Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Chamber of Secrets (2)

op 25 december 2017 door

Vandaag beginnen we dan weer aan het tweede boek uit de beroemde Harry Potter saga: Harry Potter and the Chamber of Secrets (oftewel: Harry Potter en de Geheime Kamer). Claudia en Elke zullen beide de boeken in het Engels lezen, maar jullie kunnen natuurlijk ook meelezen met jullie Nederlandse versies. We zullen lezen in 4 delen, en dus vier keer een update plaatsen. De eerste update zal op 27 december verschijnen! Hou deze pagina daarom goed in de gaten! 

1. De vragen in onze stukken per update zullen in de comments geplaatst worden. Wil je jouw antwoord geven of gewoon je mening over de vraag laten horen? Reageer dan onder die specifieke vraag! Zo blijft het overzichtelijk. 

2. Er zal weer in vier delen geüpdate worden. Hieronder staat het update schema: 

3. Het artikel wordt regelmatig ververst met onze meningen over de betreffende hoofdstukken. Wil je weten welke hoofdstukken we per data bespreken? Kijk hieronder voor het schema: 

25 december: artikel online

27 december: Hoofdstuk 1 tot en met 4

Claudia: Ik vind het hartstikke knap van Harry hoe hij omgaat met de Dursleys. Wat een vreselijke familie zijn ze toch, ze behandelen hem echt als een gevangene. Leuk om te zien dat Harry nu eindelijk meer opkomt voor zichzelf, en hier en daar ook wat magie toepast. Wat zou jij met de Dursleys doen als je magie mocht gebruiken?

Dobby de elf, ik weet nog niet zo goed wat ik van hem moet vinden. Ik vind het een leuk personage, maar ik kan niet goed inschatten of hij nu ‘voor’ of ‘tegen’ Harry is. Is hij een goed of een slecht personage? Het lijkt alsof hij Harry wil redden, maar voor welk gevaar op Hogwarts?

Wat ontzettend tof dat Ron met zijn broers Harry heeft helpen ontsnappen uit het huis van de Dursleys. Het coolste eraan was toch wel de vliegende auto! Ik sta elke keer weer verbaasd van de nieuwe magie in de boeken; zo ook met het poeder waarmee je kunt ‘teleporteren’, echt een heel origineel idee! Ik ben erg benieuwd hoe het trio het nieuwe schooljaar gaat ervaren en wat ze allemaal zullen beleven.

ElkeNet als Claudia vond ik de ontsnapping uit het huis van de Dursleys weer erg leuk om te lezen, vooral het stuk dat de oom van Harry boos roept dat hij ontsnapt. Heel erg grappig! Fred en George zijn toch dan ook wel een van mijn favoriete duo's uit dit boek, vooral omdat ze elkaar zo goed aanvullen als tweeling én ze ontzettend grappig zijn. Gelukkig mag Hedwig ein-de-lijk uit haar kooi om te vliegen. Arme Hedwig... ik kan me niet voorstellen dat je bijna twee maanden opgesloten moet zitten...

Ook de ontmoeting met Dobby was natuurlijk leuk om wéér te lezen. Dobby is zo ontzettend lief en schattig eigenlijk, maar ik vind wel dat je in de boeken veel meer merkt dat de situatie rondom de huiselfen écht ernstig is. Ze worden letterlijk als slaven behandeld en mishandeld... In de films vond ik dit veel 'luchtiger' overkomen, vooral wanneer Dobby zichzelf strafte. Zijn jullie het daarmee eens? Is de situatie van de huiselfen erger in de boeken dan in de film? 

En ik vind Mr. Weasley echt geweldig. Dat gekibbel met Molly over de auto vind ik altijd zó hilarisch. Hij vindt het stiekem gewoon heel erg leuk dat zijn kinderen de auto hebben gebruikt, en is benieuwd of hij écht werkte. Daarom is het ook zo leuk om over de Weasleys te lezen. Wie is jullie favoriete Weasley? 

