Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Jack Reacher (Jachtveld)

op 28 mei 2017 door

Op 7 mei introduceerden we bij jullie onze eerste blog omtrent een nieuw thema; het seriepersonage. Lee Child creëerde Jack Reacher en Jan vertelde jullie er alles over. Maar wat vindt de We Love Crime club nu eigenlijk van dit personage? Is het na boek 1, Jachtveld, de moeite waard om meer van de serie te gaan lezen? Greet, Joyce, Fany, Jan, Karina en Elly bogen zich, soms nogmaals, over het debuut van Lee Child om dit te beoordelen.

Jachtveld:

Margrave, Georgia. Op een eenzame landweg wordt een man doodgeschoten. Op een kalme zondagochtend worden de commissaris van politie en zijn vrouw afgeslacht. Vlak daarna verdwijnt een bankmanager spoorloos. De verdachte is Jack Reacher, een buitenstaander op doorreis. Maar Reacher is niet de eerste de beste landloper. Als voormalig lid van de militaire politie is hij getraind om snel te denken en nog sneller te handelen. Hij heeft geleefd met en gejaagd op het ergste uitschot dat er bestaat; de harde jongens uit het Amerikaanse leger die het verkeerde pad op zijn gegaan... Nu wordt er op Reacher zelf gejaagd. Door de politie die niet geloofd dat hij onschuldig is, en door een ploeg vrijwel ontzichtbare, maar uiterst efficiente moordenaars...

 

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgGreet: Wat ik niet had verwacht, is toch gebeurd. Ik ben in de ban van Jack Reacher! Hij is een grote, sterke, intelligente man met het hart op de juiste plaats en heeft de lezer dus heel wat te bieden. Wie zou er nu niet vallen voor een ware held die zijn vrienden en geliefden uit eender welke situatie probeert te redden en over superkrachten lijkt te beschikken? Een kleine kanttekening moet ik wel maken: Jack legt de slechteriken wel heel makkelijk om, hij is net ietsje te gewelddadig naar mijn smaak. Afwachten dus hoe zijn karakter evolueert. Wordt hij iets menselijker en laat hij zijn emoties toe of wordt hij meer en meer een einzelgänger? Pluim voor Lee Child die Jack Reacher vormgegeven heeft. Hij laat zijn held zelf het verhaal vertellen, in zeer duidelijke en directe taal. Ik kijk uit naar meer van dit, veel meer!

Ja9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgn: Ik hou van de onderkoelde toon en soms humor van Reacher, zijn onverstoorbaarheid, iemand met het hart op de juiste plaats die opkomt voor de zwakkeren. Zijn bijzondere eigenschappen zoals de klok in zijn hoofd, zijn dogma's als Je moet slapen en eten wanneer je kunt omdat je niet weet wanneer de volgende mogelijkheid zich aandient. Maar ook: het leven als onafhankelijke solist, zich niet binden aan mensen, plaatsen en materiaal, wie droomt er niet af en toe van ook zo vrij te kunnen zijn?

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgFany: Jachtveld is het allereerste boek  van Lee Child dat ik lees. Jack Reacher is een "moderne Lucky Luke" voor mij. Hij is een ex lid van de militaire politie en heeft al heel wat meegemaakt. Hij is een eenling die eerst verdacht van moord op zoek gaat naar de antwoorden wanneer familie van hem bij de slachtoffers is. Hij is keihard,getraind en denkt analytisch na. Hij gaat tot op het bot en komt afstandelijk over. Toch borrelt er van binnen heel wat bij Jack.  Na zijn militaire carrière  zwerft hij rond om rust te viinden maar dat blijkt hem niet gegund. Nu lost hij moorden op in Margrave maar zijn geheimen blijven goed verborgen. Jachtveld maakt mij nieuwsgierig naar de persoon Jack Reacher dus ik ga waarschijnlijk de volgende delen van deze serie ook lezen. Het is een actieserie met inhoud denk ik die ik graag wil ontdekken.

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg

Elly: Met het personage Jack Reacher maakte ik kennis in 2002. De stille Jack zonder vaste verblijfplaats en zonder bagage intrigeerde me. Een man die nooit ergens lang blijft. Ik ben daarna meerdere boeken van Lee Child gaan lezen en iedere keer stapt Reacher blanco het verhaal in. De boeken heb ik door elkaar gelezen en Jachtveld was daar één van. Ik kan wel zeggen dat Personage Jack Reacher onder mijn huid zit. Auteur Lee Child is niet weg te denken uit mijn boekenkast.

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgJoyce: Met het lezen van Jachtveld maakte ik kennis met het karakter Jack Reacher. Uiteraard had ik al van zijn naam gehoord en was er in andere boeken ook weleens de vergelijking met hem. Ik heb Jack Reacher leren kennen als een intelligente, empatische en analytisch zeer sterkte man. Bij kennismaking dwingt hij direct respect af. Zeer zelden staan zijn hersenen in de ruststand, hij denkt altijd meerdere stappen vooruit ten opzzichte van anderen. Zijn zoektocht naar vrijheid, na 16 jaar in militaire dienst te zijn geweest en geboren als legerkind, maakt hem een voorbijganger, wie niet het achterste van zijn tong laat zien. Het was een zeer aangename kennismaking met Jack Reacher en daarom gaat mijn duim zeer zeker omhoog. Toch weet ik nog niet of ik volgende delen ga lezen, want Jack Reacher is niet helemaal "mijn" karakter. Ongrijpbaar, een einzelgänger zonder rust. Op zoek naar zichzelf na ruim dertig jaar een strak georganiseerd leven. Wie weet pak ik nog eens een boek op om te kijken hoe het nu met Jack Reacher gaat, want ergens heeft hij me toch wel nieuwsgierig gemaakt. Zijn dwang naar rechtvaardigheid maakt hem een mooi karakter.

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgKarina: Voor mij was Jachtveld herlezen opnieuw een personage leren kennen waar ik al veel van gelezen heb. De geharde militair die onder zijn keiharde buitenkant zeker ook een zachte en gevoelige schil heeft. Hij is lang, afgetraind en maakt indruk zodra hij binnen komt. Tja, een beschuitje eten met deze Jack Reacher zag ik wel zitten, totdat de film uitkwam en men Tom Cruise had gecast. Ondanks dat hij het qua charme best goed neerzet, is hij natuurlijk veel te klein en dat valt dan toch enorm tegen. Toch is Reacher een karakter waar ik altijd graag het boek mee induik omdat zijn gedachten nooit stilstaan, hij goed kan analyseren, tien stappen vooruitdenkt en het altijd weer verrassend is hoe een en ander in elkaar zit en hoe hij het tot een goed einde weet te brengen.

En wat vind jij van Jack Reacher? Laat het ons vooral weten!

Tekst door Karina Hoekerswever



Reacties op: Kennismaking met Jack Reacher (Jachtveld)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lee Child

Lee Child

Lee Child is het pseudoniem van de Britse thrillerschrijver Jim Grant (1954...