Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Broertje - Michael Berg

op 08 november 2017 door

8 november, tijd voor een nieuw duimpjesverslag! Uit de releaselijst van de maand oktober selecteerden wij vier titels, waarna de leden van onze Facebook-groep beslisten dat we Broertje van Michael Berg zouden lezen. Maar liefst negen leden van de Thriller Club van Tien haalden een exemplaar van het boek in huis en gingen aan de slag. 

In een landhuis aan de Côte d'Azur liggen drie doden. Een Nederlandse oud-politicus, zijn echtgenote en een onbekende jonge vrouw. Inspecteur Fillon houdt de vermoedelijke dader aan: Felix, de zoon van de politicus. Maar Felix is in shock en niet aanspreekbaar. Fillon belt de zus van Felix, Lotte Pradeau, een Nederlandse stand-up comedian, die met haar familie heeft gebroken. Ze reist naar Zuid-Frankrijk en komt voor een dilemma te staan, kiest ze voor zichzelf of voor haar broertje.

Wordt het Duim omhoog of Duim omlaag? 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgFany: Dit is een boek dat mij vanaf het begin meenam. Het is een emotionele rollercoaster, waarbij je als lezer voortdurend twijfelt over wat er echt gebeurd is. Michael Berg heeft niet alleen een goede psychologische thriller geschreven, maar heeft me ook geraakt met zijn schrijfstijl. De manier waarop hij de vluchtelingenproblematiek aanhaalt, vond ik pakkend en ook het verwerken van zijn eigen ervaringen is knap gedaan. Michael heeft zelf een autistisch broertje en heeft zijn vrouw na een ziekte verloren. Fillon is neergezet als een politieman die eigenlijk andere prioriteiten wil, maar ‘getriggerd’ door deze zaak en de nood aan rechtvaardigheid wordt hij meegesleept in het onderzoek. Het onvermogen van Felix om te communiceren vond ik realistisch beschreven en ik was ontzettend nieuwsgierig naar de plot van het verhaal. Deze auteur vertelt geen verhaal, hij plaatst je midden in het decor en laat je deel uitmaken van het verhaal. Voor mij is het spannende in het boek vooral deze combinatie van originaliteit, echtheid en actualiteit, ik kijk uit naar zijn volgende boek.

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgJoyceMichael Berg heeft met Broertje wat mij betreft zijn beste boek ooit afgeleverd. Broertje is een spannend en zeer origineel verhaal dat ik met veel plezier heb gelezen. Het is een dikke pil, maar zoals Michael Berg zelf al meldde tijdens de presentatie, was dit nodig om het verhaal te kunnen vertellen. Na het dichtslaan kan ik dit alleen maar beamen. Het is een originele thriller, niet alleen door personage Felix, maar door de combinatie en persoonlijke wraak. Ook speelt het verhaal zich op een prachtige plek af, regio Var in Zuid-Frankrijk. De personages zijn allen sterk, mijn meeste sympathie gaat echter uit naar inspecteur Fillon. Zijn doorzettingsvermogen is de grootste drijver in het oplossen van de moord. De verschillende verhaallijnen komen aan het einde van het boek prachtig bijeen als een ware puzzel. Berg legt de lezers als het ware gedachten op en haalt vervolgens genadeloos uit met een verrassende laatste stoot. Een ware knock-out als een bokser.  

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgEllyBroertje is niet het eerste boek dat ik lees van Michael Berg, ik ken zijn prima schrijfstijl. Hij gebruikt meerdere topics in Broertje, zo gaat het over asielbeleid, het leven van een cabaretière en haar autistische broer. Voeg daar een aantal moorden aan toe en je hebt het concept voor een prima thriller. De spanning is door het hele boek voelbaar. Als lezer twijfel je of Felix toch de dader zou kunnen zijn. Het verhaal van Lotte Pradel, die samen met haar broer Felix op zoek gaat naar de waarheid, steekt goed in elkaar. Haar twijfel, wie kan ze vertrouwen, is voelbaar. Met de spanning en het leesplezier is het ook prima in orde. Je wordt het verhaal ingetrokken en kunt het boek bijna niet wegleggen. Voor mij wordt het een dikke duim omhoog. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgGreetMichael Berg weet hoe het moet: twee verhaallijnen creëren die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben om die uiteindelijk moeiteloos te laten samensmelten. Broertje wordt ons verteld vanuit vier perspectieven, we volgen de vier hoofdpersonages van het verhaal en krijgen beetje bij beetje door hoe de zaken in elkaar steken. Berg sleept je mee doorheen het verhaal, de manier waarop hij zijn woorden aan het papier toevertrouwt is heerlijk. Hij weet de spanning van in het begin op te bouwen: Wat is er precies gebeurd? Wie is de dader? Wat is het motief? Een hoop vragen die uiteindelijk een bevredigend antwoord krijgen. Hier en daar had het verhaal iets beknopter gekund, dan had ik het zeer waarschijnlijk vijf sterren gegeven, nu ontbrak het echte wow-gevoel. Niemand zal volgens mij echter kunnen ontkennen dat Broertje een dijk van een boek is. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgKeesBroertje is het tweede boek dat ik van Michael Berg gelezen heb. Dus vooraf wist ik niet echt wat ik van zijn nieuwste zou kunnen verwachten en begon ik onbevangen en zeker onbevooroordeeld te lezen. Vanaf het begin boeide het verhaal me. Door in verschillende hoofdstukken met een cliffhanger te eindigen, maar ook door diverse plotwendingen, voert Berg de spanning op. In de ontknoping, waarin het tempo wordt opgevoerd, is deze op het hoogtepunt. De personages, in het bijzonder de belangrijkste, zijn boeiend en goed uitgewerkt. Vooral Felix komt heel realistisch over. Niet gek, aangezien de broer van Berg ook autistisch en verstandelijk gehandicapt is. Het verhaal heeft wel een aantal, zij het minimaal, voorspelbare momenten: wie de moorden gepleegd heeft en dat er een hogere macht achter zit. Dit te weten was niet van invloed op mijn beleving van het verhaal. Omdat er nog meer dan voldoende onduidelijkheden en vragen overbleven. Wat mij betreft is Broertje een prima thriller die aantoont dat de politiek corrupt kan zijn (of misschien wel is).

