Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Op jacht naar parels in december 2017

op 25 november 2017 door

Opnieuw kozen de leden van We Love Lit een boek dat de volgende maand uitkomt waar ze naar uitkijken. Om goed duidelijk te stellen dat ieder van ons echt wel op jacht gaat naar iets moois, hebben we ons met enkele koppen uit ons team ook gebogen over een nieuwe titel om deze rubriek nog meer uit de verf te laten komen. Onze keuze viel uiteindelijk op: “Op jacht naar parels”. Hopelijk spreekt dit nu voor zich! Wat vind jij van onze nieuwe titel?

Welke parels kozen de WLL-leden onafhankelijk van elkaar deze keer? December was blijkbaar niet zo’n dik bezaaide maand. Enkelen onder ons gaven een boek op van eind november of begin januari, en dat werd door de vingers gekeken deze keer. Twee leden waren zonder het te weten van elkaar aangetrokken door een heruitgave van dezelfde klassieker! Maar ook een belangrijke auteur wordt niet vergeten door 2 leden en een originele invalshoek hier en daar maakt het lijstje helemaal af.

 

bb0ab0e3f720dfd4fac807d10894471e.jpgGigi en Harriët kijken alle twee uit naar de heruitgave van de klassieker Jane Eyre van Charlotte Brontë.

Gigi: 

"Zeker voor de decembermaand was ik nieuwsgierig naar de nieuwe aanwas in boekenland. Al die smakelijke boeken die ik op mijn verlanglijst zou kunnen plaatsen om die 'tot mijn grote verrassing' onder de kerstboom te zullen vinden. Tot mijn verbazing was het niet een debuut of een onbekende schrijver die mijn aandacht trok. Het betreft zelfs geen nieuw boek van een favoriete auteur. Nee, het blijkt een heruitgave van een klassieker waar ik op stuitte.

Ik las het al op de middelbare school en ik roep al jaren dat ik het opnieuw wil lezen omdat ik niet meer precies weet hoe dit enorm beroemde verhaal verliep. Onlangs moest ik een Engelstalige uitgave laten liggen omdat mijn koffer al te vol zat om nog meer boeken mee te slepen. Dan is het toch mooi dat er een mooie, fleurige, gebonden versie in december uitkomt van de prachtige klassieker Jane Eyre van Charlotte Brontë. Wie leest er met me mee?"

Harriët:

"De spoeling is dun deze maand wat betreft de nieuwe boeken die uitkomen. Natuurlijk wordt de nieuwe roman van Haruki Murakami al volop gepromoot. Ik maak daarom een andere keuze. Een boek dat al zeker tweemaal is verfilmd en ook al in verschillende uitgave is uitgegeven, Jane Eyre van Charlotte Brontë. Dit keer uitgeven als een Rainbow-pocket met een heerlijke Engelse, bloemetjescover. Ik moet bekennen dat ik het verhaal wel ken maar het boek nooit heb gelezen. Deze nieuwe uitgave is een prima gelegenheid om dit boek nu toch maar eens ter hand te nemen. Leuk cadeautje voor onder de kerstboom."

Zoals Harriët al dacht, promoten enkelen onder ons uiteraard de nieuwe roman van Haruki Murakami. Het is één van de favoriete auteurs van Helena bijvoorbeeld. Ook Natalie zet het boek in de kijker, en wil deze veelbesproken auteur graag leren kennen waar ze tot hier toe nog niet in is geslaagd.

Helena:

6331d89ab827a81b0b175f6a4cd6fec9.jpg"Het boek dat ik in december graag vers van de pers in mijn schoen, in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom zou willen vinden, is het nieuwe boek van Haruki Murakami (dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de literatuur): Moord op Commendatore - Deel 1. Een wat vreemde titel voor een literair werk, maar gegarandeerd weer prachtig, 480 pagina’s dik en blijkbaar ook weer het eerste deel in een serie, altijd fijn. Ik laat me altijd graag verrassen door de inhoud van zijn boeken, omdat ik alles wat hij schrijft zeer verrassend, vernieuwend en prettig surrealistisch vind, maar voor diegenen die nu nog steeds niet nieuwsgierig zijn dan toch een klein tipje van de sluier. Moord op Commendatore gaat over een portretschilder met een painter’s block, die in de hoop om zijn inspiratie om te schilderen weer terug te vinden zijn intrek neemt in een afgelegen atelier in de bergen bij Tokio. Een in het atelier achtergebleven schilderij lijkt tot leven te komen, er klinken vreemde geluiden, er verdwijnen mensen, need I say more?"


Natalie:

"Op 1 december komt een nieuw boek uit van Haruki Murakami: Moord op Commendatore deel 1. Van deze schrijver heb ik nog geen boek  gelezen. Wel heb ik de verfilming gezien van zijn boek Norwegian Wood. En ik heb 2 boeken van hem op mijn nog te lezen stapel liggen. Ik kan niet echt oordelen wat ik van deze schrijver vind. Maar ik weet wel dat hij  een grote schare fans heeft die zeker naar het nieuwe boek uitkijken.

