebag voor ons klaar in een Hebban tas! Het boek Verborgen Verleden van Isa en omdat De Noordzeemoorden een Nederlandse serie is ook nog een toeristische kaart van Amsterdam Noord. koekjesrepen, stroopwafeltjes, een lollie en bloembollen. Ze gaan bij mij de grond in en in het voorjaar volgt het resultaat. 

a9c58bc6aaf90ec81e94976026c2a50d.jpg

Geschreven door Joyce Remmerswaal



Reacties op: Boekpresentatie Eindspel - Isa Maron

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Isa Maron

Isa Maron

Ik ben auteur van de Noordzeemoorden, en verschillende losstaande thrillers. Ook...