Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Glazen Troon - Recap

op 04 september 2017 door

5 September is het zover: het nieuwe boek van Sarah J. Maas komt uit! Het boek heet 'Tower of Dawn' en is bijna 700 pagina's lang! Maas zei dat het boek eigenlijk was bedoeld als een novella, verteld vanuit het perspectief van Chaol, maar het werd steeds langer en ze zegt dat het boek eigenlijk wel essentieel is voor de rest van de serie. Maar wat was er ook alweer gebeurd in de voorgaande boeken? Niet iedereen heeft de tijd om vijf 600 pagina's lange boeken opnieuw te lezen. Vandaar dat we voor vandaag een recap hebben gemaakt van de eerste vijf boeken! Let op: dit artikel bevat spoilers!

1. De Glazen Troon

De Glazen Troon begint met Celaena die nog vastzit in de zoutmijnen en naar de prins Dorian wordt geroepen. Hij vertelt Celaena dat er een kampioenschap wordt gehouden waarin het hof op zoek gaat naar de kampioen van de koning. Diegene die de kampioen is geworden, moet het hof dan voor zes jaar dienen (d.m.v. wat onderhandelingen heeft Celaena het terug weten te brengen op vier jaar). De deelnemers, voornamelijk criminelen, worden gekozen door hoge mensen van het hof en moeten trainen en een aantal proeven ondergaan om zo te worden uitgekozen tot de kampioen van de koning.

Aan het hof ontmoet Celaena Nehemia en ze worden vrienden. Daarnaast ontmoet ze ook Chaol en wordt ze vrienden met Dorian (op een gegeven moment misschien iets meer dan vrienden). Celaena ondergaat de proeven succesvol, maar wordt afgeleid door alle mysterieuze dingen die zich in het kasteel afspelen.

Uiteindelijk haalt Celaena de finale en moet ze tegen Cain, een andere deelnemer uitgekozen door Duke Perrington, vechten. Kaltain, die denkt dat ze een relatie heeft met de Duke, stopt iets in het drankje van Celaena voordat het gevecht tussen Celaena en Cain zich afspeelt. Celaena is gedrogeerd en het lijkt alsof ze gaat verliezen, maar dan geeft Chaol haar weer moed en roept Nehemia de overleden koningin Elena op. Zij zorgt ervoor dat het gif uit het lichaam van Celaena verdwijnt en Celaena verslaat Cain. Cain is zo woest dat hij Celaena na de wedstrijd probeert te vermoorden, maar Chaol houdt hem tegen.

Nadat dit alles heeft plaatsgevonden, voelt Chaol zich schuldig, omdat hij iemand vermoord heeft. Celaena beeindigt de relatie tussen haar en Dorian en ze tekent het contract om de kampioen van de koning te worden. Het boek eindigt met de dreiging van de koning om Nehemia, Chaol en Nehemia's familie iets aan te doen als zij de afspraken met de koning niet nakomt.

2. De Donkere Kroon

Celaena vervuld haar rol als kampioen van de koning, maar eigenlijk ook weer niet helemaal. De koning geeft haar namen van mensen die ze moet vermoorden, maar daarentegen helpt ze die mensen uit Adarlan te vluchten. Haar volgende “slachtoffer” is Archer Finn, een oude vriend van Celaena. Hij wordt ervan verdacht een groep met rebellen te leiden die op zoek is naar de erfgename van Terrasen, op dit moment een deel van Adarlan, maar vroeger een land op zich.

Dorian probeert Celaena weer voor hem terug te winnen met een dinertje, maar die wordt onderbroken als Celaena een brief krijgt waarin staat dat ze Chaol hebben ontvoerd. Archer bleek achter deze ontvoering te zitten en hierna volgt een hele boel miscommunicatie. Uiteindelijk kwam het erop neer dat Archer dacht dat Chaol Nehemia zou verhoren of haar aandeel in de verzetsgroep, maar dat bleek de koning te zijn. Volgens Archer was Chaol hiervan op de hoogte (wat niet zo was) en dit werd ook door Celaena gelooft. Toen achteraf bleek dat Nehemia vermoord was, brak Celaena en moesten ze haar opsluiten zodat ze niemand om haar heen pijn zou doen. Ze viel Chaol aan, maar Dorian stopte Celaena met zijn verborgen krachten.

