Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De boekenkast van Helena

op 20 februari 2017 door

Een lezer zonder boekenkast is haast ondenkbaar. Een boekenkast zegt iets over de lezer. Maar hoeveel boekenkasten heeft hij of zij? Hoe heeft de lezer zijn boeken gesorteerd?  Wij van We Love Lit laten je met plezier kennis maken met onze boekenkast. 

Deze maand geeft Helena een rondleiding.

Een huis zonder boeken is voor mij ondenkbaar. Als kind 'spaarde' ik al boeken van Pinkeltje, die jarenlang met zijn twintigen prachtig geel hebben staan stralen op mijn boekenplank in mijn kamer. Ze zijn twee keer met me meeverhuisd omdat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen om ze weg te doen, maar uiteindelijk heb ik ze door plaatsgebrek weggegeven.

Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit?

Boekenkasten zijn er op verschillende plaatsen in mijn huis; die in de woonkamer is de mooiste vind ik. Hij is éen meter breed, met 7 planken van de vloer tot het plafond.

Neem ons eens mee door je boekenkast?

Er staan klassiekers in, waar we allebei van houden, verzamelingen van auteurs die we bewonderen en boeken waarvan we vinden dat ze de moeite waard zijn om uit te lenen aan familie en vrienden.

Wat staat er in, hoe is hij gesorteerd?

Het is een mix van hoofdzakelijk literatuur en thrillers, maar er is ook een plank met kook- en muziekboeken. De kast is niet alfabetisch gerangschikt, maar als we meer boeken bezitten van dezelfde schrijver, horen die wel bij elkaar te staan vind ik. 

Op de eerste verdieping van ons huis, gerangschikt in vijf trouwe Billy's (wie kent ze niet?) staan de studieboeken en de boeken die we niet weg willen doen, maar waar beneden ook geen plek meer voor is. In mijn slaapkamer tenslotte staat een kast waarin ik de boeken bewaar die ik nog wil lezen (nieuw en geleend van familie en vrienden) en de bibliotheek boeken. Wat ben ik blij met deze bibliotheek! Het is niet te doen om alle boeken aan te schaffen die ik wil lezen, dus het merendeel van de boeken die ik lees, komt uit de bibliotheek.

Heb je weleens gehuild om een boek?

Boeken kunnen me soms emotioneren. Een paar maanden geleden heb ik bijvoorbeeld Hersenschimmen van Bernlef gelezen, een hartverscheurend boek vond ik. Na het lezen van zo'n boek heb ik altijd even tijd nodig voordat ik weer in een nieuw boek begin; het voelt 'oneerbiedig' om te snel in een nieuw boek te lezen.

Hoe zie jij de toekomst van het boek?

Sinds twee jaar ben ik in het bezit van een e-reader. Voordelen daarvan vind ik het gewicht, de schermverlichting (waardoor je ook 's nachts kunt lezen zonder licht aan te doen) en het feit dat je er zoveel boeken op kwijt kunt. Die van mij is waterdicht, dus ik kan er ook mee in bad lezen. Heerlijk! Vorig jaar ben ik in plaats van met een boodschappentas vol boeken voor het eerst op pad geweest met alleen de e-reader.

Nadelen vind ik, dat je minder 'voeling'met het boek hebt; even vooruit bladeren om te kijken hoeveel bladzijden het hoofdstuk nog heeft is omslachtig, de hele lees-ervaring is wel anders. En je hebt geen boek meer in je kast staan, dat heeft voor- en nadelen. Latent is er wel voortdurend de angst dat je e-reader het op een gegeven (en natuurlijk altijd ongunstig) moment begeeft. Toch neig ik wel steeds meer naar digitale boeken, merk ik. Je hoeft er de deur niet voor uit en zijn in aanschaf goedkoper, dus dan kun je er meer kopen.

Volgende maand - de boekenkast van Guy

(door Natalie v.d. Dobbelsteen naar het idee van de Boekensalon)



Reacties op: De boekenkast van Helena

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dick Laan

Dick Laan

Dick Laan werd geboren in 1894 in Wormerveer, een dorp aan de Zaan. Zijn vader w...

J. Bernlef

J. Bernlef

J. Bernlef (1937-2012) is de schrijver van een omvangrijk oeuvre, dat beroemde r...