Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De favoriete thriller van Greet

op 18 oktober 2017 door

Het is zover, ik heb eventjes moeten wachten, maar eindelijk mag ik vertellen wat mijn favoriete thriller is! Ik ga niet eerst eindeloos veel boeken opnoemen die het net niet geworden zijn, want dat vind ik toch een beetje vals spelen. Nee, ik val meteen met de deur in huis. 

Ik ga voor de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Volgens mij is met die auteur mijn fascinatie voor auteurs uit het hoge Noorden begonnen. Ik was in september 2006 aan een cursus Zweeds begonnen en had het jaar erop een hoop titels uit de Lättläst-serie gelezen (dunne boekjes in eenvoudig Zweeds). Die verhalen zag ik vooral als een manier om de taal onder de knie te krijgen, maar ze zorgden er wel voor dat ik op bokus.com (Zweedse webshop voor boeken) op verkenning ging en steeds meer trek in ‘echte’ Zweedse boeken kreeg.

Het leek of heel de wereld in de ban was van Mannen die vrouwen haten, het eerste deel in een aangekondigde serie, geschreven door een zekere Stieg Larsson. Ik durfde het op dat moment nog niet aan om de best dikke boeken in originele versie te lezen en dus kocht ik alvast het eerste deel in het Nederlands. Ik herinner me nog zeer goed dat het minstens honderd bladzijden duurde voor de vaart erin kwam en het boek me te pakken had (een punt van kritiek dat je wel vaker hoort). Hoewel ik het boek goed vond, heeft het best nog een tijd geduurd voor ik nummer twee in huis haalde, maar toen was het hek van de dam en moest binnen de kortste keren ook nummer drie eraan geloven. 

In de periode dat ik de Millennium-trilogie las, las ik helemaal niet zo veel: van 2005 tot 2012 waren het gemiddeld 40 boeken per jaar, pas sinds 2013 lees ik drie keer zoveel. Misschien is het daardoor dat Stieg Larsson me beter is bijgebleven dan veel van de boeken die ik daarna las. In elk geval kan ik me na tien jaar nog bepaalde dingen herinneren, dat moet een unicum zijn. 

Stieg Larsson staat voor mij zo’n beetje synoniem met het ontluiken van mijn liefde voor de Zweedse taal, voor Zweden en bij uitbreiding (grote delen van) Scandinavië. Het drama van zijn plotse overlijden heeft vanzelfsprekend bijgedragen aan de mythe die rond de man en zijn boeken ontstaan is.

Blomkvist & Salander
Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij: een charmante man, kritische journalist, en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift 
Millennium. Zij: een jonge, gecompliceerde, zeer intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tattoos én computerhacker van wereldklasse. 

Dit fantastische duo speelt de hoofdrollen in: 

  1. Mannen die vrouwen haten
  2. De vrouw die met vuur speelde
  3. Gerechtigheid

Verfilmingen
Tijdens een van mijn vakanties in Zweden heb ik de verfilmingen van de trilogie gekocht, drie DVD’s die ik ondertussen nog steeds niet bekeken heb (afgezien van een kort stukje). Ik heb niet alleen leesvoer voor minstens vijf jaar in huis, van films en series uit het hoge Noorden kan met zekerheid hetzelfde gezegd worden. Hoewel ik niet blij ben met de Amerikaanse remakes van de films, bewijzen ze natuurlijk wel dat men ook overzee een en ander over dit Europese succes meegekregen heeft.

Ik ben er vrij zeker van dat het overgrote deel van jullie de boeken van Stieg Larsson gelezen heeft. En ze goed vond. Ik ben blij dat ik de trilogie vandaag nog eens in de kijker mocht zetten. Het zou ontzettend fijn zijn als ook jullie je herinneringen aan de boeken met ons delen.

Tot binnenkort,
Greet 



Reacties op: De favoriete thriller van Greet

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stieg Larsson

Stieg Larsson

Lang voordat de journalist Stieg Larsson (Karl Stig-Erland Larsson, 1954-2004) d...