Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy Reads: Vuur en As - De heerschappij van de maskers (SPOILERS!)

op 22 november 2017 door

Het is 18 november en precies volgens plan uit ons artikel: Buddy Reads: Jij kiest!, lezen wij een boek dat jij hebt gekozen! Elke en Tinke hadden de keuze uit Lef of Vuur en As De heerschappij van de maskers. Natuurlijk zoals er in de titel te zien is, is er gekozen voor Vuur en As van Sabaa Tahir. Dit oorpsronkelijke Engelse boek heet eigenlijk: An Ember in the Ashes, en is het eerste deel van een spannende fantasy reeks. Elke leest de Engelse versie en Tinke leest de Nederlandse versie. Wij zullen dagelijks 4 hoofdstukken lezen!  Jullie als lezers van dit artikel kunnen zelf ook meelezen en met ons meepraten in de comments en via facebook! Wij zullen proberen in dit artikel om de 3 tot 4 dagen een update geven van onze ervaringen (SPOILERS!). Laat vooral weten als je meeleest of als je het boek al hebt gelezen en je ervaring wil delen!

1: Hoofdstuk 1 tot en met 4 - 18-11-2017

Elke: In de eerste paar hoofdstukken duik je echt in het boek, aangezien de wereld echt tot leven komt. We komen erachter dat er twee POV's zijn, die van Laia en die van Elias. Ik vind het meteen super spannend, om te weten dat de broer van Laia waarschijnlijk bij een soort verzet zit die opkomt voor de Scholars. Ik vind het ook heel erg intrigerend dat er een soort symbolische strijd lijkt te zijn tussen de wetenschap en strijders; alsof er een soort Verlichting strijd aan de gang is. Aan de ene kant baalde ik er erg van dat Laia gewoon rende om te ontsnappen, toen haar grootouders vermoord werden en haar broer gevangen werd genomen. Maar aan de andere kant vond ik het ontzettend realistisch hoe ze toch wel een beetje als een lafaard wegrende... maar ja, ze moest ook wel zichzelf redden! Elias daarentegen, vind ik een interessant personage! Vooral zijn relatie met zijn beste vriendin Helene lijkt een basis te zijn voor veel drama: hij wil bij het verzet, maar zij is de perfecte soldaat. Al met al: ik ben geíntrigeerd en wil graag verder lezen! 

Tinke: Tot nu toe weet ik niet precies wat ik van dit boek vind. Je hebt twee POV's en dat is wel fijn. Maar ik vind het tot nu toe niet echt interessant. De tijd van het boek trekt mij ook totaal niet. Voor mij is de wereld nog iets te vaag. De splitsting tussen de Geleerden en de Maskers bedoel ik dan. Tot nu toe is het ook nog niet super, aangezien de personages elkaar nog niet kennen. Ik weet nog te weinig om over ze te kunnen oordelen. Mijn oordeel is tot nu toe daarom ook niet fantastisch, maar gelukkig zijn er nog veel hoofdstukken te gaan!

2: Hoofdstuk 5 tot en met 8 - 19-11-2017

Elke: Ik moet zeggen dat het even duurde voordat ik écht in het verhaal kon komen, maar nu vind ik het echt super tof. Vooral de hoofdstukken van Elias vind ik tof. Het laatste hoofdstuk, waarin Cain verteld dat Elias een voorbestemd lot heeft, vind ik super intrigerend. Ik ben erg benieuwd naar wat er verder gaat gebeuren. Is Elias voorbestemd om de volgende keizer te zijn? Of is het iets compleet anders? Ik ben ook benieuwd of er iets gaat groeien tussen Helene en Elias, of dat misschien uiteindelijk Elias en Laia elkaar gaan tegenkomen? Daar ga ik wel vanuit eigenlijk! Elias is tot nu toe in ieder geval mijn favoriete personage. En het verzet vind ik echt vervelend, al snap ik wel dat ze niet zomaar iedereen kunnen helpen. Maar ik heb echt medeleven met Laia. Ze is helemaal alleen en heeft niemand om haar te helpen met haar broer. Maar misschien toch wel? Dat zien we in de volgende hoofdstukken!

