Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ten westen van de vrijheid - Thomas Engström

op 08 februari 2017 door

In Januari lazen we met een aantal leden van de Hebban Thriller Club van Tien het boek Ten westen van de vrijheid van Thomas Engström. Uitgeverij Ambo Anthos maakte het mogelijk om op woensdag 11 januari 2017 deel 1 van het vierluik ter promotie gratis te downloaden.

In 2017 zullen alle vier de delen van het vierluik verschijnen:

2. Ten zuiden van de hel (6 April 2017)
3. Ten noorden van het paradijs (20 Juli 2017)
4. Ten oosten van de afgrond (19 Oktober 2017)

Het vierluik draait om Ludwig Licht, voormalig Stasi agent voor de val van de Berlijnse muur en spion voor de CIA. Na de val van de muur bleef hij informant voor de CIA en als dekmantel begon hij een restaurant in Berlijn. Zoals het vele personages in thrillers betaamt, is hij alcoholist en ligt in de problemen met alles en iedereen.

In Ten westen van de vrijheid, worden in Marrakech drie Amerikaanse burgers vermoord in een kapperszaak. Er is weinig internationale interesse voor de afrekening, maar dan wordt de Amerikaanse ambassade in Berlijn gebeld door een vrouw, die meer informatie heeft over de gebeurtenis. De afgevaarde voor de CIA in Berlijn pikt het bericht op en besluit Ludwig Licht in te zetten om de waarheid te achterhalen.

Gaan de duimen omhoog of omlaag voor Ten westen van de vrijheid van Thomas Engström? Je leest het hieronder. 

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpg

Elly: Ik vond het zeker een aanrader. De hoofdpersoon Ludwig is restauranthouder maar is ook niet te beroerd om risicovolle onwettige dingen te doen. Hij houdt o.a. verdachten in de gaten. Hij pakt alle klussen aan om zijn steeds oplopende schuld af te lossen. Hij schuwt een kogel meer of minder niet. Toch zit zijn hart op de goede plaats. Voor mij is het een dikke YES

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpg

Danielle: Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik geef dit boek een duim omhoog! Ludwig Licht is de hoofdpersoon, oud-Stasi medewerker en eigenaar van een restaurant in Kreuzberg. Daarnaast heeft hij in zijn persoonlijke leven geldproblemen, wat als een soort ‘zij-verhaal’ wordt beschreven. Zo nu en dan wordt Licht opgeroepen om als spion op te treden en in dit deel moet hij een vrouw onder zijn hoede nemen, zij die middels een telefoontje heeft laten weten meer te weten over de 3 gepleegde moorden in Marrakech.

Marrakech krijgt verder niet heel veel aandacht, maar dit geldt niet voor Berlijn. Berlijn wordt uitgebreid beschreven en dan met name de wijk Kreuzberg, omdat Licht's hopeloze restaurant daar is gevestigd. Dit vind ik persoonlijk een sterk punt van het boek! Drankverslaving speelt bij deze personages een behoorlijk grote rol, wat wel vaker voorkomt in thrillers. De personages en hun achtergrond vind ik daarom niet heel verdiepend en minder vernieuwend dan gehoopt. Je volgt het verhaal voornamelijk vanuit Licht zijn perspectief en op die manier werk je naar het plot toe. Dit houdt je aandacht vast! Ondanks dat ik er niet geheel weg van was, was het een prima boek om te lezen en ben ik ergens toch wel nieuwsgierig naar het volgende deel.

b3443cbb4ea81cb1006ca466070c9b14.jpg

Karina: Qua personage verdient Ten westen van de vrijheid wel een duim omhoog, want Ludwig Licht is een personage dat boeiend is en waar vast nog veel over te vertellen valt. Dat dit boek het begin is van een vierluik rondom dit personage zou dus op zich best goed nieuws kunnen zijn. Echter wat maakt dat hij van mij een duim omlaag krijgt, is omdat er zoveel overbodige informatie in het boek staat, dat de snelheid uit het verhaal gaat. Hierdoor is het ook het plot niet altijd goed te volgen, terwijl er best spannende (actie) scenes in zitten.

