Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Valentijnsdag, liefde in de literatuur en win kaarten voor het Nijmeegs boekenfeest!

op 14 februari 2018 door


Vandaag, 14 februari, Valentijnsdag, krijgen jullie van We Love Lit niet alleen weer een heleboel leestips voor boeken die als thema liefde hebben (we hopen dat er weer genoeg ideeën bij zitten om jullie leeslijstjes aan te vullen), maar dat is niet alles: onze vrienden kunnen ook kans maken op kaarten voor twee personen voor het Nijmeegs boekenfeest op 10 maart aanstaande. Hoe? Dat lees je onderaan het artikel. Maar geniet vooral eerst van alle mooie tips over liefde in de literatuur die wij voor jullie hebben uitgekozen.

Gigi: "Ver weg van het stadsgewoel, de ultieme liefdesroman. Een boek dat geschreven is in 1874 en dat nu nog gelezen wordt? Daar moet iets moois in schuilen. Het verhaal van Thomas Hardy gaat over een vooruitstrevende en mooie Engelse jongedame, die wil laten zien dat ze zelfstandig een boerenbedrijf kan runnen. Voor een man op het platteland is er niets begeerlijker dan zulk een jongedame en al snel zijn er drie gegadigden die om haar hand dingen. Aan wie zal ze haar Valentijnskaart sturen? Wie is de meest geschikte partij? Een klassieker die literatuurliefhebbers doet genieten maar ook voor de feelgood lezers niet te versmaden is. Ik heb er enorm van genoten."

Harriet: "Mijn ultieme boek over de liefde is al enige tijd Liefde van Karl Ove Knausgård. Dit boek tipte ik ook vorig jaar in ons Valentijnsartikel. Als echte Knausgård-fan vind ik het lastig om een ander boek te bedenken. Na het doorkijken van mijn stapel gelezen boeken van afgelopen jaar kwam ik echter nog een heel mooi boek tegen met zeker liefde als een van de thema's. In de schemer fluit de merel van Linda Olsson. Drie hoofdpersonen, drie verschillende manieren van liefhebben op een mooie tot de verbeelding sprekende manier opgeschreven. Maar ook welk verdriet liefhebben kan geven."

Helena: "In de literatuur mag het best een beetje schuren, graag zelfs wat mij betreft. Daarom kies ik voor een boek waarin het gaat over een liefde die niet langer beantwoord wordt. In Ik nog wel van jou van Elke Geurts wordt beschreven hoe een gezin uiteenvalt, terwijl de vrouw nog steeds van haar echtgenoot houdt. Aan de ene kant gelooft de hoofdpersoon dat het toch nog allemaal goed kan komen, maar aan de andere kant ziet ze haar grootste angst toch realiteit worden. Een boek over het geloof in de liefde en de kracht van literatuur."

Ine: "Een valentijnsboek? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ik ga voor Ik zie u gaarne met een boek van Randall Caesar. Klopt jouw Hebban-hart ook al sneller bij het lezen van de titel? Volkomen terecht, want dit boekje is een graphic poem over - jawel -  een man, een vrouw en... een boek. Het is een liefdesverhaal, een ménage à trois. Het is een gedicht om naar te kijken, in weinig woorden en met weinig kleuren: wit, zwart en wat geel. De man is aan het woord. De prachtige tekeningen laten de lezende vrouw zweven over het papier. Ze is één met haar boek, wat kan er nu schoner zijn? Het is een dun boekje, maar een echt kleinood: het is zo uit, maar erop uitgekeken raak je nooit." 