Tinke: Ik denk eindelijk dat ik het boek begin te begrijpen. Ik laat me altijd verrassen door niet de achterzijde van het boek te lezen, maar daarom is het soms wel lastig om het boek te begrijpen. Maar ik denk dat ik eindelijk door heb waar het boek over gaat. Toen er iets over de keizer en z'n uitstervende lijn in voor kwam kreeg ik meteen het gevoel dat Elias de uitverkoren jongen zou zijn. Ik denk wel dat ik gelijk heb daarover. Het verhaal van Laia is anders, het is veel triester en naar om over te lezen. Ze heeft alleen nog haar broer, maar ook weer niet want ze heeft hem laten vallen toen ze wegrende. Ze gaat hem zeker redden, maar ik weet niet of dat genoeg is. Denk ik dat Elias en Laia een stel worden? Ja... dat is ook zeker een verwachting van mij. Ik vind die Maskers trouwens nog steeds vet vaag en raar. Ik kan het me helemaal niet voorstellen in mijn hoofd. De wereld waar ze in leven vind ik nog steeds niks. Het verhaal van de keizer vond ik wel goed bedacht maar het maakt het boek ook erg voorspelbaar. Ik ben benieuwd wat de rest van het boek gaat brengen.

3. Hoofdstuk 9 tot en met 12 - 20-11-2017

Elke: Hmm, ik ben wel benieuwd wat Elias eigenlijk allemaal denkt van dit gebeuren. De beproevingen, daar ben ik ook heel erg benieuwd naar. Wat zullen ze allemaal moeten doen? Wie zal er winnen? Komen er wel überhaupt beproevingen? Dat laatste is natuurlijk interessant, omdat Laia natuurlijk een spion wordt op Blackcliff en de commandant in de gaten gaat houden. En laat die commandant natuurlijk nét de moeder van Elias zijn. Ik denk dat Elias misschien wel dieper in het verzet gaat zitten dan ik eerder dacht, vooral nu Laia zo dichtbij komt. Ik vind het verhaal echt tof, maar de verhaallijn rondom Elias is nog steeds mijn favoriet!

Tinke: Het verhaal begint eindelijk wat meer inhoud te krijgen. Het is interessanter geworden. We weten nu gelukkig meer over Laia, dus dat is fijn. Haar achtergrond spreekt me wel aan, maar het is wel zo cliché. Dit hele boek is eigenlijk een beetje een cliché, dus ik ben benieuwd of dat nog gaat veranderen. Zoals ik al had verwacht is Elias de uitverkoren, dus dat was geen verrassing! Tot nu toe vind ik dit boek niet zo bijzonder. Toch heb ik meer kunnen genieten van deze hoofdstukken ten op zichte van de vorige. Ik begin het verhaal beter te begrijpen en heb minder moeite met de setting. Ik vind wel zielig dat Laia slaaf wordt en zo behandeld wordt door de Commandant. Maar Elias en Laia komen elkaar zeker nog tegen en waarschijnlijk worden ze verliefd. Jeugdliefde, yay! Ik ben wel meer benieuwd naar Elias en zijn verhaal. Waarom wilde zijn moeder hem niet?

4. Hoofdstuk 13 tot en met 16 - 21-11-2017

Elke: Het is zó spannend! Is Helene dood? Leeft ze nog? Ik ben benieuwd of Elias iets gaat zeggen over Marcus en Zak, maar waarschijnlijk moet hij dat wel. Wat gaat er dan nu gebeuren met die twee? Ik had zoiets al verwacht: die twee waren zo verdacht en gemeen bezig dat het wel duidelijk was dat ze iets zouden proberen te flikken tijdens de beproevingen. Ook vind ik het interessant dat Elias bang was voor al zijn moorden, maar ik vroeg me dan wel af of de moorden van bijvoorbeeld zijn grootvader een soort voorspellingen zijn voor de toekomst? Ik vind dit boek echt top! Tot nu toe is het spannend, interessant, en de wereld is super goed opgebouwd. Laia’s verhaal wordt ook steeds interessanter… dus we gaan snel verder lezen!

