Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De verjaardag van Charlotte Mutsaers

op 16 november 2017 door

Op 2 november werd schrijfster, essayiste en beeldend kunstenaar Charlotte Mutsaers 75 jaar. In dezelfde week kwam ook haar nieuwe boek, Harnas van Hansaplast,  Het Grote Charlotte Mutsaers kleurboek voor Nooit Volwassenen en de LP/CD Rikkelrak die zij samen maakte met Louis Gauthier, uit. Reden genoeg voor uitgeverij Das Mag om Het Grote Charlotte Mutsaers wordt 75 Verjaardagsfest  te organiseren. Natalie en Harriet stonden op de gastenlijst.

Plaats van handeling is de Rode Hoed op de Keizersgracht in Amsterdam. Voor deze gelegenheid is de zaal feestelijk aangekleed met slingers, ballonen en grote kleurplaten uit het kleurboek van de schrijfster. Het verjaardagsfeestje kent vele gasten van uitgevers, schrijvers, recensenten, facebookvrienden, overige vrienden, bekenden, familie tot enthousiaste lezers.

Z62bd2523008451dd4f134d1d4f9cd4ed.jpgoals op veel verjaardagsfeestjes wordt er eerst voor de jarige gezongen waarop Charlotte Mutsaers samen met haar redacteur vrolijk dansend het podium op komt. In een mooie, strak zittende, fel rode jurk is ze met recht het middelpunt.

In haar bekende , soms wat warrige associatieve manier van praten passeren heel wat anekdotes de revue. Een aantal van deze anekdotes zijn terug te vinden in haar nieuwste boek en tussen de regels door krijg je daarbij nog een iets beter beeld van het gezin Mutsaers in de jaren 50 te Utrecht.

Dat het boek Harnas van Hansaplast  al de nodige niet altijd even positieve aandacht heeft gekregen in de pers blijft niet onbesproken. Al die commotie is de schrijfster niet in de koude kleren gaan zitten, maar gelukkig heeft haar vaste bloemenman er voor gezorgd dat ze achter het gebeuren een punt kan zetten.

Omdat gelijk met haar boek ook de LP/CD Rikkelrak is uitgekomen worden de verjaardagsgasten getrakteerd op een nummer van deze geluidsdrager. Gedichten van Charlotte Mutsaers worden door haarzelf voorgedragen op muziek van Louis Gauthier. We krijgen het nummer Rum is meer dan Bergman, Fidel Castro en Sigaren, te horen. Om vrolijk van te worden.

7274263d27958eec83d11e3c471508a0.jpgEen nieuw boek verdient natuurlijk ook een goede analyse. Dat gebeurt deze avond door Maartje Wortel en Maxim Februari. Alle twee maken ze zich hard voor de waarde van literatuur in de samenleving. Het aan de orde stellen van maatschappelijk gevoelige onderwerpen en de functie van de literatuur horen daarbij. 

Bij zo’n verjaardagsfeest hoort natuurlijk ook altijd een videoboodschap van een dierbare vriend die wegens omstandigheden niet aanwezig kan zijn op het feestje. In dit geval komt de boodschap van Arnon Grunberg.

d45fc81de333b4b3e8c8034bf6980818.jpg

Ook de spelletjes ontbreken niet op dit feestje. Als variant op het spel bij Hollands Sport: ‘petje op of petje af’ , wordt de Charlotte Mutsaers Quiz gespeelt met alle gasten. Harriet dringt door tot de finale op het podium. 

Het laatste woord is natuurlijk voor de schrijfster zelf. Zij mag de eerste exemplaren van zowel boek, kleurboek als LP/CD aanbieden aan door haar gekozen mensen. Ook dit gebeurt weer heerlijk warrig en met veel humor en het is nog steeds niet duidelijk wie nu exact welk eerste exemplaar heeft ontvangen.

Aan einde van deze vermakelijke en geslaagde avond is er natuurlijk gelegenheid Charlotte Mutsaers persoonlijk te feliciteren en een handtekening door haar in het boek te laten zetten. 

Ben je geïnteresseerd in haar boek , lees dan hier de Hebban recensie.

 

Natalie en Harriet 



Reacties op: De verjaardag van Charlotte Mutsaers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Charlotte Mutsaers

Charlotte Mutsaers

Charlotte Jacoba Maria Mutsaers (Utrecht, 1942) is een Nederlands schrijfster, e...

Maartje Wortel

Maartje Wortel

Maartje Wortel (1982) won in 2007 de Write Now!- wedstrijd voor literair talent....

Maxim Februari

Maxim Februari

Maxim Februari is schrijver, filosoof en jurist. Hij schreef eerder essays en r...

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver. Zijn deb...