Jan: "De suikerzoete attenties die bij Valentijnsdag horen worden volgens mij vooral ingegeven door de commercie. Als het om echte liefde gaat zou Een schitterend gebrek, de roman van Arthur Japin wel eens in aanmerking kunnen komen. Het boek vertelt het verhaal van Giacomo Casanova en wordt verteld door zijn eerste liefde, Lucia. Zij vertelt haar verhaal, het verhaal dat Casanova zelf nooit zal kennen. Lucia is de dochter van twee bedienden die bij een gravin in dienst zijn. Als er een groot huwelijk aanstaande is komen daar de broers Cassanova aan. Lucia wordt verliefd op Giacomo. Die vindt haar te jong. Zij spreken af elkaar eeuwig trouw te zijn. Over een half jaar zullen ze trouwen. Maar dan loopt Lucia de pokken op. Ze overleeft de ziekte maar haar gezicht is voor altijd ontsierd door vreselijke littekens. Trouwen met Giacomo lijkt geen optie meer. Dat kan ze hem niet aandoen. Ze vlucht en moet uiteindelijk als prostituee in haar onderhoud voorzien. Dan komt ze door een speling van het lot Giacomo, die zich Seingalt noemt, tegen. Casanova is een vrouwenverslinder geworden. Seingalt zegt nog nooit een vrouw ongelukkig gemaakt te hebben en Lucia vertelt hem dat ze nog nooit echt verliefd is geworden. Er volgt een subtiel spel met de liefde als inzet. Of het tot een Valentijns-afloop leidt?"

Natalie "Als tip voor liefde in de literatuur, het boek Het ongrijpbare meisje van Mario Vargas Llosa. Een fascinerend verhaal van Ricardo. Hij wordt op zijn 15de verliefd op een zekere Lily. Maar alles wat zij had verteld, is gebaseerd op leugens. Zij verdwijnt spoorloos. In de loop van de jaren komt hij haar weer op onverwachte momenten weer tegen. Om steeds maar weer verliefd op haar te worden. Een verhaal van een hopeloze liefde."

Nathalie: "Ik heb onlangs Liefde kent veertig regels van Elif Shafak gelezen, dat zeker ook als Valentijnscadeau kan dienen, naast mijn vorige keuze Portret van een onbekend meisje van Aleksandr Skorobogatov. Het is een boek over liefde die gemist wordt, en een teruggevonden liefde (én spiritualiteit): Ella. Het is ook een verhaal in een verhaal (!) over twee historische figuren (!), mannen, de meester en de leerling, en broederzielen waarvan de eerste eerst enorm verlangt naar de ontmoeting met de tweede, en de tweede bij het verlies van die eerste enorm rouwt: Sjams van Tabriz en Roemi... En uit die rouw ontstaan blijkbaar de gedichten van Roemi, één van de bekendste Soefi-dichters uit het Middeleeuwse Midden-Oosten ... Het boek heeft wat weg van de oosterse stijl van de sprookjes en verhalen uit Duizend-en-één-nacht maar combineert toch ook de oosterse en de westerse cultuur. Een aanrader! 

Sigried: "Een boek over liefde dat mij diep heeft geraakt is The Bronze Horseman – vertaald als Een liefde in Leningrad van Paullina Simons. De gevolgen die de afsluiting van Leningrad voor de bevolking had, worden minutieus beschreven. Tatiana moet samen met haar gezin de winter zien te doorstaan en heeft de hulp van Alexander broodnodig om zich staande te houden. De kou, de honger, het wachten en het verlies van menselijkheid worden levensecht beschreven. Een boek dat pijn doet om te lezen, maar tegelijk onwaarschijnlijk romantisch is. Dit is het eerste deel van een trilogie. De vervolgdelen zijn: Tatiana and Alexander (ook uitgebracht als The Bridge to Holy Cross) – vertaald als Tatiana en Alexander, en The Summer Garden, vertaald als De zomertuin."

Kaarten voor twee personen voor het Nijmeegs boekenfeest op 10 maart

1f82cb57d10a52ee4dc629a2f50c94ba.jpegSpeciaal voor onze vrienden verloten wij 2x2 toegangskaarten voor het Nijmeegs Boekenfeest (link naar dit evenement). Als je kans wilt maken op die twee kaarten, schrijf dan hieronder in een reactie een (Valentijns?)ode in dichtvorm op een boek dat jou na aan het hart ligt en dat jij ons aanbeveelt. Ben je nog geen vriend? Kijk hier hoe je dat wordt. Reageren om in aanmerking te komen voor de kaarten kan tot uiterlijk woensdag 21 februari. Natuurlijk lezen we ook graag leestips van jullie over boeken met het thema liefde hieronder.



Reacties op: Valentijnsdag, liefde in de literatuur en win kaarten voor het Nijmeegs boekenfeest!

Meer informatie

Gerelateerd