Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ridley Pearson

op 28 juni 2017 door

Soms vraag je je wel eens af wat er met een auteur is gebeurd. Zij of hij is een tijd populair geweest, verkocht een aanzienlijk aantal boeken en kwam regelmatig in het nieuws. Maar plotseling was het voorbij. Je hoorde niets meer. Er werden, in ieder geval in Nederland, geen nieuwe boeken meer uitgegeven en de media besteedden ook geen aandacht meer aan deze man of vrouw. Je begon je af te vragen of de auteur nog wel nieuwe boeken schreef, maar er naar zoeken... nee, dat deed je dan ook weer niet.

Nieuwe schrijvers lieten van zich horen, je ging hun boeken lezen en daardoor verwaterde de belangstelling voor die anderen, waar je eigenlijk nog best wel meer van had willen lezen. De oude werden dus min of meer vergeten. Om die vroeger tijden weer wat te laten herleven besteedt We Love Crime maandelijks aandacht aan zo'n vergeten schrijver. De auteur die de eer heeft om de spits af te bijten is Ridley Pearson.

16eb72e969a86dcde72bc41a3257ae7c.jpg





Ridley Pearson dus. Oorspronkelijk afkomstig uit New York, bestsellerschrijver van inmiddels meer dan vijftig boeken. Deze zijn onder te verdelen in crime/suspense en young-adult avonturenromans voor lezers van rond de twaalf jaar. Daarnaast heeft hij onder het pseudoniem Wendell McCall een drietal boeken geschreven met Chris Klick als seriepersonage. Zijn werk is in ongeveer vierentwintig talen vertaald. In Nederland kun je hem vooral kennen van de serie rond Lou Boldt en Daphne Matthews, maar ook van enkele stand-alones. Boeken die vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw werden uitgegeven. Mensenjacht is zijn laatste boek dat in het Nederlands vertaald is. In 2001, dus toch alweer een dikke vijftien jaar geleden! Sindsdien is het stil rond zijn persoon. Heel erg stil.

Behalve in de Verenigde Staten. Daar timmert Pearson nog aardig aan de weg. Samen met zijn vriend Dave Barry heeft hij de series Peter and the Starcatchers (gepubliceerd van 2009 tot 2011) en Never Land (gepubliceerd van 2006 tot 2008) geschreven. Beide series werden uitgegeven door Hyperion Books, een dochteronderneming van Disney. The Kingdom Keepers, ook weer een Disney-uitgave, is een andere serie kinderboeken die Pearson echter alleen geschreven heeft. Deze boeken zijn tussen 2003 en 2013 gepubliceerd en in de periode 2015-2017 verscheen de sequel The Return. Het heeft er dus alle schijn van dat Pearson zich vanaf 2003 vooral gericht heeft op het schrijven van deze kinderboeken. Iets dat uit onderstaande video ook wel op te maken valt.

Tussendoor heeft Pearson zich nog beziggehouden met, zoals hij zelf zegt, een van de leukste projecten die hij ooit gedaan heeft. Onder het pseudoniem Dr. Joyce Reardon heeft hij Het dagboek van Ellen Rimbauer geschreven. Dit boek is gebaseerd op het script van Stephen King's Rose Red. Pearson heeft diverse brieven ontvangen van mensen, waaronder academici, die boos waren omdat ze dachten dat het een echt dagboek was. 

Waarom de boeken van Ridley Pearson niet meer in het Nederlands, maar zoals het lijkt ook niet meer in veel andere talen, vertaald worden, is niet bekend. Mogelijk dat hij zich alleen maar op de Amerikaanse markt toelegt. Zeker is wel dat hij een groot deel van zijn tijd doorbrengt in diverse Disneyparken en -resorts.   

Hieronder is Pearson's bibliografie weergegeven. En natuurlijk omdat dit We Love Crime is alleen maar van zijn spannende boeken.

Stand-alone
1. De saboteur (Hard fall), 1993
2. De wreker (Probable cause), 1994
3. De beul (Chain of evidence), 1997 

Boldt & Matthews
1. De maniak (Undercurents), 1992
2. De slachter (The angel maker), 1994
3. De psychopaat (No witnesses), 1996
4. De pyromaan (Beyond recogition), 1998
5. De kinderlokker/Rattenvanger (The pied piper), 1999/2001
6. De vrouwenhandelaar (The first victim), 2000
7. Mensenjacht (Middle of nowhere), 2001
8. The art of deception (niet in het Nederlands vertaald), 2004
9. The body of David Hayes (niet in het Nederlands vertaald), 2004 

Walt Fleming
1. Killer weekend, 2007
2. Killer view, 2008
3. Killer summer, 2009
4. In Harm's way, 2010 

Risk Agent
1. The Risk agent, 2012
2. Choke point, 2013
3. The red room, 2014
4. White bone, 2016 

Chris Klick (geschreven onder het pseudoniem Wendell McCall)
1. Dead aim, 1988
2. Aim for the heart, 1990
3. Concerto in dead flat, 1999

Dit artikel is vooral tot stand gekomen door informatie die te vinden was op Ridley Pearson's eigen website: http://ridleypearson.com/.

Wat wij graag willen weten, is of jij de boeken van Ridley Pearson kent en zo ja, wat je ervan gevonden hebt.



Reacties op: Ridley Pearson

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ridley Pearson

Ridley Pearson

Ridley Pearson (New York, 1953) is een Amerikaanse auteur van wereldwijde b...

Lijsten

Ridley Pearson

op 27 juni 2017 door Kees van Duyn 9 boeken 1 volger 0 reacties