Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De boekenkast van Harriët

op 12 september 2017 door

Een lezer zonder boekenkast is haast ondenkbaar. Een boekenkast zegt iets over de lezer. Maar hoeveel boekenkasten heeft hij of zij? Hoe heeft de lezer zijn boeken gesorteerd? Wij van We Love Lit laten je met plezier kennis maken met onze boekenkast. Deze maand geeft Harriët een rondleiding.

1)    Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit?

Mijn boekenkast staat natuurlijk in de woonkamer want dat is ook de plek waar ik het meeste lees. Ik heb er twee van het bekende Zweedse merk en ze staan aan weerszijden van de bank. Wat is er heerlijker dan op de bank te zitten met een boek en dan ook nog tussen de boeken te zitten? Hoewel het twee boekenkasten zijn, heb ik toch te weinig ruimte om alle boeken kwijt te kunnen, vandaar dat er in de kamer ook nog een tafeltje staat met daarop verschillende stapels boeken en als ik niet oppas, vormt er zich ook nog een stapel boeken op de eettafel.

2)    Neem ons eens mee door je boekenkast.

In mijn boekenkasten staan alleen boeken en dingen die met boeken te maken hebben. Er liggen bijvoorbeeld verschillende boekenleggers voor de rijen met boeken want ik ben regelmatig een boekenlegger kwijt en zo kan ik er gemakkelijk weer één pakken.

3)    Wat staat er in, hoe is hij gesorteerd?

Alle genres die ik lees, staan door elkaar heen in mijn boekenkast. Het enige waar ik op let, is dat ze op alfabetische volgorde staan op naam van de schrijver. Dit gaat een tijdlang goed maar er komt altijd een punt dat de boeken niet meer in de kast passen en dan worden ze op de al staande boeken neer gelegd. Het hele alfabetische systeem komt dan natuurlijk op losse schroeven te staan. Voor de boeken die ik nog niet gelezen heb, zeg maar mijn “Nog Te Lezen” lijstje, heb ik een aparte plank. Deze boeken staan niet op alfabetische volgorde , maar geheel willekeurig naast elkaar.  Deze plank is echter te kort voor alle nog te lezen boeken dus is er een stapel voor de boekenkast op de grond ontstaan en verschillende stapels op een apart tafeltje.

8d0fb6dc8ce218691cb9f9829c553228.jpg

 

4)    Welk boek, genre of welke auteur komt er absoluut niet in?

Alle boeken die ik lees hebben recht op een plaatsje in mijn boekenkast. Het lukt echter niet altijd om ze ook een plekje te geven. Voorrang hebben dan toch de boeken die echt mijn favoriet  zijn. Zo hebben de boeken van Knausgård een prominente plaats en zal er voor een nieuw boek van deze schrijver altijd plaats gemaakt worden. Ook heb ik een heel rijtje van Henning Mankell staan.

Genres die niet in de boekenkast komen,  komen eigenlijk ook het huis niet in.

Zo hebben de boeken van Knausgård een prominente plaats. 

 5)    Doe je weleens boeken weg? Wat doe je er dan mee?

Ik kom er helaas niet onderuit, er moeten weleens boeken weg want anders groeit het huis helemaal dicht met boeken. Met veel moeite maak ik dan een keuze en leg de boeken die weg moeten apart in een doos. Die doos laat ik dan zeker nog een paar weken staan want misschien bedenk ik mij nog bij een bepaald boek. Als het moment dan echt daar is dat ik ze weg ga doen dan bracht ik de boeken tot niet zo heel lang geleden naar de kringloopwinkel. Echter ik heb net ontdekt dat vlak bij mijn huis zo’n leuke boekenkast in de tuin staat bij iemand waar iedereen zijn boeken in kan zetten en ook weer een keuze kan maken uit de andere boeken. Daar breng ik mijn boeken nu heen als er weer wat weg moet. Dan kan ik altijd als ik toch spijt heb van mijn keuze kijken of het boek nog in die boekenkast staat en het boek weer een plekje te geven in mijn eigen boekenkast.

6)    Heb je wel eens gehuild om een boek?

Als ik een boek lees, laat ik mij helemaal meeslepen in de stemming van het boek. Daarom ga ik ook wel eens specifiek op zoek naar een vrolijk boek als ik daar qua stemming behoefte aan heb. Ik heb zover ik mij kan herinneren één keer gehuild om een boek. Ik weet niet meer waarom ik moest huilen maar ik weet nog wel dat het ging om het boek Teabag van Henning Mankell. 

Een boek kan mij soms best wel lang bezighouden, zeker als het een grote indruk heeft gemaakt. Direct in een ander boek beginnen kost dan moeite.

 7)    Hoe zie je de toekomst van het boek?

Ik ben niet negatief over de toekomst van het boek. Lezen  is van alle tijden en ik denk dat het ook nog wel zal blijven. Dit kan zowel met een papieren boek als op de e-reader. Als je kijkt naar de hoeveelheid boekenbloggen, leesclubjes en andere leesactiviteiten, dan is er denk ik genoeg toekomst voor het boek. Ook Hebban groeit nog steeds.

Mijn toekomst is in ieder geval met een boek, al is het alleen al omdat ik droom van een eigen kamertje met allemaal boeken, een heerlijke stoel en waarbij ik een kaartje op de deur kan hangen dat ik even niet gestoord wil worden door de rest van het gezin. Met een beetje geluk is die toekomst niet zo heel ver weg meer.

Als je kijkt naar de hoeveelheid boekenbloggen, leesclubjes en andere leesactiviteiten, dan is er denk ik genoeg toekomst voor het boek. Ook Hebban groeit nog steeds.



Reacties op: De boekenkast van Harriët

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Henning Mankell

Henning Mankell

Henning Mankell (1948-2015) geldt internationaal als een van de bestverkopende Z...

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgard is een Noorse schrijver en vertaler. Voor zijn debuut Ute av ...