Als het tweede deel van Moord op Commendatore wordt uitgegeven, wordt dat op 13 januari groots gevierd met een Murakami-weekend. Op de website van Atlas Contact kun je meer over dit evenement lezen: http://www.atlascontact.nl/2017/06/15/murakami-weekend-13-en-14-januari-2018/ ."

a03a11cc1f7b49f45e02875c9ada0398.jpgKris zoekt het dit keer bij de scherp geprijsde heruitgave van een ouder Engelstalig werk:

"Er zijn zo van die boeken waarbij je tijdens het lezen niet alleen ongelofelijk van geniet of onder de indruk bent van de literaire kwaliteiten, maar die je ook nog eens op zo’n manier weten te raken dat ze voor altijd een speciale plaats veroveren in je boekenhart. Stoner van de in 1994 overleden Amerikaanse auteur John Williams is zo’n boek. Hij schreef in zijn hele carrière maar vier romans, die over de hele wereld een nieuw en overigens heel succesvol leven kregen dankzij de heruitgaven en vele vertalingen na 2006. Volgende maand verschijnt er ook een scherp geprijsde paperback van de Engelse versie van zijn debuut Nothing but the night uit 1948, waarin een traumatische jeugdervaring van de hoofdpersoon centraal staat. Een mooie gelegenheid dus om nog meer van John Williams te ontdekken en hopelijk opnieuw te genieten van zijn bijzondere kwaliteiten als schrijver."

 

74b8f80f49a1663f01ffa94f3ee2f835.jpg

Sigried vond voor december niet direct iets waar ze echt naar uitkeek en wilde wel nog een debuut in de kijker zetten dat al deze maand uitgekomen is. Voor debuten heeft WLL uiteraard een groot hart en kunnen we dit al eens door de vingers zien:

"Ik kies voor een boek dat al uitgekomen is op 21/11: Noord, het debuut van Sien Volders (1983). De cover en titel geven absoluut niets prijs, maar de korte inhoud spreekt wel tot de verbeelding. Centraal staat een jonge zilversmid die naar een goudzoekersstadje in Canada trekt. Hier kan een fragment uit het boek gelezen worden: http://www.hollandsdiep.nl/boek/?T_ID=9385."

 

04799291cc702334d9e16fce857bafc4.jpgJan, eigenzinnig als hij is, zoekt het al eens in de grijze zone tussen andere genres en komt ook met een mooie verrassing én een belofte af:

"Ik ken van de Vlaamse schrijver Marc Kerkhofs (1964) een aantal korte historische verhalen. U gaat hem tegenkomen eind december in een artikel bij We Love Lit. Op 9 december verschijnt zijn roman Beet. Het is een thriller met tanden; zo staat te lezen op de cover. Maar bezit die thriller nu ook een diepere laag? Hoe ontwikkelen zich de hoofdpersonages? Beet gaat over het onbekende en vervreemding, over vastgeroeste gewoontes en de angst om te verliezen. Ik kijk er wel naar uit om tijdens de feestdagen mijn tanden eens in dit boek te zetten."

 

84ef969cfa9a4b3e363ff06d787f708d.jpgIkzelf (Nathalie) had ook best moeite om te zeggen dat ik écht uitkijk naar een speciaal boek uit december. Uiteraard wil ik ook Murakami leren kennen, maar ik heb eveneens van hem nog niets gelezen, dus ik koos een boek dat net op 1 januari volgend jaar uitkomt, een echt Nieuwjaarscadeautje dus:

"Dorthe Nors werd vorig jaar in Nederland bekend met de verhalenbundel Karateslag/Minna zoekt oefenruimte die ook al in de VS hoge ogen gooide. Oprah Winfrey loofde deze bundel de hemel in. De bundel staat nog in mijn kast maar ga ik zeker nog lezen. Haar nieuwe kostelijke roman Spiegel, Spiegel, Schouder is zo maar doorgedrongen tot de shortlist van de Man Booker International Prize. Dat is nu niet de voornaamste reden om het te kiezen maar ook de samenvatting trok me onmiddellijk aan: ‘Hoofdpersoon is Sonja, die op haar veertigste eindelijk de stap zet om rijlessen te nemen. Ze is vertaalster van Zweedse thrillers en haar sociale kring beperkt zich tot haar zweverige massagetherapeut en haar kwebbelzieke rij-instructrice.’ Met ingetogen humor schetst Nors het leven van een jonge vrouw die richting zoekt in een schijnbaar doelloos bestaan. De Angelsaksische wereld heeft Nors al veroverd, lukt haar dit nu ook met Nederland en Vlaanderen?"

Gaan jullie één van onze parels oppakken om te lezen de komende maanden?

- Nathalie - 



Reacties op: Op jacht naar parels in december 2017

Meer informatie

Gerelateerd