Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Covers kijken met We Love Lit

op 15 oktober 2017 door

Een boek uitkiezen door alleen naar de buitenkant te kijken? Dus niet de achterflap lezen of recensies over het boek raadplegen op Hebban, maar alleen maar kijken naar de cover van een boek? Dat doet bijna niemand van We Love Lit. Toch was dit de vraag die Natalie stelde aan haar clubgenoten van We Love Lit en aan de volgers op Faccebook. Onderwerp: de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2017. Op die lijst staan zes boeken: Peter Terrin – Yucca; Koen Peeters – De mensengenezer; Marijke Schermer – Noodweer; Daniël Rovers – De Waren; Annelies Verbeke – Halleluja; Huub Beurskens – Eindeloos Eiland.

Welke covers vallen volgens ons (niet) op en waarom?

Vier van WLL zijn over alle 6 de omslagen niet echt te spreken. Harriët: "Alle 6 niet heel aantrekkelijk", Helena: "Echt heel aantrekkelijk vind ik ze eigenlijk geen van allen", Sigried: "Ik vind eigenlijk geen van de covers erg uitnodigend." En tot slot Jan K.: "Het lijkt wel alsof de Grote Depressie weer is aangebroken, somberheid troef."

Waarbij Sigried, als zij de boeken in de winkel zou zien liggen, zij als eerste naar De Waren zou kijken. Harriët zou dan toch Noodweer oppakken, "het is een 'rustige' cover om naar te kijken met heldere witte letters."

Katrien: "Mijn keuze gaat meestal uit naar zachte covers."

 Over deze covers zijn wij enthousiast!

 233e19d0541992b778608ff761fd9a21.jpgYucca: De meeste volgers op Facebook hebben voor Yucca gekozen. "Mysterieus en intrigerend" (Mascha) en "net even wat geheimzinniger" (Janneke). Guy: "Duister, mysterieus (zoals de personages), twee heldere luipaardogen die je recht aankijken. Schitterende foto, trouwens... Ik zou dit boek zo oppakken in de boekhandel."

Gigi kiest niet voor deze omslag omdat “ik het niet zou kiezen als ik verder niets wist over het boek omdat ik het dan bij de dierenencyclopedieën had ingedeeld”.

 9ebd4ffc2e3c1ab59f8143dcbdfd3680.jpgNoodweer Deze cover sprak de meeste leden van WLL aan. Kris: "Ik hou echt van die mooie, verzorgde, sombere omslagen van uitgeverij Van Oorschot.  Aantrekkelijk. Niet té opvallend. Niet te veel weggevend van het verhaal. Toch inspirerend". Helena : " [...] houdt me toch het meest bezig. Er gaat een bepaalde dreiging van uit, een onontkoombaarheid van het noodlot. Eenvoudig maar veelzeggend." Jan S. "Noodweer springt er voor mij uit. Ik heb over die cover al eens wat geschreven. Ieder element op die cover, elke kleur geeft een betekenis." 

Sigried: "De titel, rode streep en het object links in beeld doen denken aan een thriller waardoor ik het boek niet snel zal oppikken."

 88b9fb8d94978f8c2fa75ca3c4259b97.jpgDe mensengenezer: Op Facebook kwam deze cover op de tweede plaats.

Tea van Lierop: "Voor mij springt De mensengenezer eruit. Ik vind het masker intrigerend en word ik nieuwsgierig naar de reden ervan." Nathalie vond het lastig kiezen tussen Yucca en De mensengenezer. "Ik vind de covers toevallig alle twee vrij exotisch en eruit springen. Er zit ook iets antropologisch in wat me wel intrigeert, want ik heb nog ooit zo'n cursus gevolgd." Daphne: "Mij maakt het omslag van De mensengenezer wel heel nieuwsgierig."

En jullie?

Welke cover vinden jullie het meest aantrekkelijk? We zouden het leuk vinden om jullie keuze te lezen in de reacties!

4bfb11837e30bba453cbf64c98f1d0d6.jpg



Reacties op: Covers kijken met We Love Lit

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke (België, 1976) debuteerde met de internationale bestseller Slaa...

Peter Terrin

Peter Terrin

Peter Terrin won in 2012 de AKO Literatuurprijs met Post mortem. De bewaker (200...

Koen Peeters

Koen Peeters

Koen Peeters (1959) is de auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. Met De pos...

Marijke Schermer

Marijke Schermer

Marijke Schermer (1975) is toneelschrijver. Haar werk werd door verschillende ge...