Tinke: Ik vind het verhaal nu niet echt super. De hoofdstukken zijn echt te lang. Het verhaal bevat totaal geen spanning. Ook kan ik me niet identificeren met de personages. Toen de Commandant naar voren kwam dacht ik meteen al dat dit de moeder van Elias zou zijn. Hoofdstuk 16 eindigd met Helene zonder hartslag. Ik vond haar sowieso geen leuk personage dus ik voel geen spanning rondom haar 'dood'. Ik vind het boek inhoudelijk nogal irritant, vooral hoe alles benoemd wordt in deze wereld. Alles is voor mijn gevoel zo vaag. Het is niet super overzichtelijk. De beproevingen vind ik tot nu toe ook niet echt iets voorstellen. Het is geen gameshow net als de Hunger Games, maar net wat anders... niet iets wat ik kan beschrijven. Ik zit nog te wachten tot dat het boek voor mijn gevoel wat interessanter word. Tot nu toe is het erg cliché met Laia als typische 'schoonheid' en Elias als typische 'held'. 

5. Hoofdstuk 17 tot en met 20 - 22-11-2017

Elke: Ah, Elias en Laia ontmoeten elkaar eindelijk weer! Het lijkt nu wel echt alsof de twee verhalen steeds dichter naar elkaar toegroeien en uiteindelijk samen gaan komen. Ik was wel opgelucht dat Helene niet dood was - ze is toch wel een beetje een van mijn favoriete personages: een sterke, onafhankelijke vrouw vind ik altijd top in boeken. Het was zo frustrerend om te lezen dat Marcus en Zak niet gepakt werden! Argh, wat was dat even irritant! Vonden jullie dat ook? Ik moest mezelf even tegenhouden, kon het boek wel even tegen de muur smijten... oeps. Toch niet gedaan, zou ik mijn boeken nooit aandoen! Wat zouden Zak en Marcus gedaan hebben om te kunnen valsspelen? En wat heeft de commandant a.k.a. Elias' moeder er mee te maken? (Die overigens echt verschrikkelijk is... waarom is ze toch zo?) Ah, dit boek is echt top! 

Tinke: Eindelijk! De kortere hoofdstukken zijn voor mij echt wat fijner. Toch vind ik het niet super momenteel... ik mis nu de actie. De beproeving vond ik nog redelijk vaag overkomen: ik wist niet wat er gebeurde. Ook denk ik dat Helene nog wel in leven zal blijven. Helaas ben ik bang dat Elias en Laia bij elkaar zullen komen als koppel... Ik hoop het niet: het is te cliché. Ja, ze is mooi en staren mag op zich wel, maar Elias moet gewoon verder gaan met zijn leven. En dan is er ook nog het gedoe rondom het zwaard... Daar ben ik dan wel benieuwd naar. Hoe gaat dit aflopen? Het is sowieso belangrijk!Het heeft waarschijnlijk iets te maken met de keizer en de toekomstige winnaar. 

6. Hoofdstuk 21 tot en met 24 - 23-11-2017

Elke: Oké, dus de tweede beproeving was een beetje vreemd voor mij. Ik vind het fantasy aspect van dit boek iets minder, en dat had van mij iets minder gemogen. De introductie van jinns of efrits had van mij niet echt gehoeven, aangezien het vreselijk afleidt en ze voor mij persoonlijk niet echt tot leven komen in het boek. Ook de plotselinge gave van Helene vind ik een onnodige toevoeging, maar het is niet super erg! Ik vind het nog steeds een fantastisch boek hoor. Ben wel een beetje teleurgesteld in Elias dat hij Laia is vergeten… tja, jongens! Grapje hoor. Maar ik ben benieuwd wat Darin nou eigenlijk allemaal voor banden met het Verzet, vooral omdat hij dus eigenlijk gewoon een leerling was bij een smid. Hm… Intrigerend allemaal hoor! Wat vinden jullie van de bovennatuurlijke aspecten?

