Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sherlock Holmes Crimetour door Londen

op 31 januari 2018 door

We Love Crime neemt jullie mee op reis en Elly, Silvia, Joyce en Kees zijn vanaf nu jullie gidsen. We nemen jullie mee naar een aantal bijzondere locaties verspreid over vooral Europa, maar ook naar een aantal landen buiten dit continent. We doen niet aan gebaande paden, nemen ook niemand op een slinkse manier mee naar een lokale ‘juwelier’ of toeristenval. Integendeel. De bestemmingen die we gaan bezoeken zijn stuk voor stuk bijzonder. Het zijn namelijk misdaadlocaties uit boeken, maar ook uit televisieseries. Dus laat je meevoeren door een omgeving waar je wel van wist, maar die je nog nooit hebt gezien.

De eerste reis die we gaan maken, voert ons naar Londen. De stad waar meesterspeurder Sherlock Holmes en zijn assistent Dr. John H. Watson, beiden gecreëerd door de Britse arts, maar bovenal schrijver Sir Arthur Conan Doyle, het misdaadcijfer laag probeerden te houden. Holmes, die een bovenmatige intelligentie heeft, lost zaken op door uit kleine, en op het oog onbelangrijke, aanwijzingen belangrijke conclusies te trekken. Van zijn leven vóór de verhalen is zo goed als niets bekend, daarom wordt 6 januari door de meeste mensen als zijn verjaardag beschouwd. In het eerste Holmesverhaal, Een studie in rood, wordt wat meer over zijn achtergrond verteld. De carrière van Holmes heeft drieëntwintig jaar geduurd. Conan Doyle had genoeg van hem en wilde meer tijd besteden aan zijn zieke vrouw.

Onze tour begint bij het appartement aan Baker Street 221B, waar Holmes samen met zijn goede vriend Dr. Watson woont. Watson vertrekt er tijdelijk, na zijn huwelijk in 1887, maar keert na de dood van zijn vrouw terug. In 1932 vestigde de bank Abbey National zich in het pand. De bank had jarenlang een secretaresse in dienst om alle aan Holmes gerichte post te beantwoorden.

e1affe8e831bdd7982091ade644fb215.jpg



In 1990 opende het Sherlock Holmes Museum zijn deuren en, omdat het tussen de huisnummers 237 en 241 ligt, heeft het officieel toestemming gekregen om het huisnummer 221B te hebben. In het museum worden voorwerpen uit verschillende bewerkingen van Sherlock Holmes en ook scènes uit de Granada-televisieserie uit 1984 tentoongesteld.

Onze volgende stop is bij de - fictieve - Diogenes Club, een herensociëteit waar Holmes en Watson regelmatig samenkwamen. De sociëteit is genoemd naar de Griekse god Diogenes en de medeoprichter was Sherlocks broer Mycroft. Volgens Holmes was dit de meest zonderlinge club die hij kende. Desondanks was hij er dagelijks te vinden, altijd van kwart voor vijf tot twintig voor acht. De club komt in de meeste verhalen van Holmes voor, waaronder The Greek Interpreter. Een kenmerk van de club was dat er altijd absolute stilte vereist werd, uitgezonderd in ‘The Strangers Room’.

1d7db39521cb58fd9f4f36b7466a41fd.jpg

We brengen nu een bezoek aan het Irene Adler house aan 44 Eaton Square. Irene is een van de meest opmerkelijke vrouwelijke personages in de Holmes-verhalen, hoewel ze slechts in één verhaal is verschenen: A Scandal in Bohemen. Irene was operazangeres en ondanks dat ze getrouwd was, hadden zij en Sherlock een hechte relatie. Easton Square maakt overigens deel uit van de wijk Belgravia en is een van de welvarendste wijken van Londen. In de Britse televisieserie is Adler in de aflevering ‘A Scandal in Belgravia’ dominatrix (een dominante vrouw in het sm-rollenspel).

ef12faec755fc183078b72deda12a981.jpg

Aan de Strand langs de rivier de Theems ligt het rond 1800 gebouwde neoklassieke Somerset House. In dit gebouw onderzocht Holmes in 1883 het testament van Helen Stoner in The adventure of the speckled band. Helen is namelijk bang dat haar stiefvader, een arts, haar om het leven wil brengen. Ze vertelt Holmes haar verhaal, vraagt of hij het wil onderzoeken en Holmes accepteert de zaak. Het bouwwerk komt in diverse Holmes-films voor, maar er zijn ook opnamen gemaakt voor andere films. Het is dus een erg populaire filmlocatie.

c35089e923543446431dabd32dfcb7f2.jpg

Natuurlijk kunnen we nog veel meer interessante plekken bezoeken, maar helaas zijn we bijna aan het eind van deze tour aangekomen. Er is echter nog één locatie waar we absoluut nog naartoe willen en dat is Chinatown, een wijk in Soho. De wijk wordt zo genoemd vanwege de vele Chinese restaurants, supermarkten, bakkers en een diversiteit aan andere Chinese winkels. ‘The blind banker’, een aflevering uit de BBC-serie Sherlock speelt zich voor een groot deel in Chinatown af. In deze aflevering is de in deze wijk woonachtige Soo Lin vermist en ook de Black Lotus Tong gang heeft er zijn domicilie.

18c3e2bfae276c29e5de2d016f9d92de.jpg

Zoals gezegd, dit is het einde van de officiële rondleiding. Natuurlijk staat het iedereen vrij om nog wat rond te dolen of om in een van de pubs een drankje te drinken. Een aanrader is bijvoorbeeld Speedy’s Sandwich Bar and Cafe. Holmes en Watson verbleven hier regelmatig. Maar is The Sherlock Holmes niet een betere plek om deze rondleiding af te sluiten? Deze Victoriaanse pub aan de Northumberland Street heeft een grote verzameling van Sherlock Holmes-memorabilia en op de bovenverdieping bevindt zich zelfs een replica van een hoek van Holmes’ appartement.

31410d4de6e390b67326830f4df8eb54.jpg



We hopen dat deze rondleiding jullie bevallen is en als er eventueel nog vragen of opmerkingen zijn, laat het ons gerust weten.

Gids Kees



Reacties op: Sherlock Holmes Crimetour door Londen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle (1859 - 1930) was een Britse arts, beroemd voor zijn verh...