Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De laatste uitweg - Federico Axat

op 23 april 2017 door

De voorbije weken lazen we met een aantal leden van de Hebban Thriller Club van Tien De laatste uitweg van de Argentijn Federico Axat. We lazen e-books, nieuwe en tweedehandse paperbacks, het enthousiasme om eraan te beginnen was groot. 

Ted McKay staat op het punt een einde aan zijn leven te maken, als de deurbel gaat. En blijft gaan. Hij wil alsnog de trekker overhalen, maar ziet dan een briefje op zijn bureau liggen. Het handschrift herkent hij als het zijne, maar hij kan zich niet herinneren ooit zoiets geschreven te hebben. Doe open. Dit is je laatste uitweg. Aan de deur staat Lynch, die weet wat Ted van plan is en hem een voorstel doet: verricht nog één laatste heroïsche daad. Dat is het begin van een grimmig manipulatief spel tussen criminaliteit, geweten en de dood. Iemand heeft een spoor van broodkruimels achtergelaten, en hij kan niet anders dan het volgen. Iemand die hem beter kent dan hij zelf. Soms kun je alleen op jezelf vertrouwen. En heel soms, kunnen we dat niet eens. 

Wordt het Duim omhoog of Duim omlaag?

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgJoyce : Geduld wordt beloond tijdens het lezen van het boek, Federico Axat heeft een puzzel uitgezet in het hoofd van Ted McKay welke niet in een rechte lijn naar het einde loopt. Vele details worden uitgebreid beschreven en her er der een zijpad ingeslagen. Het einde van het boek zit echter zo fantastisch in elkaar, dat de langzame aanloop vergeten is. Veruit de meeste bladzijden in het boek bevind je je in het hoofd van Ted McKay. Zijn gedachten, angsten en besef drijven het plot. Tijdens het lezen is er continu de vraag of gebeurtenissen fictie of fantasie zijn. Federico Axat is er briljant in geslaagd om in dit schemergebied te schrijven en Ted zelf langzaam tot de conclusie te laten komen wat er allemaal is gebeurd in zijn verleden en waarom het zo'n zootje is in zijn hoofd en hij zelfmoord wil plegen. Stukje bij beetje worden de losse draadjes in zijn hoofd een rode draad. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgGreet : Het boek kent een bijzonder origineel begin. Wanneer daarna hoofdpersonage Ted ons meeneemt in zijn gedachten, is verwarring echter troef. Heden en verleden zijn nog best goed uit elkaar te houden, maar waar de scheidingslijn tussen realiteit en fictie zich bevindt, is lange tijd onduidelijk, Ted blijft bijzonder lang verdwaald in zijn eigen gedachten. Geduld is noodzakelijk. Federico Axat heeft een bijzonder ingenieus verhaal geschreven. Wanneer je kunt accepteren dat de auteur je niet netjes van A tot Z meeneemt doorheen het verhaal en je een beetje verwarring geen onoverkomelijk obstakel vindt, dan zul je genieten van De laatste uitweg. De term 'psychologische thriller' lijkt speciaal voor dit boek in het leven geroepen. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgKees : De laatste uitweg. Een titel die, als je het goed beschouwt, verschillend uitgelegd kan worden. En dat doet het ook. Meteen in het begin van het eerste deel (het boek bestaat uit vier delen) intrigeert het en heb je diverse vragen. Ik wel in ieder geval. Dit verandert niet in het tweede deel, waarin uitgegaan wordt van hetzelfde gegeven als in het eerste, maar dan vanuit een ander perspectief. Sterker nog, de vragen die je hebt, worden alleen maar meer. Een van die vragen is wat waarheid is en wat niet. Dat blijft je het grootste deel van het verhaal bezighouden. Het duurt een erg lange tijd voor de psychologische puzzel opgelost wordt. Zelfs het laatste hoofdstuk laat wat mij betreft nog in het midden wat er uiteindelijk gebeurd of aan de hand is. Maar gelukkig is er nog een epiloog. Daarin wordt alles duidelijk. Federico Axat heeft met De laatste uitweg een boek geschreven dat van begin tot eind boeit en dat de lezer continu blijf bezighouden.

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgFany : De laatste uitweg is een thriller zoals geen andere. Heel dit boek is ingenieus opgebouwd en details zijn in dit zorgvuldig geconstrueerde boek erg belangrijk. Een buidelrat, een hoefijzer en een hoofd vol vragen en rare hersenkronkels. Dit is het boek in een notendop. Ted zijn brein bedriegt hem en de lezer. Of toch niet? Stilaan geeft dit boek zijn geheimen prijs. De lezer denkt soms te weten hoe de vork in de steel zit maar wordt dan altijd opnieuw verrast. De laatste uitweg  is een boek dat je meeneemt in iemand zijn hoofd. Het heden en verleden kan de lezer nog duidelijk herkennen. Of wat hij leest de waarheid is of niet is een andere vraag. Frederico Axat heeft met dit verhaal een knap staaltje schrijfwerk afgeleverd en ik geef een dikke Thumbs Up.  Zelden intrigeert een boek zo!

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgChantal : Dit is een fantastische psychologische thriller. Het verhaal is zeer ingenieus opgebouwd. In het begin zeer verwarrend, omdat je niet weet wat werkelijkheid is en wat een droom. Maar daar kom je vanzelf achter. Dit duurt wel een tijdje, maar het loont de moeite om door te lezen. Je wordt steeds op het verkeerde been gezet en pas in de laatste bladzijden weet je hoe het nu eigenlijk in elkaar steekt. In de epiloog lees je pas hoe het is afgelopen. Dit boek verdient een dikke duim omhoog.

Heb jij De laatste uitweg ook gelezen? Laat ons dan vooral weten wat je ervan vond! 

Ter info, op 10 mei volgt het verslag van ons volgende duimpjesboek. Hou ons in de gaten!

Veel leesplezier,
Greet & co 

 

 



Reacties op: De laatste uitweg - Federico Axat

Meer informatie

Gerelateerd

Over