Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Alles verloren - Roel Janssen

op 09 april 2017 door

Met een actie bij Hebban.nl tijdens De Thriller Tiendaagse in maart hebben we met een aantal leden van de We Love Crime club het e-book Alles Verloren van Roel Janssen ontvangen. We geven hier onze mening over dit boek. Dank u Hebban voor de ontvangen exemplaren. 

Zeilster Tessa Insinger en fotograaf Mortimer Davies varen naar de Griekse eilanden en langs de Turkse kust voor een reportage over vluchtelingen die er alles voor over hebben Europa te bereiken. Op zee redden ze een drenkeling uit een omgeslagen rubberboot: een Syrisch meisje. Ze is de enige overlevende van de ramp die zich heeft afgespeeld. Tessa en Mortimer besluiten te achterhalen wat er met het meisje is gebeurd. Daarbij stuiten ze op gewiekste mensensmokkelaars, bevlogen hulpverleners, dubieuze zakenlieden en schimmige Europeanen die een radicale oplossing van het vluchtelingendrama nastreven. Met informatie van het Syrische meisje ontrafelen Tessa en Mortimer een complot dat de Europese vluchtelingencrisis in een schokkend politiek daglicht plaatst.

Wordt het Duim omhoog of Duim omlaag? 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgJoyce: Met Alles verloren heeft Roel Janssen een akelig actuele thriller geschreven over de vluchtelingenproblematiek. Zeer realistisch beschrijft hij de problematiek vanuit politiek maar ook persoonlijk oogpunt. Soumaya, de Syrische vluchtelinge, geeft het verhaal een extra dimensie welke de titel compleet dekt. De insteek om het verhaal vanuit zeilster Tessa en fotograaf Mortimer te beschrijven is origineel en geeft ook het recht tot oordelen over de verschrikkingen welke plaatsvinden rond de vluchtelingen. Roel Janssen beschrijft het verhaal met zeer veel oog voor detail en laat het als het ware op je netvlies verschijnen. Er zit veel vaart in het verhaal en leest als een absolute pageturner. Het politieke tintje in Alles verloren ligt niet direct aan de oppervlakte, maar geeft het verhaal wel de rode draad en het vreselijke besef dat er een goede oplossing moet komen. Dit was mijn eerste boek van de hand van Roel Janssen, maar ik ga zeker meer boeken van hem lezen, het was een zeer aangename kennismaking van fictie en facts.  

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgGreetAlles verloren is allesbehalve een klassieke thriller. Hoofdthema van het boek is de vluchtelingenproblematiek, de eerste helft van het boek is dan ook eerder een reportage dan een spannend verhaal. Neemt niet weg dat een en ander buitengewoon boeiend is. Auteur Roel Janssen klaagt het Europese onvermogen aan om zijn buitengrenzen te bewaken, een toestand waar nationalisten hun voordeel mee doen. Maar ook mensensmokkelaars profiteren van de politieke onmacht om een oplossing voor het vluchtelingenprobleem te vinden. Conclusie : Originele insteek voor een thriller, zeer aangename schrijfstijl, een paar aimabele hoofdpersonages en genoeg intriges maken dit boek tot een aanrader.  

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgElly: Ik vind Alles verloren van Roel Jansen een goed boek omdat het een hedendaags probleem beschrijft, gegoten in fictie en werkelijkheid. We kennen de beelden nog van de stranden met zwemvesten, een dood jongetje op het strand, boten die omslaan en de vele verdrinkingen. Roel heeft het boek heel toegankelijk geschreven, waardoor je graag door wilde lezen. Hij heeft het lot van de vluchtelingen, de ronselaars op de stranden, de mensen die er dik aan verdienen en Europa die naar oplossingen zocht en  grenzen dichtgooiden waardoor er een corrupte zwarte markt ontstond, prima verwoord. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgDanielle: We volgen Tessa en Mortimer, een zeilster en fotograaf, tot elkaar aangewezen op Tessa’s zeilboot. Ze vinden een drenkeling en redden haar leven. Dit  heeft vooral een enorme impact op Tessa. Maar dat is nog maar het begin van wat hen te wachten staat Beide zijn erg nieuwsgierig ingesteld en gaan op onderzoek uit. Ze proberen meer te weten over de achtergrond van dit meisje,waardoor ze steeds dieper in het web van corruptie en leugens tercht komen. De slachtoffers zijn de duizenden levens van onschuldige mensen, vluchtend voor oorlog. De gebeurtenissen die beschreven zijn in dit boek zijn zeer actueel. Dit maakt dat het je raakt, de vluchtelingencrisis is op deze manier geen ‘ver-van-je-bed-show’ meer. Het is een ander soort thriller dan ik gewoonlijk lees, maar desalniettemin was ik er wel door geboeid en ben ik wel aan het denken gezet. Zeker in deze tijd met de huidige ontwikkelingen raad ik iedereen aan om dit boek te lezen.  

