Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blind date in de Literaire salon

op 26 april 2017 door

Het is half drie op zondagmiddag 23 april. De kleine zaal van het Theater De Purmaryn in Purmerend vult zich langzaam met bezoekers. Al 25 jaar organiseert het theater in samenwerking met José Ferdinandus van de plaatselijke boekhandel Het Leesteken zo’n 6 à 7 keer per jaar een Literaire salon. Vele interessante auteurs zijn de afgelopen jaren al langs geweest. Via Hebban mocht ik er deze middag bij zijn.

In het theaterprogramma 2016/2017 stond deze middag aangekondigd als “een blind date met een schrijver”. Als ik om mij heen kijk, zijn het met name de oudere dames die in zijn voor een blind date op de zondagmiddag. Hier en daar zit een enkele heer. Jammer dat er geen jongere lezers zijn want de blind date is vanmiddag niemand minder dan Lize Spit. Zij wordt vanmiddag geïnterviewd door Alexander Reeuwijk, schrijver van het boek “Achter de sluier het land: reizen door Iran.”

Er ontstaat een leuk gesprek over het verschil tussen het Vlaams en het Nederlands. Het Vlaams is een taal die, zoals Lize Spit aangeeft, bloemiger, wolliger of misschien wel bourgondischer is dan het Nederlands. Veel Nederlanders vinden het ook wat exotischer. Dit is waarschijnlijk één van de redenen dat er meer boeken van Vlaamse schrijvers in Nederland verschijnen dan andersom. Natuurlijk hebben interviewer en schijfster het over het succes van het boek en welke invloed dat heeft voor de schrijfster. In België is het voor Spit niet mogelijk over straat te gaan zonder herkend te worden, hiermee omgaan is niet altijd gemakkelijk.

Ook de verfilming van Het smelt komt ter sprake. Hoewel Lize Spit senarioschrijfster is, heeft ze het scenario voor de film bewust niet zelf geschreven, je moet dan veel te veel schrappen van je eigen verhaal. Het productiehuis Menuet heeft de filmrechten gekocht (zij verfilmden ook De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst) en Veerle Baetens (actrice uit de film The Broken Circle Breakdown) zal de film regisseren.

Voor de mensen die reikhalzend uitkijken naar haar volgende boek Heeft Lize Spit goed nieuws. Ze gaat over niet al te lange tijd hier aan beginnen. Eerst moet ze daarvoor echter wel met een aantal dingen stoppen of ze op een lager pitje zetten. Zo zal ze stoppen met haar columns in de krant De Morgen en ook haar lesactiviteiten gaat ze verminderen.

Al met al was het een leuke interessante middag met een enthousiaste en vrolijke blind date.

Ook het komende seizoen kun je weer interessante schrijvers ontmoeten in de Literaire salon van het theater De Purmaryn. Zo komen er langs Nelleke Noordervliet, Abdelkader Benali samen met Lavinia Meijer, Hanna Bervoets, Jelle Brandt Corstius, Arthur Japin en komt Onno Blom praten over Jan Wolkers. Hoewel geen blind date, zijn er een aantal die ik best zou willen ontmoeten.

(Harriet)



Reacties op: Blind date in de Literaire salon

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. Ze publiceerde in verschi...

Alexander Reeuwijk

Alexander Reeuwijk

Alexander Reeuwijk (1975) is reisschrijver. Hij schrijft voor diverse dagbladen...