TinkeEindelijk begint het verhaal spannend en interessant te worden! Vooral nu Darins verhaal bekend is en wat zijn rol is in het boek. Laia vindt het vast fijn dat hij niet bij het verzet zat... Het verzet is waarschijnlijk ook slecht... Het lijkt wel alsof alles slecht is. Waarschijnlijk zijn Elias en Laia zijn de enige goederikken. Dan heb je nog Helene die een beetje jaloers is. Ze was bijna dood maar nog vertelt ze hem niet dat ze verliefd is! Jullie kennen elkaar zo lang dus... doe het gewoon Helene! Het verhaal van de kokkin is wel schokkend, de arme vrouw heeft geluk dat ze nog leeft. Maar met de Commandant heeft iedereen waarschijnlijk geluk dat ze nog leven...

7. Hoofdstuk 25 tot en met 28 - 24-11-2017

Elke: Ineens vind ik Helene toch niet meer zo’n sympathiek personage. Ze komt een beetje als een – pardon voor mijn taalgebruik – bitch over. Ik snap dat ze waarschijnlijk gewoon jaloers is, maar ze doet net alsof Laia een tweederangsburger is. Martials zijn niet zo tof… behalve Elias, die lijkt te begrijpen dat er eigenlijk geen verschil tussen Martials en Scholars zit. Ik vond het stukje rondom het Maanfestival tot nu toe heel leuk… ben benieuwd hoe het verder gaat aflopen! En is Mazen nou glashard aan het liegen of wat? Alles aan die kerel schreeuwt: verraad! Ik ben benieuwd wat Keenan gaat doen om hem tegen te houden, want ik weet bijna zeker dat hij niet van plan is om Darin te gaan redden… Het stukje tussen Keenan en Laia was schattig, maar het gaat niks worden, ik ship Laia en Elias al… natuurlijk. 

Tinke: Het begint eindelijk een beetje interessant te worden. Ik ruik drama, en ik ben nou eenmaal van de drama. Eindelijk begint de tocht naar het verzet en de Maskers die oorlog gaan voeren. De keizer zal spoedig gekozen worden en dan zal er wel iets gebeuren. Het boek begint nu wel goed op gang te komen. De personages zijn eindelijk wat leuker. Nu ben ik voornamelijk benieuwd wat er nog gaat komen. Maar het boek is nog best dik. Nog 22 hoofdstukken te gaan, dus dat zijn er best wel veel. Ik vraag me af of die beter zijn dan het begin. 

8. Hoofdstuk 29 tot en met 32 - 25-11-2017

Elke: Aaaah, dat stuk tussen Elias en Laia! Zo schattig! Oké dat was echt een van mijn favoriete scènes tot nu toe: dat ze aan het dansen zijn en ze niet weet wie hij is. Waarom wordt het daarna nou weer verpest door die raid?! Zo teleurstellend. Ik vind het ook wel tof dat Elias ze uiteindelijk helpt te ontsnappen: hij is echt een van de good guys, en dat vind ik tof. Ik heb het idee dat zijn personage echt een ommekeer heeft gemaakt. Ook vind ik het wel meteen naïef van Laia dat ze denkt dat Elias haar serieus zou gaan aanranden… come on, de guy heeft je net gered en helpen te ontsnappen! Waarom, Laia? Het lijkt erop alsof er veel drama gaat gebeuren tussen Helene en Elias, want ze is overduidelijk tot over haar oren verliefd op hem. Ook vertrouw ik Mazen nog steeds niet, maar Keenan wel… hij lijkt wel alsof hij echt om Laia geeft. En… ik ben blij dat Helene en Elias niet hebben gezoend. Ik mag Helene niet echt meer, het spijt me. Ze heeft het helemaal verpest bij mij… oeps.

Tinke: Ach wat een liefde in de lucht. Laia en Elias aan het dansen. Hij zonder masker, waardoor hij natuurlijk onherkenbaar is. Wat is het leven toch even mooi... maar dan gebeurd er natuurlijk weer iets slechts! Ze moeten weg vluchten voor hun leven, terug naar de vreselijke plek bij de Commandant. En dan hebben we Helene nog die stikjaloers is op een slaaf. Wat is dat pas lachen. Natuurlijk wisten we al vanaf dag 1 dat ze verliefd is op Elias. Ai dat zal wel pijn hebben gedaan, Elias kiest liever voor een slaaf dan voor haar. En dan kiest Elias bijna voor Helene... maar ze worden natuurlijk onderbroken. Helene heeft geen fijn leven. Eigenlijk is het best zielig, ze is nogal een loner. Als enig meisje onder de groep jongens... dat zal wel vervelend zijn. Dan ook nog verliefd op haar beste vriend, DRAMA. Het wordt eens tijd dat ze aan zichzelf gaat denken in plaats van aan Elias. Meid doe eens wat leuks met je leven.

9. Hoofdstuk 33 tot en met 36 - 26-11-2017

Elke: Waarom is Marcus zo’n…. argh! Hoe durft hij dat bij Laia te doen? Ik moet zeggen dat deze wereld die Sabaa heeft beschreven ontzettend realistisch is, tenminste, ik zie zoiets inderdaad wel gebeuren in zo’n samenleving. Maar gelukkig is daar Elias – de redder in nood! Maar waarom Helene hem wegstuurt… ik weet het niet. Ik snap haar bedoelingen niet helemaal? En hoezo wil ze Laia gewoon dood laten gaan? Jezus, dit mens heeft echt geen sympathie en denkt echt alleen maar aan zichzelf: zo lijkt het tenminste. Het is wel aardig dat ze later teruggaat om haar gave te gebruiken om Laia te helpen… denk ik. Maar ik heb het idee dat ze het alleen maar deed voor Elias, om hem een plezier te doen. Ik heb wel lichtelijk medelijden met haar… het is niet leuk als je liefde onbeantwoord blijft, vooral door je beste vriend. Het is super ongemakkelijk en pijnlijk. Au.

Tinke: Yay, ze leven allemaal nog! Gelukkig is iedereen nog van de partij. Alles ligt zo'n beetje open en bloot. Helene is verliefd op Elias en heeft helende krachten, máár is een bad girl. Elias is verliefd op Laia maar ontkent het nog steeds. Deze goodboy is helemaal verward over het leven. Goed en slecht. En Laia die leeft gelukkig nog, maar wie had dat ook anders verwacht. Het boek begint echt beter te worden. Ik begin er steeds meer plezier in te krijgen. De beproeving gaat voor mijn gevoel nogal langzaam. 300+ pagina's en beproeving 3 is nog niet eens gestart. Dat mag wel wat sneller gaan.

10. Hoofdstuk 37 tot en met 40 - 27-11-2017

Elke: Oké, ik vind Keenan iets aardiger nu hij heeft gezworen Laia te helpen, vooral omdat er overduidelijk iets niet goed is met die Mazen. Ik denk echt dat Mazen iets achterhoud en dat zijn overtuiging om Darin te redden totaal niet gemeend is. Er is gewoon iets dat niet klopt. En die beproeving – wauw. Wat ontzettend heftig om zo je eigen vrienden te moeten vermoorden… ik dacht ook echt even dat Helene écht dood zou gaan, maar dat durfde de schrijfster dan misschien toch niet aan. Ik heb echt medelijden met Elias… dat zou niemand moeten ondergaan. Maar hij had geen keus… Wat een moeilijke en verschrikkelijke situatie… chapeau voor de schrijfster – het is ontzettend spannend én eng én verdrietig beschreven. Ook vind ik het tof, wanneer we dan weer bij Laia aankomen, dat de Kok meer vertelt over de geschiedenis van de ‘Scholars’ en de ‘Martials’… en hoe ze eigenlijk in de oorlog terecht zijn gekomen. Eerst was ik volledig voor de Scholars, maar nu is het wel duidelijk dat beide partijen niet goed zaten. En de prijs… is Laia, denk ik dan? Wat raar… Ik ben benieuwd wat er nu verder gaat gebeuren!

Tinke: Dit is echt ziek man. Je eigen mensen laten vermoorden. Echt gestoord... ik weet echt niet hoe je hiermee zou kunnen leven. Het is echt gestoord. Ik heb er geen andere woorden voor dan dat het totaal ziek is. Ik word er ook echt triest van hoe deze wereld waarin Laia en Elias leven is. En dan nog het gedoe van de kokkin, die mogelijk een verrader zou zijn. Ach, dat gaat nog wel lastig worden. Ik ben benieuwd! Op naar de laatste beproeving

11. Hoofdstuk 41 tot en met 44 - 28-11-2017

Elke: Het gesprek tussen Laia en Elias is echt intrigerend en tof geschreven. Ik heb nu echt het gevoel alsof we beide personages beter begrijpen. Elias begrijpt eindelijk waarom Laia een spion is, en waarom ze zo ontzettend veel risico’s neemt. En Laia begrijpt nu dat het leven van Elias helemaal niet zo makkelijk was… hij werd als kleine jongen bij zijn adoptie-moeder weggenomen om de erfgenaam van Veturius te worden… Er lag zoveel druk op zijn schouders, om iets te worden waar hij nooit om heeft gevraagd. Ik ben ook blij dat Elias eindelijk eerlijk was met Helene en haar heeft verteld dat hij eigenlijk wilde deserteren. Ineens begint dan de volgende beproeving… iets met trouw? … Wauw, wat een plottwist! Elias moest eigenlijk Laia vermoorden… maar kon dat natuurlijk niet. Dus toen vermoorde Marcus haar uiteindelijk? Is Laia nu echt dood? Ik geloof het niet echt… en is Marcus nu echt de keizer? Wat een plottwist… wauw, die zag ik echt niet aankomen! Het wordt wel steeds spannender zo!

Tinke: Wow, dit is heftig. Liefde maakt écht blind. Eigenlijk is het wel lief, hoeveel Elias om Laia geeft... Het is ook eindelijk een beetje spannend geworden. Van deze hoofdstukken heb ik echt kunnen genieten. Maar Marcus als keizer... wauw dat gaat helemaal fout. Alles gaat helemaal fout. Ik snap ook niet waarom de Commandant zo doet tegen haar eigen zoon. Ik ben echt benieuwd hoe het gaat aflopen. Laia blijft nog al irritant, maar Elias en Laia zijn echt een cute couple. Heel cliché maar zó schattig. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ze dood gaan. Helene kan dat echt niet aan denk ik, want ze is zeker nog verliefd op Elias. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.

12. Hoofdstuk 45 tot en met 50 (laatste hoofdstuk!) - 29-11-2017

Elke: Yes, ik had gelijk! Laia is niet dood, maar een Augur heeft haar dood gefaked, zodat men zou denken dat ze dood was. Ik ben wel echt opgelucht dat Laia niet dood is – anders zou het verhaal wel héél leeg worden, zonder de twee hoofdpersonen. En ik wist wel dat ik gelijk had over Mazen – die kerel was gewoon niet te vertrouwen. Wat een – sorry voor mijn taalgebruik – eikel! Ik snap echt niet dat hij haar broer niet wilde helpen… hij zit daar dóór hen. Echt oneerlijk. Ook ben ik teleurgesteld in Keenan… het is wel lief dat hij Laia nog wil helpen, maar hij komt echt over als een slapjanus. Make up your mind! En ik ship ze echt totaal niet. Ik wil Elias en Laia samen zien komen… maar daar hebben we deel twee natuurlijk voor! Laia is wel even echt een badass wanneer ze samen met Kok Elias red van zijn onthoofding… super tof dat ze toch zo’n eigen heldinnenmomentje krijgt! Maar… hoe gaat ze nu haar broer redden? Ah, dat is de volgende stap in het plan: Elias – die dan samen met Laia Darin gaat bevrijden uit Kauf, de gevaarlijke gevangenis… Ik ben benieuwd wat er verder nog meer gaat gebeuren in deel twee, omdat ik me afvraag welke rol Elias en dan verder nog Darin gaan spelen in het volgende boek. Laia moest hem eerst natuurlijk even bedreigen… maar natuurlijk wilde hij sowieso mee.

(Tinke: 44 tot en met 48)

Tinke: Damn, ik ben echt meer gaan genieten van dit boek. Het is echt spannender geworden en véél beter dan ik eerst dacht. Ik ben echt blij met de vordering van dit boek. Het verhaal erom heen begint ook voller te worden en completer. De losse eindjes worden aan elkaar gestrikt en dat is fijn. De love-triangle vind ik dan weer niks, maar het is niet zo'n groot onderdeel van het verhaal - gelukkig! Er is voornamelijk veel spanning in de laatste hoofdstukken. Eindelijk krijgen we meer sensatie en minder Blackcliff. Ik vind het echt veel beter dan eerst, en ik geniet ook echt intens van het boek. Laia maakt ook echt een groei door in het boek en dat vind ik zo goed. Je merkt echt dat ze verandert. Elias is daarentegen nog steeds zichzelf. De stoere bink met een hart van goud. Het is wel lief, maar liefde maakt blind. En Helene... wat gaat ze doen? Gaat ze Elias vermoorden of niet? Het is echt spannend!

(Tinke: 48 tot en met 50, het einde!)

Tinke: Wauw...het einde. Dat had ik eigenlijk niet zo zeer zien aankomen. Dat Elias zou leven wel, en dat Laia een held zou zijn door hem te redden ook. Maar dat Helene een eed aflegt om Elias te redden dan weer niet. Het is een mooi maar open einde. Nu ben ik echt nieuwsgierig naar wat er in deel 2 gaat gebeuren. Wat ik zeker denk is dat Marcus misbruik van Helene gaat maken... en ik ben bang dat dát op lichamelijk zal zijn. Hij is nou eenmaal een viespeuk. Elias en Laia worden waarschijnlijk hoteldebottel verliefd, maar Keenan komt er ook nog even tussendoor. Dan hebben we nog dat ze Darin gaan bevrijden. Dat zal ook niet heel soepel verlopen. In ieder geval ben ik nieuwsgierig en dat had ik totaal niet zien aankomen toen ik begon met lezen.

Nou, dat was alweer onze Buddy Read! Wat is het vlot gegaan, zeg! Tinke en ik hebben onze read duidelijk anders ervaren, aangezien onze verwachtingen waarschijnlijk anders waren én we ook andere aspecten van het boek leuk of minder leuk vonden. Wij hopen in ieder geval dat jullie genoten hebben van deze tweede Buddy Read. Maar wat vonden wij nou in het algemeen van Vuur en As? Dat lees je komende vrijdag in het Eindoordeel! Bedankt voor het lezen! 



Reacties op: Buddy Reads: Vuur en As - De heerschappij van de maskers (SPOILERS!)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sabaa Tahir

Sabaa Tahir

Sabaa Tahir groeide op in Californië. Ze werkte als verslaggever toen z...