Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De favoriete thriller van Tessa

op 10 september 2017 door

Eerlijk is eerlijk: DE favoriete thriller van Tessa bestaat niet. Maar ik moet er toch een kiezen, en dan grijp ik terug naar een boek dat ik lang, lang geleden voor het eerst gelezen heb (voor mijn lijst op de middelbare school). Ik was er zo van onder de indruk dat ik het ooit aan iemand heb uitgeleend. En hoe gaat dat; verhuizing, andere baan, zwangerschap... Het boek kwam niet terug. Jaren later liep ik er toevalig weer tegenaan in De Slegte en heb het meteen weer gekocht en gelezen. En ik vond het opnieuw geweldig. Sinds die tijd heeft het vele opruimrondes van mijn boekenkast overleefd: dit boek gaat niet meer weg! Het is een titel die altijd in mijn hoofd opkomt als iemand mij vraagt naar mijn favoriete boeken. En een van de redenen om net nu, hier, tot mijn favoriete thriller te bestempelen is dan ook dat het me een excuus gaf om het boek weer eens te herlezen.

Erskine Childers - The riddle of the sands / Het raadsel van de wadden

Ik heb het boek gelezen in het Engels. Als het enigszins kan lees ik boeken het liefst in de orginele taal.

Het raadsel van de wadden is een spionageroman die zich afspeelt in het Duitse waddengebied. Voor je begint met lezen is het goed om te weten dat het is uitgegeven in 1903 (!). Ver voor de Eerste en Tweede wereldoorlogen dus. De meeste spionageromans die ik gelezen heb spelen zich af in de oorlog, of vaker nog in de koude oorlog. Deze is dus van veel vroeger, maar ook toen al werden de Duitsers als de vijand gezien.

2ut8JZr.jpg

De reden dat ik het boek voor het eerst las is dat het zich afspeelt in het waddengebied. Ik kom van oorsprong uit het Noorden van het land, en de wadden hebben een heel speciaal plekje in mijn hart. Ik kom er nog steed graag (en veel te weinig), en voel me er altijd helemaal 'thuis'. Ik geniet van de stilte, de ruimte, de zee, strand, het wad en de vogels en af en toe een zeehond. Ik heb ook een aantal wadlooptochten gemaakt, naar Schiermonnikoog en Ameland, en dan voel je je helemaal één met het wad. Zware tochten, maar zo mooi!

Dit verhaal speelt zich dus af op de Het Duitse deel van de wadden. Twee Engelsmannen, Davies en Carutthers, op de zeilboot Dulcibella, tussen de zandplaten, in storm en mist. Ze hebben het vermoeden dat de Duitsers de waddenkust in de toekomst willen gebruiken als uitvalsbasis voor de Duitse marine in een aanval tegen de Engelsen. Het gebied is voor een vreemdeling min of meer ondoordringbaar, maar als je het goed kent kun je uitstekend gebruik maken van de kenmerken van het gebied. De twee Engelsen gaan op onderzoek uit en proberen het gebied in kaart te brengen. Maar ondertussen willen ze niet dat de Duitsers dat in de gaten krijgen.

dUP3e64.jpg

Voor een (spionage)thriller zit er misschien weinig spanning in het boek. De eerste helft beschrijft vooral het zeilen en het gebied. De invloed van eb en vloed, het droogvallen van de zandplaten en het navigeren daartussen met een zeilboot. Pas in de laatste hoofstukken wordt het boek echt spannend. Toch boeit het boek mij van begin tot eind. Juist ook die beschrijvingen van dat eindeloze landschap van zandplaten en water, mist en storm en de invallende herfst. Ik kan me er zo veel bij voorstellen. Zelfs als het hele spionageverhaal er niet in had gezeten had ik het waarschijnlijk al een goed boek gevonden! Bovendien heb ik altijd al een zwak gehad voor boeken met kaarten er in.

Dit boek schijnt sinds de uitgaven in 1903 altijd in druk te zijn geweest (in het Engels in ieder geval). Het staat ook op allerlei lijstjes van 'beste (spannende) boeken ooit'. En in mijn bibliotheek staat het ook nog altijd in de kast, en dat is best bijzonder voor zo'n oud boek, die staan meestal alleen nog in het magazijn. En ik heb net even gecheckt: het is op dit moment zelfs uitgeleend (en niet aan mij)! Naar mijn idee helemaal terecht. Maar ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die dit boek gelezen heeft. Ik ben dan ook heel benieuwd of er hier op Hebban iemand te vinden is die dit boek gelezen heeft, en die het ook die status verleen die het voor mij heeft..



Reacties op: De favoriete thriller van Tessa

Meer informatie

Gerelateerd

Over