Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Kinsey Milhone - A van alibi

op 27 augustus 2017 door

Vandaag staat het vierde seriepersonage centraal op onze blog. Al eerder stelde ik auteur Sue Grafton aan jullie voor, die onderhand bijna het hele alfabet al voor haar rekening heeft genomen met haar protagoniste Kinsey Milhone. En uiteraard daagde ik de leden van We Love Crime uit om met haar kennis te maken. En dat niet alleen, ook jullie lezers werden uitgedaagd om mee te lezen en jullie oordeel te vellen. Is Kinsey Milhone een reden om een heel alfabet tot je te nemen? We lazen, zoals iedere keer, haar allereerste boek A van Alibi (later uitgebracht onder de titel A staat voor Alibi);

Acht jaar geleden werd Nikki Fife veroordeeld wegens moord op haar echtgenoot, de geslepen advocaat Laurence Fife, gespecialiseerd in eigen en andermans slippertjes. Dat de openbaar aanklaren destijds een vrijwel indentieke moord buiten beschouwing liet, vindt Kinsey Milhone zeer merkwaardig...

Deze keer mag Elly aftrappen met haar blik op Kinsey Milhone, waar ze ook gelijk een korte samenvatting geeft over het leven van deze intrigerende detective. Ook Joyce, Greet, Evy, Tessa en Karina laten je weten of zij vinden dat deze dame terecht al in bijna 26 boeken voorkomt. En, zoals al eerder genoemd, sluiten we ditmaal voor het eerst de blog af met input van onze lezers!

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg

Elly; Het personage Kinsey Millhone heeft op vijfjarige leeftijd haar ouders verloren. Ze heeft uren met haar dode ouders in het wrak gezeten voordat ze bevrijd kon worden. Ze werd in huis genomen door een tante. Als ze een poos op de plaatselijke school zit, besluit ze bij de politie te gaan. Maar het in uniform lopen was ook niets voor haar. Ze verlaat de politie en gaat als onderzoeker bij een verzekeringsmaatschappij werken, korte tijd later wordt ze privé-detective. Ze draagt vooral spijkerbroeken en truien met capuchon en ze loopt elke dag hard. Ze woont alleen, na twee scheidingen, in een klein appartement. Het personage spreekt me aan omdat ze non conformistisch is, ze gaat haar eigen weg, ze doet niet mee met nieuwe trends maar blijft dicht bij zichzelf. Ik ga zeker nog meer boeken lezen met hoofdpersonage Kinsey Millhone.

 

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg

Joyce; ik mag Kinsey Millhone wel, ze is een doortastende, slimme dame. Soms een beetje sarcastisch en cynisch, maar dat maakt haar alleen maar interessanter. Kinsey gaat vol voor haar detective taak en wil kost wat het kost de waarheid achterhalen. Ze heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en haar leugendetector staat altijd op scherp. Grappig is dat ze zich in de eerste zinnen van het boek zelf even uitgebreid voorstelt, niets geen geheimen, maar recht voor zijn raap zoals ze is. Ik ben blij dat Karina haar heeft geïntroduceerd bij ons. Ik ben zeker van plan meer boeken van haar te gaan lezen, al valt het niet mee op de eerdere boeken te pakken te krijgen. In de bibliotheek is het alfabet verre van volledig. 

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg

Karina; Kinsey Milhone is recht door zee, betrouwbaar en gaat voor de waarheid. Ze is een no nonsense type en dat spreekt mij erg aan. Ze kan goed luisteren, heeft een goed ontwikkeld analytisch vermogen en let op details. Al deze praktische kwaliteiten combineert ze met een dosis humor, terwijl ze soms stoeit met haar emoties en gevoel. Dit maakt haar intrigerend en geeft ruimte voor diepgang, iets dat wel nodig is als je als auteur van tevoren al weet dat er in ieder geval 26 delen over haar gaan verschijnen. Je hebt het al gezien.... Mijn mondhoeken gaan omhoog bij Kinsey Milhone en ik raad jullie zeker aan haar te leren kennen. 

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg

Greet; Oh, wat zijn er toch veel seriepersonages! Met Kinsey Millhone kan ik het gelukkig goed vinden. Ik herken best wel wat van haar in mezelf (aan jullie om uit te zoeken wat precies). Kinsey is het niet gewend iemand in haar leven te hebben, of het nou een partner is of iemand anders. Ze is gewend haar eigen gang te gaan en doet daarom stoer, is fel. Ze is geen gemakkelijke en dat weet ze best. Ze opereert alleen, zonder team van rechercheurs om haar heen en is zeer eigengereid. Meer nog dan het personage Kinsey Millhone wist ik de sfeer te smaken die dit eerste boek in de reeks oproept. En die is best bijzonder, 'A van alibi' (de oorspronkelijke titel van 'A staat voor alibi') is dan ook dertig jaar geleden al voor het eerst verschenen. Blij dat er nog 25 alfabetmoorden volgen! 

