Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

P.I.D. - De Fact-check Paul of Faul?

op 13 september 2017 door

  (Foto: William Shears Campbell, waarschijnlijk)42a031ec038110abf3e88f8ae855ce68.jpg

12 oktober 1969. De Beatles-wereld raakt in rep en roer. Tijdens een radioshow van Russ Gibb belt Tom Zarksi, een student van de Universiteit van Michigan, op met de vraag of de aanwijzing dat Paul McCartney dood zou zijn klopt.  Als je het nummer 'Revolution 9'  achterstevoren zou afdraaien zou je horen 'turn me on, dead man, turn me on, dead man.' Fred LaBour, een verslaggever van de 'Michigan Daily,  moest op dat moment een recensie schrijven over het nieuwe album van The Beatles 'Abbey Road.' Hij schreef een artikel waarin hij allerlei aanwijzingen verwerkte die op Beatles-platen te vinden waren en die wezen naar P.I.D. (Paul is Dead). Later zei hij dat het om een grap ging. Maar was dat ook zo? Voor- en tegenstanders hielden en houden zich bezig met deze theorie.

Het verhaal gaat dat Paul McCartney op 9 november 1966 om het leven is gekomen bij een auto-ongeluk. Beatlemania was op zijn hoogtepunt en er werd besloten om geen ruchtbaarheid aan zijn dood te geven (er was wel eenmalig een kort radiobericht over het ongeluk) uit angst voor wat dat bij de fans teweeg zou brengen. Als oplossing werd bedacht een vervanger in te zetten. Dat werd William Shears Campbell, Billy Shears, die tevoren een lookalikewedstijd had gewonnen.

 


7ed4c20ae18d9a929ce933b792398636.jpg (Foto: Bronja Hoffschlag)

En toen werd het 2017 en verscheen P.I.D. van Bronja Hoffschlag. Het boek is een roman en de dood van Paul McCartney is niet meer dan een aanleiding voor het verhaal. Bronja weet feit en fictie in haar roman tot een prachtig geheel te vervlechten. In het dankwoord van de auteur bedankt ze de echte 'Tom' en 'Beth'. Zou het dan toch waar zijn? P.I.D.? Tijd voor een fact-check bij de auteur.

 

Vraag: Tom Zarski heeft P.I.D. min of meer veroorzaakt met zijn telefoontje aan DJ Russ Gibb. Heeft u Tom Zarksi gesproken? Wie was de echte Beth? En klopt het verhaal van de ‘opberging’ van Tom in een kliniek, zoals u dat in uw roman beschrijft echt?

Bronja: Ik heb 16 jaar research gedaan voor dit boek en ik heb meer dan 100 mensen gesproken die heilig geloven in de P.I.D.-theorie en ook ruim 100 die er juist van overtuigd zijn dat het onzin is.  De ‘Tom’ in mijn boek is gebaseerd op twee bestaande mensen: inderdaad Tom Zarski, hoewel ik van hem alleen het Russ Gibb radio-interview heb gebruikt en een brief die hij van een Engelse Beatlefan kreeg. Mijn ‘Tom’ is vooral gebaseerd op een andere man die volledig anoniem wil blijven, omdat hij ervan overtuigd is dat hij gevaar loopt als zijn identiteit bekend wordt. De echte ‘Beth’ was zijn moeder. Zij is inmiddels overleden, zoals in het boek ook het geval is. Uiteraard heb ik de namen veranderd en me de nodige dichterlijke vrijheden gepermitteerd, maar ik ben dicht bij de waarheid gebleven. De opname in de kliniek is daar een goed voorbeeld van. De transcriptie uit het boek (blz. 85-89) verschilt inhoudelijk weinig van het originele document. 

 

Vraag: Als P.I.D. waar is, dan moet de enige andere Beatle die nog leeft daar toch duidelijkheid over kunnen geven?

Bronja:  Ringo heeft inderdaad toegegeven dat Paul dood is. Ik heb hier drie links waarin je dat kunt lezen:

 

Vraag: Maar zijn deze publicaties betrouwbaar? Is er geen audio- of videofragment waarop Ringo's uitspraken te horen of te zien zijn?

Bronja: Er stond heel kort een audiofragment op internet, maar dat was ook heel snel weer verdwenen. Ik heb die opname gehoord en dat was inderdaad Ringo.

 (Foto: links Paul, rechts Faul)02efe7bbc85c6ed160238858d869bd2c.jpg

Vraag: Willen we echt zekerheid dan zou toch DNA-onderzoek duidelijkheid kunnen verschaffen?

Bronja: Het enige DNA-onderzoek dat iets zou kunnen bewijzen is als (even heel oneerbiedig gezegd) de ouders van Paul opgegraven zouden worden en hun DNA getest tegen dat van Paul. Wat ik namelijk ook tegenkwam tijdens mijn research zijn twee vrouwen die beiden beweren een kind van Paul te hebben dat voor zijn vermeende dood is verwekt (eentje zelfs pre-Beatles). Beide kinderen hebben een DNA-test afgedwongen, beide tests waren negatief. Toch zweren beide vrouwen bij hoog en bij laag dat Paul de vader is van hun kind. Ze hebben ook brieven van Paul en foto’s waar ze met Paul op staan. Een van hen heeft zelfs foto’s van Paul met het kind op verschillende leeftijden. En nu wordt het interessant: wat beiden ook zeggen, is dat ze Paul na 1966 nog een keer zijn tegengekomen dan wel hebben opgezocht, en hij geen idee had wie ze waren.

 

Vraag: Is het allemaal niet wat zwaar aangezet dat jouw 'Tom' gevaar zou lopen?

Bronja: Ik geloof inderdaad dat mijn ‘Tom’ gevaar zou kunnen lopen. Daar heb ik op zich geen harde bewijzen van, maar zijn angst is heel authentiek en die komt wel ergens vandaan. Hij redeneert dat als ‘ze’ de macht hebben om hem een halve eeuw op te bergen, ‘ze’ ook tot andere dingen in staat zijn. Wat ik wel gevonden heb, is een lange reeks doden, mensen die met Paul omgingen voor 1967 en in de loop der jaren allemaal overleden door vreemde ongelukken of zelfmoord. Ik noem als voorbeeld even de drie bekendsten: Mal Evans, Brian Epstein en de vader van Jane Asher, maar zo heb ik er dus tientallen gevonden. Het zou geen stand houden in een rechtbank, maar het zijn er ook te veel om toeval te kunnen zijn.

 

Vraag: Geloof je zelf dat Paul dood is en vervangen werd door Billy Shears?

Bronja:  Zelf neig ik inderdaad naar de Billy Shears-variant. Ik heb echt heel diep moeten graven om vast te kunnen stellen wat waar en niet waar is, omdat beiden kampen er voornamelijk op uit zijn om gelijk te krijgen en dus alles zo interpreteren hoe het hen het beste uitkomt.

Het is ook niet mijn bedoeling om met mijn boek mensen te overtuigen van het feit dat Paul wel of niet dood is. Ik wil mensen laten nadenken over mensen die leven in een isolement door een overtuiging en wat het doet met hun omgeving, maar vooral wil ik gewoon een mooi verhaal vertellen. 

8184ae6f82d374e2e74d9d294797aa49.jpg (Foto: van Billy naar Paul)



Reacties op: P.I.D. - De Fact-check Paul of Faul?

Meer informatie