Celaena heeft een raadsel gevonden. Als ze eruit komt wat er staat, komt ze erachter dat er drie sleutels nodig zijn om een portaal te openen, waar heel wat macht uit kan worden gehaald. De koning heeft de eerste twee sleutels al en Celaena wil de derde vinden voordat de koning dat doet. Ze opent een portaal om Nehemia op te roepen en als Archer vervolgens binnenkomt, komt Celaena erachter dat Archer achter de dood van Nehemia zat. Celaena volgt het plannetje van Archer om hem vervolgens aan te vallen. Tijdens hun gevecht gaat er een portaal open en vliegt er iets voorbij. Dorian en Chaol komen er net ook aangerend. Als Celaena door het portaal gaat ziet ze voor het eerst haar ware vorm in een wereld waar magie nog steeds bestaat. Nadat dit alles heeft plaatsgevonden vermoordt ze Archer alsnog.

Het verhaal eindigt met Celaena die naar Wendlyn gaat om daar andere missies van de koning uit te voeren. Bij het afscheid van haar en Chaol, vertelt ze Chaol een raadsel. De uitkomst is dat Celaena de verloren prinses van het hof Terrasen is.

3. Erfgenaam van Vuur

Celaena gaat samen met Rowan naar Koningin Maeve, die antwoorden wil geven over de Wyrdsleutels. Ze wil alleen eerst zien hoe goed Celaena's magie is. De trainingen met Rowan zijn erg zwaar, ze moet steeds naar haar Fae vorm schakelen en haar vuur proberen te gebruiken, wat steeds niet lukt.

Aedion is terug in Adarlan. Chaol vertelt hem dat Celaena/Aelin nog leeft. Ze beginnen samen te werken met Murtaugh en Ren. Chaol en Dorian denken dat ze de magie weer vrij kunnen laten uit Adarlan door een spreuk te verbreken. Murtaugh komt er ook achter dat de koning monsters aan het maken is om een gevecht aan te gaan tegen Wendlyn.

Dorian is zijn krachten aan het testen met de hulp van Sorscha, een hulp waar hij verliefd op aan het worden is. Ook worden er drie heksen clans geïntroduceerd. Zij concurreren voor leiderschap voor de koning van Adarlan. Ook hebben ze allen een wyvern, een soort van draakachtig wezen. We leren vooral over Manon Blackbeak, die de leider wordt van de clans. Uiteindelijk lukt het Celaena om te wisselen tussen haar mens en Fae vorm. Er is ook een hechte band gevormd tussen haar en Rowan. Ze komen erachter dat Valg, een demonen soort, veel demi-fae aan het vermoorden zijn. Samen lukt het ze om ze te verslaan. Rowan en Celaena gaan terug naar Doranelle, naar koninging Maeve, die ze verteld dat de Wyrdsleutels niet kapot gemaakt kunnen worden, alleen worden terug gestopt in de Wyrdgates. Niemand weet precies hoe dit gedaan moet worden. Degene die in bezit komt van alle drie de sleutels zal ontzettend veel kracht hebben.

Het lukt Celaena om te onderhandelen met Maeve en de bloedbond tussen de koninging en Rowan te verbreken. Meteen daarna legt Rowan een eed af met Celaena. De koning van Adarlan denkt dat er een spion in hun midden is en ondervraagt een hoop mensen. Hij komt erachter dat Sorscha brieven met informatie over hem verstuurde en zorgt ervoor dat ze voor Dorian’s gezicht wordt vermoord. Dorian gebruikt zijn krachten en laat alles bevriezen, waardoor Chaol kan ontsnappen. Dorian krijgt van zijn vader een zwarte ketting om zijn nek, waardoor zijn vader alle controle over hem heeft. Celaena gaat op zoek naar Arobyn, waarvan ze verwacht dat hij de derde Wyrdsleutel heeft. Celaena is van plan een leger samen te stellen waarmee ze tegen de koning van Adarlan wil vechten. Ze wil haar troon terug in Terrasen.  

4. Koningin van de Schaduw

Aelin vertelt Arobynn dat Aedion gevangen is genomen en over drie dagen vermoord wordt. Hij wil haar helpen als ze hem een Valg demoon brengt. Aelin gaat het kasteel binnen en bevrijd Aedion. Tijdens haar vlucht naar buiten probeert de demoon in Dorian Aelin te vermoorden, maar ze is beschermd door de Wyrdmarks op haar huid. Aelin probeert Dorian te vermoorden, maar Nesryn houdt haar tegen. Ook komen ze er door de hulp van Rowan achter dat Lysandra een shapeshifter is. Ze wordt vastgehouden in één lichaam sinds de magie weg is. 