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgFany: Tessa en Mortimer redden Soumaya, een Syrisch meisje. Maar deze heldendaad wordt zeker niet zo gezien. De auteur geeft, door de perikelen rond het meisje, kritisch en met kennis van zaken de vluchtelingenproblematiek weer. Waarom is de bewaking aan de Europese grenzen niet voldoende? Wie profiteert er van wie? Waarom zou je aan mensenhandel doen? Deze auteur slaagt er in om deze vragen in een goed onderbouwde en spannende aanklacht te gieten. Alles verloren is een erg actueel boek dat je raakt en katapulteert in de wereld van macht, corruptie en wanhoop. Voor mij was het de eerste kennismaking met deze schrijver maar niet de laatste. Hij kan een raak verhaal schrijven dat nooit voortkabbelt maar in een vlot tempo leest. De hoop die de vluchtelingen koesteren als ze op weg gaan om dan bedrogen uit te komen of zelfs nooit aan te komen. Het maakt het onmenselijke van heel deze situatie pijnlijk duidelijk en de vraag om een oplossing dringend.  

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgChantal: Het boek  gaat over Tessa en Mortimer die naar de Griekse kust varen om een fotoreportage van de vluchtelingencrisis te maken. Ze komen terecht in een storm en vinden een bootje met maar één overlevende, een Syrisch meisje. Ze heet Somaya en is onderkoelt en getraumatiseerd over wat ze allemaal heeft meegemaakt. Mortimer heeft foto’s van de reddingsactie gemaakt en op internet gezet. Ze wordt bekend als 'Het meisje met de groene ogen'. Tessa en Mortimer gaan op onderzoek uit wat er met haar is gebeurd. Hierbij komen ze in allerlei hachelijke situaties terecht. Hierbij ontdekken ze ook politiek complot dat op onorthodoxe wijze de vluchtelingencrisis moet oplossen. Ik geeft dit boek mijn duim omhoog, omdat het zeker de moeite waard is om te lezen. Het is boeiend, spannend en vlot geschreven. Het gaat over een heel actueel thema. Nu het weer beter wordt zullen ook nu de vluchtelingen weer met bootjes naar Europa proberen te komen. Roel Janssen maakt rond deze crisis een heel spannend en redelijk geloofwaardig verhaal, hoewel ik het complot wel wat vergezocht vind.

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpg

Karina: Roel Jansen heeft met Alles Verloren een thriller geschreven over een zeer actueel thema. Hij weet het geloofwaardig neer te zetten en laat de lezer zich afvragen waarom de oplossingen zoals ze in zijn boek aan bod komen niet ingezet worden. De achterdeur politiek en het inzetten van het één, soms een heftige incident, om het ander te bereiken klopt gevoelsmatig helaas erg goed.. Met zijn interessante personage Tess kan hij zeker nog vaker een thriller schrijven en het enigszins open einde betreffende de rol die Mortimer nu daadwerkelijk speelde laat ook ruimte voor hersenspinsels. Toch weet Jansen mij nergens volledig in het verhaal te trekken en bleef ik op afstand. Voor mij was de spanningsboog regelmatig te weinig gespannen, waardoor ik geen moeite had om het boek weg te leggen. Voor mij een nipte Thumbs Up vooral gebaseerd op het plot en de actualiteit.

Conclusie: Dit boek is een aanrader met bijna  alle duimen omhoog en 1 met de hakken over de sloot.

Als jij het boek al gelezen hebt, geef dan zeker jouw mening, atijd leuk!

Fany

 

 



Reacties op: Alles verloren - Roel Janssen

Meer informatie