b3443cbb4ea81cb1006ca466070c9b14.jpgGreet: Ten westen van de vrijheid is een boek dat op en af gaat. Boeiende, interessante stukken worden afgewisseld met lange stukken informatie die vaak te weinig tot het verhaal bijdragen om de aandacht van de lezer vast te houden. Het plot is goed en Engström heeft een prettige manier van schrijven. Hij mag echter de verhaallijn niet laten ondersneeuwen door te veel uit te weiden over minder relevante zaken. Het minst prettige aspect aan dit boek is de onduidelijkheid over de verschillende partijen, en dat doorheen het hele verhaal. Je vraagt je te vaak af wie nu eigenlijk de slechteriken zijn (als je het al zo zwart-wit kunt stellen) en wie met wie samenwerkt. Storend is ook dat het boek zich hoofdzakelijk in Duitsland afspeelt, terwijl de meeste personages Amerikanen zijn. De samenhang is bij momenten ver te zoeken of in elk geval niet makkelijk te volgen. Gemengde gevoelens dus bij dit boek, vandaar duim omlaag.

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpg

Jan: Ten westen van de vrijheid krijgt een voorzichtige duim omhoog. Echt goed vind ik het niet, er is volop ruimte tot verbetering en ik denk / hoop ook wel dat dat erin zit bij Thomas Engstrom. Ik vind het verhaal soms warrig, de hoofdpersonen niet echt scherp geprofileerd en er is te weinig evenwicht tussen plot en randzaken. Soms lijken het meer toeristische tips over Berlijn dan een thriller.

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpgJoyceTen westen van de vrijheid leest als een trein, ondanks de vele details over Berlijn. Er zit iets in het verhaal wat me pakte en met vaart deed verder lezen. Ludwig Licht is een interessant karakter, niets is standaard bij hem, maar je vraagt je wel af waarom altijd maar weer die verknipte personages in de hoofdrol in een thriller. Bij vlagen was het boek meer een toeristische gids voor Berlijn, Thomas Engström heeft veel kennis over het heden en verleden van Duitsland en Berlijn. De knipoog naar Wikileaks in de vorm van Hydraleaks is leuk verzonnen. Het plot het ging uiteindelijk langzaam uit en voor nu gaat mijn duim omhoog. Het volgende deel in het vierluik zal echter beslissend zijn of Thomas Engström me weet te overtuigen.

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpg

Fany: Dit boek is een actueel verhaal waarin kritische vragen over het voorbije verleden en onze toekomst gesteld worden. Het bekijkt wat er allemaal kan gebeuren om zogezegd de wereld, je vrijheid te beschermen... Hoe snel zaken kunnen escaleren en wie de vijand is, want is de vijand wel wie je verwacht? Vrijheid is een utopie want wanneer ben je “echt” vrij en wat is vrijheid? Het is een intelligente en goed doordachte spionagethriller met een grimmige sfeer. Spion zijn is geen luxe-leven leiden maar onopvallend anderen uitschakelen en indien nodig de klappen opvangen. Wie de touwtjes in handen heeft, beslist waar de brokken vallen en wie je vijand of bondgenoot is, is in deze duistere, onzichtbare wereld maar de vraag. Morgen is een andere dag en alles kan er dan weer anders uitzien afhankelijk van wat er nodig is om het doel van vrijheid te bereiken! Een boeiende start van een nieuwe reeks!

Zoals je kunt lezen, zijn er gemengde gevoelens na het lezen. Resolute duimen omhoog, twijfelende duimen omhoog, maar ook twee duimen omlaag. Het volgende deel in het vierluik, Ten Zuiden van de Hel, zal het definitieve oordeel moeten geven. De opzet van Thomas Engström met Ludwig Licht is sterk en bied mogelijkheden, maar het gaat liggen aan de uitwerking.

We zijn benieuwd naar jullie mening, laat onder het artikel weten wat jij van Ten westen van de vrijheid vindt. Of als je het boek nog niet gelezen hebt, ben je van plan het boek te gaan lezen?

Volgende maand lezen we Wiegelied van Rolf en Cilla Borjlind, deel vier in de Rónning en Stilton serie. Hou de spot in de gaten als je benieuwd bent naar onze mening.

Geschreven door Joyce



Reacties op: Ten westen van de vrijheid - Thomas Engström

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Thomas Engström

Thomas Engström

Thomas Engström (1975) is schrijver en journalist op het gebied van interna...