Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sluipend Gif van Corine Hartman

op 22 februari 2017 door

Afgelopen zaterdag 18 februari was ik uitgenodigd voor een exclusieve lunch met auteur Corine Hartman ter ere van het verschijnen van haar nieuwste psychlogische thriller Sluipend Gif. Toepasselijk vond de lunch plaats in Bronkhorst, de kleinste stad van Nederland, de plaats waar Jacqueline, de hoofdpersoon woont.

Na anderhalf uur rijden, pikte ik Wendy van Lierop op op Station Brummen om samen de laatste kilometers naar Bronkhorst te rijden. Het dorp is autovrij en na de auto geparkeerd te hebben liepen wij de stad in. Centraal op het plein stond Herberg de Gouden Leeuw, waar Corine, vriendin Marjan, redacteur Marjolein Schurink en stagiare Maja al op ons wachten. Als cadeautje hadden we voor Corine een fles champagne met de cover van Sluipend Gif.

Tijdens een heerlijk kopje koffie druppelden de rest van genodigden binnen en al snel zaten we allemaal gezellig te kletsen. Redacteur Marjolein opende de middag officieel door Corine Hartman te feliciteren en te complimenteren met Sluipend Gif. Een psychlogische thriller nog weer beter als het vorig jaar verschenen Een vlaag van waanzin. Corine is een kei in het neerzetten van de karakters en zeer veelzijdig in het schriijven van haar boeken. Ook bedankte zij Corine voor de prettige constructieve samenwerking bij de totstandkoming van Sluipend Gif. Toen was het uiteraard tijd voor een klein glaasje *plop*.

Onder het genot van de champagne vertelt Corine Hartman hoe ze in de krant een artikel las over Jacqueline Sauvage, een vrouw in Frankrijk, wie 47 jaar door haar man werd mishandeld.  Ook haar kinderen ontkwamen hier niet aan. Uiteindelijk was ze het zat en schoot haar man dood met een jachtgeweer. Ze werd veroordeeld, maar president Hollande verleende haar gratie. Wat Corine vooral triggerde in het verhaal is het feit dat Jacqueline in een kleine gemeenschap woonde en er nooit iemand was die zijn mond opendeed. Direct kwam bij haar Bronkhorst in gedachten als plek, ook een kleine gehucht ondanks de stadsrechten en zo was het idee voor Sluipend Gif geboren.

Corine vraagt wat wij vinden van het commentaar dat je al weet hoe Een Vlaag van Waanzin en Sluipend Gif gaan aflopen, namelijk een partnermoord. Is het boek dan nog wel spannend? Iedereen antwoord volmondig "ja" op deze vraag. Dit is juist onderdeel van de spanning, want Corine weet met verrassende twisten je als lezer lang in twijfel te houden. Het "hoe" en "wat" blijft zeker door middel van de gebruikte flashfowards in Sluipend Gif erg lang onduidelijk.

Er zijn nog twee nieuwtjes te vertellen, in de zomer zal Corine een kort spannend verhaal publiceren in het weekblad Margriet. Maar ook verschijnt er volgende maand een exclusief spannend boek in tien wekelijkse delen bij Storytel, een Storytel original. Een duo in de hoofdrol, Marlou en haar nieuwe partner Nick. Ze onderzoeken de dood van een dochter van een minister. De dochter is van de trap gevallen en de vraag is of het een ongeluk is of niet? Ook speelt er nog een oude drugszaak uit het verleden van Marlou. Het boek zal worden voorgelezen door Birgit Schuurman, wie ook een spannend trailer zal opnemen in de rol van Marlou. 

Na de lunch gaan we een wandeling maken door Bronkhorst onder leiding van Corine. We komen langs plekken in het verhaal, het huis van Jacqueline en Gijs, het pontje tussen Bronkhorst en Brummen waarop Gijs vaart, het huis van de moeder van Jacqueline en het natuurwinkeltje. Corine vertelt hoe ze hier vele malen heeft gelopen en steeds meer inspiratie kreeg.  Af en toe wat dichterlijke vrijheid in de situering, maar na het lezen van Slupend Gif is het allemaal zeer herkenbaar. In het onderstaand fiilmpje een aantal sfeerbeelden. Hopelijk krijgen jullie als lezers zo ook een mooi beeld erbij.

En dan nu de eerder gepubliceerde foto (kik hier). Wat is het het? Ik zal jullie niet langer in spanning laten, het is een dode rat....welke ook een rol heeft in Sluipend Gif. Hij lag op een andere plek in het dorp tijdens een van de bezoeken van Corine, maar ligt in het verhaal uiteindelijk voor het natuurwinkeltje "De Olde Schuur".

Als laatste nog een tip: Corine was op 14 februari te gast bij het radio programma NPO Kunststof op Radio 1. Een heel uur was ze  in gesprek met journalist Frenk van der Linden. Het interview is zeer openhartig en de moeite waard om te luisteren.  Klik hier om naar de site van de NPO te gaan.

Groetjes Joyce



Reacties op: Sluipend Gif van Corine Hartman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Corine Hartman

Corine Hartman

Met meerdere Gouden Strop-nominaties en Hebban/Crimezone Awards in haar bezit, g...