Arobynn denkt dat hij in controle is over Aelin doordat hij een ring om haar vinger heeft gedaan, maar dit blijkt een neppe ring te zijn. Aelin heeft hier wel de derde Wyrdsleutel voor in de plaats gekregen. Lysandra vermoord Arobynn als ze naast hem in bed ligt. Arobynn heeft alles in zijn bezit achter gelaten voor Aelin.

In de bergen van Morath schuilt de machtigste Valg, Erawan. Nesryn vertelt dat de koning een leger aan het bouwen is in Morath, met de heksen en soldaten. Hij zegt dat de ring van Brannon voor immuniteit kan zorgen tegen de Valg. Lorcan wil hun Wyrdsleutel inruilen voor de ring.

Duke Perrington wil dat Manon, de heks, een clan kiest om een nieuwe soort mee te maken; een mix van heks en Valg. Ook komt Manon erachter dat Elide, de hulp, heksenbloed in zich heeft. Elide is van plan om te ontsnappen en op zoek te gaan naar Aelin, maar ze weet niet of ze nog leeft. Aelin en Manon hebben een heftig gevecht. Als Manon bijna in een ravijn valt, besluit Aelin toch om haar te redden. Asterin vraagt Manon om niet naar haar oma te luisteren, en de heksen niet te bevruchten. 

De hele crew gaat naar de koning om de kloktoren te vernietigen en de magie weer vrij te laten. Het lukt ze, maar er zijn veel gewonden. Het is Dorian ook gelukt om de demoon in hem te verslaan en zijn zwarte ketting af te doen. Dorian vermoord de koning na een uitleg waarom hij zo geworden is. Het glazen kasteel valt helemaal uit elkaar. 

5. Rijk van Stormen

Elide is opzoek naar Aelin/Celaena, om de steen te geven die ze kreeg van Kaltain. Lorcan vindt haar en weet dat ze heksenbloed in zich heeft. Erawan heeft het lichaam van Duke Perrington volledig overgenomen. Hij beveelt haar om Rifthold aan te vallen en Dorian terug te brengen. Ren, Murtaugh en Darrow accepteren Aelin niet als de leider van Terrasen. Ze is geen koningin, alleen een princes. Als Aelin hoort dat de Ironteeth clan Rifthold aan gaat vallen, stuurt ze Rowan erheen om Dorian te redden en daarna naar Skull’s Bay te gaan. 

Manon heeft een gevecht met haar oma, en springt van een klif af, waar ze op wordt gevangen door Abraxos. Dorian en Rowan vragen aan Kapitein Rolf op Skull’s Bay of hij met ze mee wil vechten tegen Erawan. Rolf wil niet met ze praten tot Aelin er is. Gavriel vertelt dat hij is gestuurd door Maeve om Lorcan te vermoorden. Hij weet echter niet dat hij een zoon had, Aedion. 

Aelin, Lysandra en Aedion gaan ook naar Skull’s Bay. Ondertussen groeit de bond tussen Elide en Lorcan, maar ook tussen Lysandra en Aedion. 

Na veel gevechten en tegenslagen is Elide eindelijk bij Aelin en kan ze de steen aan haar geven. Aelin en Manon gebruiken een spiegel op de boot om naar het verleden te gaan. Daar zien ze Gavin en Elena. Elena gebruikt de steen om Erawan in de berg op te sluiten. Ook zien ze dat Dorian en Aelin de enige zijn die de wereld samen kunnen redden. Elena zal ze tijdens hun tocht naar het Noorden begeleiden. Er is een groot gevecht gaande tussen Maeve en de rest. Aelin heeft geen krachten meer, en ze geeft op. Ze wordt meegenomen in een metalen box, met ijzeren kettingen en een ijzeren masker over haar gezicht. Ze heeft wel de Wyrdsleutels in Manon’s zak gedaan. Elide vertelt Rowan dat Aelin zijn maat is. Aelin heeft Lysandra verteld hoe ze de sleutels in de poort moet doen en Erawan voor altijd kan verbannen. Ze heeft Lysandra ook gevraagd om van vorm te veranderen in Aelin, en na haar dood met Rowan moet trouwen.

Elide gaat met Manon mee. Ze gaan tegen de Crochan leger vechten voor Aelin. Aedion had Rowan en Aelin een paar dagen geleden al in het geheim getrouwd. Er verschijnt een boot met een leger van Gallan Ashryver, die gaan vechten voor Aelin. 

We wensen jullie alvast heel veel plezier met het lezen van het nieuwe boek!



Reacties op: Glazen Troon - Recap

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar z...