Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Twee literaire festivals in de Lage Landen

op 22 maart 2017 door

Dit weekend en komende week staan er twee prachtige literaire festivals op het programma in de Lage Landen, namelijk het internationale Passa Porta festival in Brussel van 24 tot en met 26 maart evenals het TILT!-festival in Tilburg op 29 maart. Op beide festivals zullen er al zeker vertegenwoordigers van de Club van 10 aanwezig zijn.

Nathalie gaat in ieder geval deze zondag naar Passa Porta om deel te nemen aan een festival met een 100-tal auteurs uit binnen- en buitenland. 

Jan aan de andere kant zal op het TILT!-festival rondstruinen en alvast naar Yves Petry gaan luisteren. 

We maken jullie graag even warm voor deze twee fantastische festivals. Grotere activiteiten als dit kunnen jullie daarnaast ook in onze Blog-agenda terugvinden! 

Passa Porta festival - 24- 26 maart 2017, verschillende locaties in Brussel

f40df92bd0cf4a3b2e872ec607b6e1af.jpg

Om de twee jaar strijkt hét internationale rendez-vous van de literatuurliefhebbers neer in Brussel. Meer dan honderd auteurs uit binnen- en buitenland, oude bekenden en nog te ontdekken parels, delen tijdens het Passa Porta Festival, van 24 tot 26 maart, hun ideeën en hun passie voor literatuur in theaters, cafés, boekhandels, de bib en de openbare ruimte.

Jammer genoeg moest Paul Auster ook hier afzeggen vanwege gezondheidsredenen (stemproblemen) voor de ouverture op vrijdagavond 24/3. De openingsavond van het Passa Porta Festival krijgt een nieuwe invulling, en focust op literatuur en politiek: Hoe kunnen we de wereld lezen? De Turkse Ece Temelkuran, de Iraans-Franse Négar Djavadi en de Colombiaan Juan Gabriel Vásquez bieden - via hun recente werk - een scherp inzicht in de wereld van vandaag dat ze delen op het podium in Flagey. Een uitzonderlijke avond, op maat van het Passa Porta Festival: actueel, meertalig en internationaal. Interview: Annelies Beck, Nathalie Skowronek.

Enkele namen en activiteiten die ik al noteerde voor een rondgang op zondag zijn: Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet, Dorthe Nors in gesprek met Anna Luyten, "Fear is a (Wo)man's Best Friend" met Michael Bijnens, Heleen Debruyne, Bregje Hofstede en Rebekka de Wit, de boekenmarkt uiteraard, een literaire wandeling met Engelstalige namen doorheen Brussel (een Franstalige en een Nederlandstalige tour staan ook op het programma), "We can be heroes" met  Négar Djavadi, Almudena Grandes, Sofi Oksanen en Lionel Shriver en tenslotte Sofi Oksanen in gesprek met Saskia De Coster.

Meer informatie en het volledige programma van het Passa Porta Festival in Brussel

Nathalie

Tilt festival, 29 maart - 1 april en Lees! met Yves Petry - 29 maart 2017, Emmapassage 17,5038 XA Tilburg

e83ad0aa3fa4f141f27616683670fcc8.jpg

In zeven jaar tijd is Tilt Festival uitgegroeid tot het grootste literaire festival van het zuiden. Vier dagen boordevol literatuur, theater, beeld en muziek. Met spannende cross-overs en verrassende invalshoeken. Tilt geeft tijdens Tilt Festival 2017, samen met diverse samenwerkingspartners, zowel landelijk als regionaal talent een podium op verschillende culturele locaties in de historische Willem II Straat in Tilburg. In onder andere De NWE Vorst, filmhuis Cinecitta en Podium Paradox laat Tilt Festival de letteren leven.

Onder het motto 'Lees! Je mee? hebben Tilt (Tilburg literatuur) en boekhandel Gianotten Mutsaers het initiatief genomen vier keer een leesclub te organiseren op woensdagochtend. Tijdens de leesclub wordt in een kleine groep een boek besproken  onder leiding van een gespreksleider of de auteur zelf.  Een mooie gelegenheid om de auteur zelf te ontmoeten en wellicht zijn boek te laten signeren. 

Op 29 maart 2017 van 10.30 - 11.45 uur  is in de boekhandel  aan de Emmapassage 17 in Tilburg een speciale leesclub met Yves Petry. Samen met Yves en gespreksleider Lukas Meijsen wordt zijn laatste roman Liefde bij wijze van spreken besproken. Wil je er bij zijn? Koop dan een kaartje. Klik voor verdere informatie op: http://www.tiltfestival.nu/programma/woensdag/178-lees-met-yves-petry

Yves Petry schreef deze roman over Alex Jespers, een inmiddels uitgerangeerde auteur van een weergaloze succesroman. Bij aanvang van zijn vertelling beseft Jespers dat het niet zal meevallen om uit te leggen hoe hij verzeild raakte in een driehoeksverhouding met Jasper en Kristien Fielinckx - een broer en een zus die als tieners hun ouders bij een auto-ongeluk hebben verloren. Als die geschiedenis over liefde ging, waarover gaat de liefde dan? Nog moeilijker zal het zijn om te achterhalen wat de betrekkingen tussen hen drieën daarna zo grondig deed ontsporen. Met onuitwisbare gevolgen.

De Vlaamse auteur  Yves Petry is writer in residence bij Tilt. Hij werd in die functie voorafgegaan door Maartje Wortel (2016), Annelies Verbeke (2015) en Ilja Leonard Pfeijffer (2014). Tijdens het festival schrijft hij over zijn ervaringen in Tilburg en dat resulteert in een publicatie. In 2011 won Petry de Libris Literatuurprijs 2011 en de Inktaap 2012 met De maagd Marino (2010), een controversiële roman over kannibalistische liefde. 

Benieuwd wat Yves vindt over het schrijverschap én over Tilburg. Kijk dan naar dit filmpje: https://youtu.be/QcaVj0jJ4gM

Meer informatie over Tilt http://www.tiltfestival.nu/

Jan



Reacties op: Twee literaire festivals in de Lage Landen

Meer informatie