Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hercule Poirot - Agatha Christie

op 04 maart 2018 door

Algemene informatie
Dit is alweer de vijftiende aflevering van onze rubriek 'Seriepersonages'. We melden nog even dat we onderling enkele selectiecriteria afgesproken hebben: de serie moet ten minste tien jaar geleden zijn gestart en  tenminste vijf delen tellen. Series uit het hoge Noorden laten we buiten beschouwing, die worden besproken op de spot Literatuur uit het hoge Noorden. Elke maand lezen enkele leden van onze Thriller Club het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit tijdens het laatste weekend van de maand. 

De auteur
Agatha Christie is op 15 september 1890 geboren in Wallingford (Oxfordshire), zij stierf op 12 januari 1976. Zij was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken werden in ten minste 108 talen vertaald en er werden ruim 4 miljard exemplaren van haar boeken verkocht. Haar oeuvre omvat 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken, 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott en ongeveer 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van en over Christies werk en over het leven van de auteur verschenen. Ze is de geestelijke moeder van onder meer Hercule Poirot, Miss Marple, Tommy en Tuppence en Mr. Harley Quin.

Op 8 december 1926 was Christie zelf het onderwerp van een mysterie. De dood van haar moeder en het slechte huwelijk met Archie leidden tot een mentale terugslag. Zij verdween en werd elf dagen later gevonden. De politie en duizenden vrijwilligers hadden overal gezocht naar de verdwenen auteur en ze werd uiteindelijk gevonden in Harrogate. De achtergronden van deze verdwijning zijn jaren later nog altijd onbekend en geven aanleiding tot complottheorieën en gissingen. Een publiciteitsstunt en geheugenverlies zijn enkele van de verklaringen die worden geopperd. Christie zelf heeft zich nooit over deze verdwijning uitgelaten.

De boeken van Agatha Christie
Het gaat te ver om al haar boeken hier op te sommen. Voor een overzicht van de boeken met Hercule Poirot in de hoofdrol kun je de boekenlijst hiernaast raadplegen.

Het personage Hercule Poirot
Poirot is ijdel, allesbehalve bescheiden, besnord, Belgisch en geniaal. In de verhalen steekt hij zijn genialiteit niet onder stoelen of banken en bedient hij zich vaak van Franstalige uitdrukkingen. Heel bekend is "les petites cellules grises" (de kleine grijze cellen, de hersenen dus). Poirot is verder een kort mannetje met donker haar en een snor die hij ijverig verzorgt. In veel van zijn verhalen komen typerende dingen naar voren, zoals het bouwen van kaartenhuizen wanneer hij niet uit een probleem kan komen. Zo heeft hij een zwak voor liefdesaffaires en ziet hij graag aan het einde van een verhaal twee geliefden verenigd. Hij heeft een verschrikkelijke hekel aan auto's, in tegenstelling tot kapitein Hastings. Ten slotte legt hij een haast ziekelijke aanleg voor orde en netheid aan de dag. Deze zaken zijn dan ook zijn stokpaardjes in het oplossen van een onderzoek. Hij heeft de gewoonte op een slotbijeenkomst alle mogelijke verdachten te verzamelen. Hij legt dan aan een gefascineerd auditorium de gang van zaken haarfijn uit en wijst de dader aan. 

Poirot is nooit getrouwd geweest, maar heeft altijd een zwak gehad voor Vera Rossakoff, een Russin die in zijn ogen het evenbeeld is van echte vrouwelijkheid. Poirot is altijd als een fat gekleed, draagt te krappe lakschoenen, verft zijn haar ("nee, ik geef het de natuurlijke kleur terug, mon ami") en drinkt geen whisky, maar groene likeur (crème de Menthe), crème de Bananes en hete chocola. Hoewel de hele wereld van hem hield, vond Christie hem een verschrikkelijk persoon. Al meerdere decennia voor haar dood schreef ze de roman Het doek valt (Curtain), waarin Poirot sterft. Het boek zou oorspronkelijk pas gepubliceerd worden na Christies overlijden, maar uiteindelijk werd het al een jaar eerder gepubliceerd.

Vele boeken zijn verfilmd en ook zijn er televisieseries van gemaakt. Velen zien de acteur David Suchet als degene die Poirot het beste weergaf. De televisieserie Agatha Christies Poirot met Suchet in de titelrol verfilmde uiteindelijk alle Poirot-boeken en korte verhalen die Christie tijdens haar leven schreef.

Wat vind ik (Chantal) van Hercule Poirot? Ik vind Poirot een vermakelijk personage. Hij wordt vaak als Fransman gezien en dan zegt hij dat hij Belg is. Hij ziet er parmantig uit en gedraagt zich ook zo. Christie geeft een heel goed sfeerbeeld van de tijd waarin Poirot rondwandelt. Je ziet hem zo voor je. Ik geniet echt van de boeken met Poirot in de hoofdrol.

Het vervolg
Zoals gewoonlijk lezen wij van We Love Crime het eerste boek uit de serie en vellen ons oordeel over Hercule Poirot, we willen weten of het lezen van overige delen de moeite waard is. Het eerste deel van deze serie is De zaak Styles. Wij zouden het leuk vinden als jullie met ons meelezen. Als jullie ons laten weten wat jullie mening is, nemen wij die mee in de blog die op 25 maart online komt. Wil jij ook meebloggen, stuur je input dan per mail voor 22 maart naar welovecrime@hotmail.com



Reacties op: Hercule Poirot - Agatha Christie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) leek op het eerste gezicht een afstandelijke Engelse...