Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het favoriete spannende kinderboek van Chantal

op 15 maart 2017 door

Vanaf nu is er een nieuwe rubriek: Uit de oude doos, Het favoriete spannende kinderboek van…Het is de bedoeling dat elk lid van de Thriller Club van Tien iets verteld over zijn favoriete spannende kinderboek. Ik bijt het spits af.

Ik hield vroeger helemaal niet zo van lezen en een lerares stelde voor om dan maar stripboeken te gaan lezen. Hierdoor kreeg ik toch meer leeservaring. Na de stripboeken ontdekte ik de boeken van Wipneus en Pim en later die van De Vijf van Enid Blyton. Door het lezen van deze boeken heb ik denk ik ook de smaak te pakken gekregen van spannende boeken. Nu gaat er geen dag voorbij waarop ik niet gelezen heb.

Om weer in de stemming te komen voor deze rubriek heb ik het eerste deel van De Vijf gelezen om te kijken wat ik er nu van vind. Het boek heet De Vijf en het gestrande goudschip. Toen ik vroeger de boeken van De Vijf las pakte ik gewoon het boek dat op dat moment in de bibliotheek aanwezig was. Ik kwam er nu achter dat ik nog nooit het eerste deel had gelezen. Hierin wordt beschreven hoe De Vijf bij elkaar gekomen zijn, hoe ze vriendschap hebben gesloten en hoe ze iedere keer weer in een avontuur belanden. Heel erg leuk om dat nu eens gelezen te hebben. De boeken zijn spannend en met humor geschreven.

Dit eerste deel heeft Enid Blyton in 1942 geschreven. In Nederland kwamen de boeken vanaf 1943 in de boekwinkel. In de jaren 50 kreeg Enid Blyton veel kritiek over zich heen. De serie zou niet literair genoeg zijn en te simplistisch. De verhalen van De Vijf zijn toch erg geliefd en worden zelfs nu nog goed verkocht. De serie gaat over twee jongens, Julian en Dick en een meisje, Annie die iedere schoolvakantie avonturen beleven met hun nichtje Georgina en haar hond Tim. Alleen wil ze geen meisje zijn en wil ze George genoemd worden. De avonturen spelen zich af rondom Kirrin, waar George woont. Centraal staan avontuur, mysteries, goed en kwaad en erop uitgaan in de natuur. Volwassenen spelen een beperkte rol in de serie. Er zijn 21 boeken van De Vijf verschenen. Zij is een veelschrijver. Zo kon ze tot wel 50 boeken per jaar schrijven. Ze wordt wel de voorloper in de jeugdliteratuur genoemd. Haar totale oevre bestaat uit meer dan 600 boeken. De Vijf was haar succesvolste serie. Aan het begin van de 21 eeuw werden de boeken opnieuw vertaald en gemoderniseerd. Ik heb nog een oude versie gelezen. Vandaar misschien onderstaande opmerking.

Je moet je wel afvragen of deze boeken nog wel van deze tijd zijn, ondanks dat ze nog zeer populair zijn. In deze aflevering gingen De Vijf, in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar, alleen kamperen op een onbewoond eiland, Kirrin eiland. Hun oom en tante wonen daar en daar logeren zij regelmatig. Dan komen ze in aanraking met “boeven” die de schat willen stelen en hen opsluiten. Tegenwoordig is dat niet echt reëel meer dat criminelen hun gevangenen goed behandelen. Ook al zijn dit kinderen. De wereld is verhard. Ondanks dat het niet echt realistisch is, zit er toch nog wel spanning in. Op een gegeven moment zit je in het verhaal en vergeet je de werkelijkheid. Je gaat helemaal op in het verhaal en dan is het toch best spannend. Ik vond het heel leuk om De Vijf weer eens gelezen te hebben.



Reacties op: Het favoriete spannende kinderboek van Chantal

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Enid Blyton

Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits ...