Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

True detective Crimetour door Louisiana

op 28 februari 2018 door

We Love Crime neemt jullie mee op reis en Elly, Joyce, Kees en Silvia zijn vanaf nu jullie gidsen. We nemen jullie mee naar een aantal bijzondere locaties verspreid over vooral Europa, maar ook naar een aantal landen buiten dit continent. We doen niet aan gebaande paden, nemen ook niemand op een slinkse manier mee naar een lokale ‘juwelier’ of toeristenval. Integendeel. De bestemmingen die we gaan bezoeken zijn stuk voor stuk bijzonder. Het zijn namelijk misdaadlocaties uit boeken, maar ook uit televisieseries. Dus laat je meevoeren door een omgeving waar je wel van wist, maar die je nog nooit hebt gezien.

Nadat Kees ons tijdens zijn eerste gidsklus mee heeft genomen naar het Londen van Sherlock Holmes, stappen we dit keer op het vliegtuig voor de volgende tour. We gaan de plas over, naar de Verenigde Staten van Amerika. Onze bestemming is New Orleans in Louisiana. In deze omgeving neem ik jullie mee op een tour langs de plekken die worden aangedaan tijdens het onderzoek naar een moordzaak.

16b196a3d5a0584efec6bb19061d3c8a.jpg

De eerste serie van True detective werd in 2014 door HBO uitgezonden. Twee jaar eerder werd de populaire serie bedacht door Nic Pizzolatto. Het scenario schreef hij direct voor de serie. Eerder kwam van zijn hand het boek Galveston. Rechercheurs Rust Cohle (Matthew McConaughey) en Martin Hart (Woody Harrelson) speuren al zeventien jaar naar de dader van een in 1995 gepleegde moord. Voor het onderzoek moeten beide rechercheurs heel wat kilometers afleggen. Ze bezoeken onder andere Baton Rouge (de hoofdstad van deze zuidelijke staat), Lafayette, New Orleans en ze maken zelfs een uitstapje over de staatsgrens naar Beaumont in Texas.

Tijdens deze tour zullen vooral de donkere, armoedige en sombere delen van de toch prachtige staat voorbijkomen. Niets van de muzikale grandeur en het vrolijke van Mardi Grass. De met Spaans mos bedekte bomen, troosteloze industrieën en eindeloos uitgestrekte moerassen vormen het decor van de zelfkant van dit voormalige Ku Klux Klan-gebied.

We zetten het nummer Far from any road van The Handsome Family op en gaan wat plaatsen langs die in de serie voorkomen.

Logisch startpunt voor een moordonderzoek is de vindplaats van het lijk, een boom in provinciestad Erath. Hier vonden de rechercheurs het lichaam van Dora Kelly Lange, een voormalige prostituee. Al snel werd duidelijk dat het om een rituele moord ging. Geblinddoekt en vastgebonden aan een boom, getooid met een hertengewei als kroon en beschilderd met rituele symbolen. Ook zonder de rook van platgebrande gewassen, zoals in de serie te zien is, neemt een gevoel van somberheid en totale eenzaamheid bezit van je als je hier staat te kijken.

Een plek die ook eenzaamheid uitstraalt is de thuisbasis van het karakter van Rust Cohle. De Fisherman Wharfs Tavern in Des Allemands. Dit zou de meervalhoofdstad van de wereld zijn. Voor Rust is het een plek waar hij met zijn demonen aan de slag gaat. Het oude cafeetje ziet er nog net uit als tijdens de opnamen.

Ondanks de mistroostige beelden komen zijdelings ook wat toeristische hoogtepunten van Louisiana in de serie langs. Oak Alley Plantation bijvoorbeeld, een oud plantagehuis zoals wij dat kennen uit de Negerhut van oom Tom. Het huis zelf komt niet in beeld, maar wel het landgoed.

Meerdere keren wordt verwezen naar Carcosa, een mysterieuze, angstaanjagende plek. Het is een fictieve plaats die voor het eerst voorkomt in verhalen van Ambrose Bierce. De plek waar de opnamen van Carcosa zijn gemaakt is in werkelijkheid de ruines van Fort Macomb. Hier is de spannende seizoensfinale opgenomen.

Voor liefhebbers van de Cajuncultuur maken we een detour naar Eunice. In dit plaatsje staat de afgebrande kerk waar de rechercheurs in de tweede aflevering tekeningen ontdekken die duiden op soortgelijke moorden. Tegenwoordig is het meest opwindende in dit plaatsje de Cajun Music Hall of Fame and Museum. Voor de pittige Cajun-keukenfans is dit plaatsje een walhalla door de gekookte rivierkreeftjes en zogenaamde Mac-n-Chz wedges.

En met deze culinaire uitspatting is deze tour ten einde. Je zou kunnen zeggen dat True Detective voor de schoonheid van Louisiana geen reclame is geweest. De naargeestigheid van de serie vereiste vooral sombere beelden. Maar wie goed kijkt, ziet de prachtige natuur en sfeervolle plaatsen. De serie is absoluut een aanrader voor wie van een beetje donkere spanning houdt. Tijdens de tour heb ik geprobeerd niet al teveel spoilers te plaatsen, dus voor degenen die nog niets hebben gezien, blijft de spanning erin. 

True Detective heeft een vervolg gekregen met andere acteurs op een andere locatie. De eerste serie is echter mijn favoriet. Het schijnt dat een derde seizoen in de maak is. Ik ga zeker kijken! Ik hoop dat jullie hebben genoten van de rondleiding. Als er nog aanvullingen, gedachten of vragen zijn, hoor ik dat uiteraard graag. 

Gids Silvia



Reacties op: True detective Crimetour door Louisiana

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nic Pizzolatto

Nic Pizzolatto

Nic Pizzolatto (1975) is een Amerikaanse auteur, regisseur en scenarioschri...