Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De parels van april en mei

op 04 april 2018 door

We stellen jullie heel graag onze parels van april en mei voor. Kiezen we voor werk van auteurs die we al goed kennen, of gaan we voor debuten? Blijven we dicht bij huis, of zoeken we literatuur uit andere landen op? En slaagt iedereen er in om slechts één boek te kiezen, of sluipen er in het geniep toch meerdere titels ons wensenlijstje binnen? Je leest het hieronder.

Door Sigried

e6ee52b3fe8c8b8dc5e18db7f1d76d6d.jpgAnne: Ik kijk het meest uit naar Reisverslag van een kat door Hiro Arikawa. Ik ben over het algemeen wel fan van Japanse schrijvers of schrijvers met Japanse roots (Murakami, Flasar) en de combinatie katten en Japanse literatuur lijkt een gouden te zijn (hoewel me dat bij 'De kat' van Hiraide een tijd geleden wat tegenviel). Dus Arikawa heeft wat waar te maken, maar ik kijk erg uit naar dit reisverslag van een roadtrip door de ogen van kat Nana. Andere boeken waar ik in april/mei naar uitkijk zijn Het eeuwige leven van Matt Haig, De regen van Ionah van Santiago Pajares en Materiaalmoeheid van Marek Šindelka.

09d6508a9bf8e714f89108cd4843b731.jpgNathalie: In april komt de Nederlandse vertaling van het nieuwste boek van de Tsjechische schrijver Marek Šindelka uit: Materiaalmoeheid. Šindelka leerde ik kennen door het prachtige, aparte boek Anna in kaart gebracht. Dat boek zat ook in het Geen daden maar woorden-pakket dat ik later in hetzelfde jaar mocht ontvangen, én ik ben toen ook naar een boekvoorstelling in Antwerpen met de auteur geweest. Hij gaf toen al een korte sinopsis van zijn nieuwe boek: twee jonge broers zijn op de vlucht in Europa en verliezen elkaar uit het oog. Ik ben super benieuwd of dit mijn parel van de komende maanden zal zijn! Het boek ontving alvast een Tsjechische literatuurprijs en werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs.

7bed887c3f769ed8afd4951ca68fe1e6.jpgHelena: Van de hand van Matt Haig (bekend van De wezens, dat ik met veel plezier gelezen heb) verschijnt binnenkort Het eeuwige leven. Hoofdpersoon in dit boek is een 41-jarige geschiedenisleraar die door een buitengewone aandoening al eeuwenlang blijkt te leven. Hij heeft alles al meegemaakt, is overal al geweest en heeft al talloze identiteiten gehad, maar nu wil hij vooral een ‘gewoon leven’. Hij probeert alleen niet verliefd te worden... Voldoende gegevens denk ik om van Het eeuwige leven een bitterzoet verhaal te maken over de onvermijdelijkheid van veranderingen en over de tijd die het kost om te leren hoe te leven.

2fd45b09ff9590495bda1117389c95de.jpgSigried: Ik kijk uit naar Materiaalmoeheid van de Tsjechische schrijver Marek Šindelka. Zijn vorige boek, Anna in kaart gebracht, werd alom bejubeld, maar toch kwam ik er op een of andere reden niet toe het te lezen. Met dit nieuwe boek wil ik de auteur alsnog leren kennen. Materiaalmoeheid gaat over twee jonge broers die naar Europa proberen te vluchten. Het is een actueel thema, en daar hou ik wel van. Het boek ontving al een literaire prijs, wat mijn nieuwsgierigheid alleen maar doet toenemen.

e1403c34bfff5a092f8c9dfba2e53743.jpgJan: Ik kijk uit naar boeken van twee auteurs die fictie met feiten/historie verbinden. Het nieuwe boek van Guy Prieels, in mijn artikelen wel de 'laatste grote verteller' van België genoemd, heet Bluf en gaat over een waargebeurd verhaal van een man die een verzekeringsmaatschappij voor meer dan 100 miljoen frank weet te tillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Humor en een lichte sympathie voor het slechte van de mens zullen ongetwijfeld terugkomen in dit boek. Hay van den Munckhof, schrijft verhalen met een historische inslag. Van hem verschijnt zijn debuutroman Alya, het eerste deel van een tweeluik. Het speelt zich af in de negende eeuw in Qurtuba (nu Cordoba).

6715896ca1cdbcd068ed3dcad9be8ae8.jpgHarriet: Deze keer hoefde ik niet lang  na te denken: in mei komt namelijk de vierde roman uit van Edwin Winkels, En ze deed het. Zijn vorige romans heb ik met enorm veel plezier gelezen, dus laat die vierde roman maar komen. Er is nog niet veel over de inhoud bekend. Op zijn eigen website staat dat de roman een hedendaagse schets is van een heftige relatie tussen een vrouw en een man: “Het verhaal beslaat zestien jaar uit een leven dat door onverwachte gebeurtenissen  volledig op zijn kop wordt gezet.” Als je alleen al de cover bekijkt krijg je al zin om te gaan lezen, in het zonnetje, met een glaasje wijn en al dan niet met de kat op schoot.

49e605e6bc8296df2233c738418ec989.jpgIne: Het was weer moeilijk kiezen. Het doet wat pijn, maar ik ga dus niet voor Woolf, Bordewijk, Verhelst of Claudel. Ik kies voor Slapende herinneringen van Patrick Modiano. Als hij over Parijs schrijft, dan dwaal ik samen met hem door de stad en vergeet ik helemaal waar ik ben - in de trein bijvoorbeeld ...Dit boek gaat bovendien eens niet over wat we vergeten als we ouder worden, maar over de verdrongen herinneringen die zich dan weer aan ons opdringen. En dat lijkt me een interessant thema.

9d3cd6094426f76b569bdab25ee6f07e.jpgGigi: Als je NTL stapel erg hoog is moet je vooral niet gaan kijken bij de boeken die de komende maanden uit gaan komen tenzij je er geen problemen mee hebt als je stapel verder groeit. Er zitten weer onwaarschijnlijk veel mooie boeken bij. Zo zag ik een heruitgave van Blokken van Ferdinand Bordewijk, maar ook De uitreis van Virginia Woolf. Het boek dat me het meest opviel komt uit Finland en is Een zwart sprookje van Aki Ollikainen. Het wordt omschreven als een kleine roman vol grootste ideeën. Klinkt al goed, toch? Een naamloze verteller, met eigen misère, verhaalt over een dranksmokkelaar die zijn smokkelwaar in een moeras opsloeg. Ik werd geraakt door de zin: een tragedie die doorwerkt in volgende generaties. Dat klinkt als een boek waarin een familiegeschiedenis een rol speelt en als een boek dat ik graag wil lezen.

Materiaalmoeheid van Marek Šindelka wordt deze keer duidelijk als favoriet naar voren geschoven. Staat die roman ook op jullie verlanglijstje? 



Reacties op: De parels van april en mei

Meer informatie

Gerelateerd