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg

Tessa; Ik twijfelde al lang of ik deze serie zou gaan lezen. Maar dit is er echt een waarbij je na A niet alleen B, maar misschien wel het hele alfabet moet lezen. Dus dit was een goed moment om er aan te beginnen. Kinsey Millhone is een sympathieke speurneus. Een,nwaarvan ik me kan voorstellen dat ik haar in het echte leven zou kunnen tegenkomen. En ik denk dat ik haar dan wel zou mogen. Ze is een vrouw die van haar vrijheid houdt: geen man, kinderen, spullen. En ze doet waar ze zin in heeft. Als ze een leuke man tegen komt duikt ze met hem het bed in, zonder al te veel gedoe. Maar als hij toch mogelijk verdacht is, verbreekt ze de relatie met evenveel gemak. Zal ik de rest van het alfabet ook lezen? Het is niet zo dat ik nu meteen op ziek ga naar het volgende deel. Maar als ik er ooit tegen een aanloop, zal ik het zeker met plezier oppakken.

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg

Evy; Even voor de duidelijkheid....dit is het eerste Sue Grafton-boek dat ik lees en dat maakt dat dit een échte kennismaking is voor mij met Kinsey Millhone. En ik moet zeggen dat die smaakt naar meer! Het is té toevallig maar in het boek is ze net zo oud als ik nu ben, en ik kreeg daardoor toch direct een andere band met het personage. Ze lijkt mij een beetje een 'einzelgänger' met een paar zéér typische trekjes, maar toch mocht ik haar wel. Ook al komt ze voornamelijk vriendelijk over, ik kan er geen hoogte van krijgen of ze ook echt aardig is. De sociale kant van Kinsey vergt misschien nog wat bijschaven in de volgende boeken....of ook niet en dan blijft ze haar aparte, weinig onderhoud-vergende zelf. En daar doe ik het ook voor!  

Wij van We Love Crime vinden het echt super leuk als jullie met ons meelezen en ook je mening geven. Juist hiermee kunnen we nog beter laten zien wat de lezers vinden! Dus bij deze wil ik in ieder geval alvast drie actieve deelnemers in het zonnetje zetten. Veel dank voor jullie input, Annie, Wil en Marina.

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg

WeaverAnnie; Kinsey rijdt af en aan in haar auto, probeert tussendoor nog iets als een privéleven te hebben, houdt zich nog even bezig met een ander  onderzoek, waaraan ze al begonnen was en komt zoals gewoonlijk in deze 
boeken, in moeilijkheden. Natuurlijk loopt het goed af (anders zouden de andere letters van het alfabet niet gebruikt kunnen worden). De  ontknoping is verrassend. Ik houd van de stijl van Grafton. Die is nuchter, humoristisch en vol 
details. En het verkeerde been: je wordt er doorlopend op gezet.

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg

Marina; Het boek A staat voor Alibi is gelezen en ik ben zeer verbaast dat alle in mijn geheugen genestelde ingredienten er al in zaten; de zelfstandige, stoere Kinsey, die zich al een gekwetst katja graag in een dekentje draait, haar vriendschap met +80-jarigen, de voorkeur voor MC Do en een ongezellig eethuis bij Rosie. Dat ze haar dossiers op steekkaarten bijhoudt en regelmatig een telefoon moet zoeken, wordt zelfs niet ervaren als een anachronisme. De in detail beschreven huizen, interieurs, uiterlijk van de personages, het draagt bij tot het loom inzakken van het verhaal. Misschien zijn de plots ook niet erg realistisch, maar wie maalt erom? Al jaren staan de pockets met schreeuweige cover en monsterletter garant voor compromisloos leesplezier; onderweg, op vakantie, in de zetel zonder DWDD... je kunt op de alfabetboekjes rekenen. Chapeau voor de schrijfster om consequent aan de karakters en de stijl haar verhaallijnen uit te spinnen. 3x raden hoe X begint? Fout! Kinsey is....38 jaar.

WilVel9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgtkamp; Dit eerste boek – A staat voor Alibi -  over seriepersonage Kinsey Milhone, een vrouwelijke detective, werd geschreven in 1982. Als je eraan voorbij kijken kunt dat er nog geen mobiele telefoons en computers gebruikt worden, is het een zeer aangenaam boek. De schrijfstijl is nergens moeilijk, er zit humor in, leuke details over Californie en het alfabet kent gelukkig 26 letters. Als je niet van bloedstollende thrillers houdt, is deze reeks aan te bevelen.



Reacties op: Kennismaking met Kinsey Milhone - A van alibi

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sue Grafton

Sue Grafton

Sue Grafton (1940-2017) is een Amerikaanse schrijfster, geboren in Louisville, K...