Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Thomas Berg - De zaak Torfs

op 23 september 2017 door

Vijf maanden is het alweer geleden dat we onze rubriek Seriepersonages introduceerden. We stellen jullie niet alleen elke maand een nieuw personage voor (vanaf deze maand zelfs twee), we lezen ook het eerste deel in de serie. Deze maand dook de Thriller Club van Tien in De zaak Torfs, het eerste deel in de serie met Thomas Berg, geschreven door Jo Claes. Vier leden van onze Club gingen aan de slag en vertellen nu of Thoms Berg hen kon bekoren. Willen we meer van hem lezen? Je ontdekt het nu. 

De Leuvense kunstexpert Pieter Torfs wordt benaderd door een bloedmooie vrouw, Christina Jonckheere. Zij wil Torfs inhuren voor een expertise op een onbekend werk van de laatmiddeleeuwse schilder Martin Schongauer. Torfs, die een passionele maar bizarre verhouding heeft met zijn assistente, vermoedt dat er iets niet pluis is met het schilderij. Toch aanvaardt hij de opdracht als blijkt dat Christina Jonckheere in meer geïnteresseerd is dan in een louter zakelijke relatie. Na een degelijk wetenschappelijk onderzoek schrijft Torfs een echtheidscertificaat uit en wordt het werk voor een fortuin verkocht. Twee weken later bengelt hij aan een koord in zijn huis. Zelfmoord op het eerste gezicht. Hoofdinspecteur Thomas Berg bijt zich vast in het onderzoek en ontdekt dat er van zelfmoord geen sprake is. Als enkele dagen later een tweede slachtoffer valt, zit de anders zo rustige universiteitsstad plots opgezadeld met een dubbele moord. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgJoyceIk kan het wel vinden met Thomas Berg, na De mythe van Methusalem is De zaak Torfs het tweede boek dat ik lees van Jo Claes. Thomas Berg is een eigengereide speurder, hij trekt zijn eigen plan en trekt zich weinig aan van bijvoorbeeld onderzoeksrechter Hove. Dit spreekt me wel aan en maakt hem interessant. Zijn werkwijze heeft resultaat. Thomas Berg is een denker, in zijn leunstoel of tijdens een nachtelijke wandeling komen de beste gedachten op. Ik herken dit wel, vaak als ik rustig in de auto zit, krijg ik de beste ideeën. Er is veel meer voor hem in het leven dan het politiewerk en dit sterkt hem in zijn speurderskwaliteiten. Deel twee tot vier staan hier al in de kast dankzij Greet en die ga ik zo snel mogelijk lezen. Ik heb er een nieuwe favoriete serie bij zoals ik ook al schreef in mijn blind date blog. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgEllyDe zaak Torfs heb ik gelezen tijdens mijn vakantie in Lanzarote. Het is het eerste boek dat ik lees van Jo Claes, maar daar blijft het niet bij. De eigenwijze Thomas Berg vind ik als personage geweldig. Hij trekt zijn eigen plan en heeft regelmatig maling aan de mening van onderzoeksrechter Hove. Het bevalt me wel dat Thomas Berg GEEN doorsnee rechercheur is, die net zijn vrouw verloren heeft of een vrouwelijke collega leuk vindt of tegen de pensioengerechtigde leeftijd aanzit. Nee, gewoon een rechercheur is van 41, die altijd met de zaak bezig is en zijn inspiratie vooral tijdens zijn privé uren krijgt. Ik heb van hem genoten en ga zeker alle boeken over Thomas lezen. Een man met een hart van goud, die af en toe lekker buiten de lijntjes kleurt. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgGreet: Na een teleurstellende studie theologie haalt Thomas Berg een diploma in de criminologie, het gevolg is een baan bij de politie in Brussel. Na liefdesperikelen en onenigheid met een collega wordt Berg overgeplaatst naar Leuven. Op dat moment is hij 41 jaar en wordt hij door Jo Claes aan ons voorgesteld. Berg is niet de typische inspecteur, hij staat niet net voor zijn pensioen, hij is niet verslaafd aan vrouwen en/of drank en hij heeft geen druk gezin waar hij nauwelijks aandacht aan kan besteden. Nee, Berg is single, houdt van rust, klassieke muziek en espresso’s, hij heeft niet eens een auto en brengt zijn vrije tijd graag kokend door. Ik heb het gevoel dat er veel van Jo Claes in Thomas Berg zit, misschien is Berg wel de iets jongere versie van Claes. Ik hou van de rust die Berg toch wel uitstraalt, van zijn karakter, van de boekenrekken die hij in zijn flat heeft staan, enz... Ik kijk uit naar elke nieuwe titel in de reeks en hoop dat er voor Thomas Berg nog vele mooie zaken zijn weggelegd.

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgKarinaMijn kennismaking met Thomas Berg dateert van vorig jaar, toen ik De mythe van Methusalem las. Om mijn oordeel over hem te geven las ik de afgelopen dagen De zaak Torfs en wat was het fijn om te merken dat Berg ook in het eerste deel al een smile op mijn gezicht wist te brengen. Hij is niet de typische macho politieman, maar juist een cultureel onderlegde metroman. Thomas heeft kennis van kunst en cultuur en is een god in de keuken, maar in de relaties wilde het maar niet lukken. Hij is pas kort als hoofdinspecteur gestationeerd in Leuven, waar men erg aan zijn eigengereide werkwijze moet wennen. Toch is Berg niet een man die topdown leiding geeft maar ook ruimte laat voor zijn collega's en voor hen klaarstaat. Ik snap wel dat hij al meer dan 10 boeken meegaat en wil zeker nog meer van hem lezen. 

Begin van de maand stelden we jullie de serie van Jo Claes voor. Natuurlijk vroegen we ook onze volgers om mee te lezen. Annie ging meteen aan de slag! 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgWeaverAnnie: Een rustig, wat beschouwend mens, die houdt van mooie dingen, klassieke muziek, lekker eten. Beetje eenzaam, nadat  zijn relatie met Annelie is afgelopen. Overgeplaatst van Brussel naar Leuven, waar hij zijn draai nog niet helemaal kan vinden. Hij voert strijd met de altijd over geld zeurende commissaris en met de rechter, die hij nodig heeft om huiszoekingsbevelen uit te vaardigen, enz. Hij laat zich echter niet gek maken en blijft rustig. Enige humor is hem daarbij niet vreemd. Heel prettig. Hij bijt zich vast in de zaak die voor hem ligt, maar twijfelt of hij die ooit zal kunnen oplossen. Toch geeft hij niet op. In zijn vrije tijd drinkt hij graag een espresso op een terras, waar een knappe Franse studente kunstgeschiedenis serveert. Hij voelt zich tot haar aangetrokken. Als het ervan komt, zal ik zeker nog eens een deel uit deze serie lezen. Het is aangename lectuur, met een sympathieke hoofdpersoon die zich normaal gedraagt.  

Conclusie: Geen twijfel mogelijk, wij zijn gek op Thomas Berg! En aangezien de reeks al tien delen kent, met een elfde op komst later deze maand, kunnen wij nog even verder genieten. 

Kennen jullie Thomas Berg? Hebben wij jullie kunnen overtuigen om eens een Jo Claes in huis te halen? Laat het ons weten! 

PS: Wie benieuwd is naar vorige seriepersonages in deze rubriek, kan er onze inhoudstafel op naslaan. 

Veel leesplezier, 
Greet & co 



Reacties op: Kennismaking met Thomas Berg - De zaak Torfs

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jo Claes

Jo Claes

Jo Claes (1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands....