Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy Reads: De afstand tussen jou en mij - Marina Gessner (EINDOORDEEL)

op 17 december 2017 door

De afgelopen twee weken hielden Femke en Audrey samen een buddy read omtrent het boek De afstand tussen jou en mij. Ondanks de heel drukke agenda, zijn we er toch in geslaagd het boek uit te lezen. De een met al wat meer plezier dan de ander.

De afstand tussen jou en mij gaat over McKenna. Zij is net afgestudeerd en samen met haar vriendin is ze van plan om de Appalachian Trail te lopen. Helaas zegt haar beste vriendin op het laatste moment af, waarna McKenna besluit toch te gaan. Alleen. De wandeltocht die McKenna moet afleggen duurt meerdere maanden en is een zware tocht waarbij ze onderweg ongetwijfeld voor een aantal verassingen - aangenaam of niet - komt te staan. Wanneer McKenna onderweg Sam ontmoet, wordt haar reis niet alleen minder eenzaam, maar ook nog eens gevaarlijker.

De verwachtingen 

Audrey had al sinds het eerst YalFest De afstand tussen jou en mij in haar boekenkast staan. Toch heeft ze die twee jaar op haar tbr-stapel laten liggen en was ze eigenlijk vergeten dat ze het in haar kast staan had. Femke kocht het boek tijdens de Hebban Teamdag in een prachtige boekhandel waar we hadden afgesproken. Ook Audrey was erbij toen Femke vanwege de goedkope prijs besloot het boek te kopen. Onze boeken bleven echter ongelezen - veel te lang. Tot deze buddy read.

Er waren al heel wat goede recensies van dit boek verschenen, dus vond  Audrey het wel de moeite waard om zelf het boek te lezen. Het leek haar immers een boek dat anders was dan anders. Iets wat ze nog nooit had gelezen. Femke betekent dat ze bij het oppakken van dit boek voor de buddy read dacht: waarom heb ik dit ook alweer gekocht? Zó leuk klonk het ook weer niet - er waren wel betere boeken, dacht ze. Toch gingen we de uitdaging aan.

Into the wild - het avontuur 

'Ik moet toegeven dat ik eigenlijk niet zo'n avonturierlijk type ben. Oké, ik hou van frisse en lange wandelingen, maar ik hou ook van een houvast. Ik vind het dus ongelofelijk om een boek te lezen over iemand die het aandurft om een superlange wandeltocht te maken,' vertelde Audrey over de eerste hoofdstukken van het boek. Nu ze het boek uit heeft, is haar mening helemaal niet veranderd. Gessner heeft dit verhaal zo geschreven dat je als lezer als het ware de lucht van de Appalachen inademt. Het is levendig geschreven, met alle leuke, kleine details inbegrepen waardoor je als lezer echt de reis met McKenna meemaakt. Audrey hield van de subtiele spanning in het boek die zeker nog tot het einde bleef doorgaan. 

Femke begon ook met goede moed. 'Hoe dapper! Ik ben heel benieuwd wat voor ontwikkeling McKenna door zal maken tijdens zo'n reis in haar eentje,' schreef ze in het begin. 'Het belooft een boek te worden waardoor je ook je spullen wilt pakken.' Helaas zwakte dat, ongeveer halverwege, af. 'Ik kwam moeilijk door dit boek heen. Op zich was het leuk, maar ik voelde me niet elke keer geroepen om weer verder te lezen.' De focus verschoof van de momenten waarop McKenna haarzelf leerde kennen naar een nieuw persoon dat in beeld kwam en dat stelden we niet altijd op prijs...

De liefde hangt in de lucht

Volgens Audrey is de romantiek waarschijnlijk het grootste minpunt aan dit boek. Ook Femke vreesde halverwege al voor de romantiek. Audrey: 'Oké, romantiek is goed, maar de manier waarop dat het hier een beetje werd voorgesteld was té idyllisch voor mij. Ik bedoel: wie heeft er nu seks in het bos?' Audrey kan best geloven dat mensen dat ooit wel gedaan hebben. Maar dat een 17-jarig meisje dat zal doen bij een kampvuur, in de aarde? Hmmmm. Daar heeft Audrey haar twijfels bij.

Femke vond het boek ook niet altijd even geloofwaardig. Desondanks voegde Sam wel iets toe, 'omdat er echt een reden zit achter zijn vertrek, dat is interessant. McKenna is in vergelijking met hem wel wat 'oppervlakkerig'; de personages waren het niet helemaal.' Over Sam wil Audrey nog toevoegen dat ze hem echt een stalker vindt. 'Oké, hij heeft misschien niets beters te doen, maar dan nog.' Toch heeft Gessner Audrey héél hard verbaasd op het einde. Ze zal niet verklappen hoe, maar daardoor heeft Gessner haar hele boek zo goed gemaakt.

Moed en leven 

Ondanks haar 'lichte' haat voor de liefdesrelatie in het boek, was Audrey helemaal weg van het hoofdpersonage McKenna. 'Ja, ze had zeer awkard seks in het bos, maar op zich was ze een personage waar je echt naar opkijkt. Door haar heb je zin om ook je boeltje te pakken en te vertrekken. Ze is een moedig personage, maar Gessner heeft er ook voor gezorgd dat niet alles zomaar in haar handen werd geworpen.' Op dat vlak vond Audrey de representatie héél erg goed. Femke werd tijdens deze buddy read al helemaal blij van Audrey's enthousiasme, maar kon zich toch niet altijd even goed identificeren met McKenna. Misschien heeft de schrijfstijl en het perspectief vanuit de derde persoon daarmee te maken? 'De ik-persoon heeft vaak toch mijn voorkeur; dan kan je je beter inleven in het personage.'

Het eindoordeel

Audrey vond dit boek een heel aangename verrassing. 'Ik heb nog nooit een boek zoals De afstand tussen jou en mij gelezen. Het had een mooie boodschap: "Vrouwen hebben geen mannen nodig om te wereld aan te kunnen". En daarmee heeft het boek mijn hart gestolen. Het was een luchtig, maar toch spannend boek dat me op het allerlaatste oprecht heeft verbaasd. McKenna's groei doorheen het boek heeft me enorm gefascineerd en ik ben een beetje trots op haar. Terecht een heel mooi boek waardoor je zin krijgt om wat meer buitenlucht op te snuiven.'

Femke sluit zich aan bij wat Audrey zegt over McKenna's feministische houding. 'You go, girl! Op een gegeven moment ontdek je als lezer ook dat ze anders is dan je zou verwachten, bijvoorbeeld wanneer ze besluit afstand te doen van haar telefoon. Blijkbaar is ze dan niet het mainstreammeisje dat ze in sommige opzichten nog lijkt te zijn.' Toch heeft het boek haar niet helemaal overtuigd. 'Hoewel ik er soms wel moeilijk doorheen kwam, was het wel leuk om te lezen. Het boek was alleen niet veel meer dan dat - maar dat mag ook wel eens.'

We zijn heel benieuwd wat jullie van dit boek vinden en of je het - na het lezen van onze, deels uiteenlopende, meningen - op zou pakken. Laat het ons weten door een reactie achter te laten!



Reacties op: Buddy Reads: De afstand tussen jou en mij - Marina Gessner (EINDOORDEEL)

Meer informatie

Gerelateerd

Over