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgSilviaBroertje is het dikste boek van Michael Berg tot nu toe. Tijdens het lezen heb ik het grote aantal pagina’s echter geen moment als last ervaren. Alle zinnen doen ertoe, zelfs de zeer gedetailleerde beschrijvingen aan het begin van  het verhaal. Dit verhaal wordt vanuit meerdere personages verteld. De verschillende verhaallijnen volgen ieder een eigen pad, waarvan je als lezer hoopt dat deze op een gezamenlijk kruispunt uitkomen. Actuele problematiek en persoonlijke ervaringen van de auteur vormen de basis van deze eigen paadjes die de karakters volgen. Met de spanning in het verhaal zit het goed. Er is een duidelijke opbouw. De karakters maken een interessante ontwikkeling door. Als lezer kun je je goed verplaatsen in de personen. De omgeving wordt dusdanig beschreven dat je het gevoel hebt dat je zelf door de bossen rond struint. Zelfs toen zich in mijn hoofd al een duidelijk scenario had gevormd, bleef het verhaal mij boeien. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgGertMichael Berg heeft met Broertje wat mij betreft een absolute topthriller afgeleverd. Vanaf bladzijde 1 worden op het oog op zichzelf staande verhalen uiteindelijk verweven tot een kloppend geheel en een plot die zijn weerga niet kent. Ik heb enorm genoten van de beeldende beschrijvingen van een aantal personages. Met name Felix springt er wat dat betreft ver bovenuit. De manier waarop Michael dit personage tot leven wekt, getuigt van een groot vakmanschap. Al met al een thriller die alles in zich heeft en het zal dan ook geen verbazing wekken dat de duim voor mij zonder voorbehoud omhoog kan. Een echte aanrader. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgChantalDit is een heel spannend, vlot geschreven boek. Het zit goed in elkaar en de hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt. Het is een zeer boeiend thema: een autistische jongeman die wordt verdacht van moord. Lotte heeft haar broer al 10 jaar niet gezien, maar gelooft niet dat hij hiertoe in staat is en probeert contact met hem te krijgen om zijn onschuld te bewijzen. Lotte krijgt maar heel moeizaam contact met haar broer, maar in het boek worden zijn gedachten wel beschreven. De lezer weet hierdoor wel wat hij denkt en hoe hij over Lotte denkt. Door allerlei ontdekkingen en door het gedrag van haar broer twijfelt Lotte toch wel een paar keer aan zijn onschuld. En ook wij als lezer worden hierdoor meegenomen in die twijfel. Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen en mijn duim gaat zeker omhoog. Al helemaal omdat het boek een heel origineel onderwerp heeft. Wat zou jij hebben gedaan als je in Lottes schoenen zou staan? 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgEvyBroertje is een boek dat leest als een trein. De schrijfstijl zorgt ervoor dat je door de bladzijden heen vliegt en het verhaal is goed te volgen. Door de verhaallijn van Amin zit er ook steeds wat afwisseling in en krijg je wat extra achtergrondinformatie. Voor mij was dat zeker een groot pluspunt, want ik vond het personage van Lotte Pradel niet erg aansprekend. Ik was meer gecharmeerd van inspecteur Fillon en de gebeurtenissen op het politiebureau dan door wat er met de familie Oudekerke was gebeurd. Dat is dan ook mijn enige minpunt aan dit boek. Normaal voel je je als lezer meer betrokken bij de 'slachtoffers' en dat had ik nu helemaal niet. De plot zit goed in elkaar. Je wordt als lezer erg nieuwsgierig gemaakt naar het verloop van de gebeurtenissen. Ook al dacht ik van in het begin van het boek te weten hoe het NIET gegaan was, toch ging ik op een gegeven moment weer twijfelen. Het is het eerste boek van Michael Berg dat ik lees, maar ik ga zeker meer lezen van deze schrijver!

Conclusie : Wij vinden Broertje een thriller van de bovenste plank en raden het boek iedereen aan! 

Heb jij Broertje ook gelezen of ben je het van plan? Laat ons vooral weten wat je ervan vond! 

Ter info, op 6 december volgt het verslag van ons volgende duimpjesboek. De volgers van onze Facebook-groep hebben beslist dat we Meisjes vermist van Agustín Martínez gaan lezen. Wil jij meelezen en meewerken aan dat verslag? Dat kan, mail in dat geval ten laatste op 4 december je mening over het boek naar WeLoveCrime@hotmail.com. 

Tot binnenkort, 
Greet & co 

 

 



Reacties op: Broertje - Michael Berg

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Berg

Michael Berg

Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen) studeerde Nederlands ...