30 december: Hoofdstuk 5 tot en met 8

Elke: Ah, ik was even vergeten hoe grappig het is om over Lockhart te lezen. Hij is zo vol van zichzelf dat het gewoon hilarisch wordt. Ik vind het altijd zo leuk om over hem te lezen. In de films vond ik hem, op een bepaalde manier, veel irritanter. Nu vind ik hem gewoon grappig. Nou, Harry en Ron nemen natuurlijk de gevaarlijke weg en kiezen ervoor om met de Ford Anglia naar Hogwarts te vliegen. GEK zijn ze! Toch wel blij dat ze niet van school gestuurd zijn... want dat was iets erger geweest dan straf. Nu vroeg ik me af, wat zouden jullie beheksen en wat zou het voor nut hebben? Als je echt maar één ding kon betoveren? (Ik zou denk ik mijn toetsenbord beheksen, zodat het mijn gedachten uit zichzelf uit zou typen... heel erg handig!)

Lucius en Draco zijn echt verschrikkelijk, en het lijkt wel alsof Draco alleen maar erger wordt. Het is nog steeds zo verschrikkelijk om te lezen hoe Hermione een 'mudblood' wordt genoemd. En het doet me sterk denken aan racisme... Toch knap hoe J.K. Rowling al die belangrijke thema's erin verwerkt! Wel zielig dat Ron dan de prijs betaald voor zijn eigen toverspreuk... zou wel wat zijn, als het Draco was die slakken uit aan het kotsen was. 

Ook komt hier natuurlijk de enge, creepy stem als eerste tevoorschijn. Ik weet natuurlijk al wie/wat het is, maar Claudia nog niet, dus dat houden we even geheim! Wel creepy dat Mrs. Norris aan haar STAART wordt opgehangen... vond ik wel weer naar. En ook dat bloed op de muur... gatver. Wat zou jij doen als je zoiets vond in je eentje?

Claudia: Ik vraag me af wat de reden is dat Harry en Ron niet op het goede platform konden komen en de rest wel. Houdt iemand ze tegen? En waarom zouden ze dat doen? Is dit de schuld van Dobby? Wel heel vet dat ze nu met de vliegende auto naar Hogwarts kunnen gaan, alleen is de manier waarop dit avontuur eindigt wel een beetje jammer voor hen.

Ook vraag ik me nog steeds af waarom Snape het zo gemund heeft op Harry. Dit kan toch niet alleen door Harry’s vader komen? Professor Lockhart is ook maar een vreemde man. Hij vindt zichzelf echt geweldig. Ik vond het erg raar dat hij zijn studenten een toets laat maken waarin alleen vragen over zijn leven voorkomen. Ik vertrouw deze man niet helemaal.

Wat ik erg leuk vind aan dit boek zijn de kleine stukjes tekst tussendoor, die de magie van Hogwarts goed laten zien. Zoals bijvoorbeeld het bord met eten dat zichzelf weer vult zodra het op is. Oneindig eten, wat een hemelse plek! Hoewel ik betwijfel of dit goed zou zijn voor mijn gezondheid… Wat vinden jullie het meest magische aan Hogwarts?

En zoals Elke al zegt, weet ik nog niet wie de enge stem is die Harry hoort... En inderdaad, zo'n eng stuk was dat, dat de kat wordt opgehangen. Erg onsmakelijk, waardoor ik het nog steeds een beetje apart vind dat dit kinderboeken zijn.

3 januari: Hoofdstuk 9 tot en met 13

Elke: Had er iemand ooit gedacht dat Draco de erfgenaam van Slytherin zou zijn? Nou, ik wist wel zeker dat hij het NIET zou zijn, zelfs toen ik het de eerste keer las. Draco is te... arrogant. Hij zou het nóóit stil houden, zoals Hermione al beaamde. Het is wel nog steeds leuk om te lezen hoe ze de Polyjuice Potion nemen, en dat het dan verschrikkelijk fout gaat bij Hermione. Hoe zou dat nou zijn... als half mens, half kat. Dat moet toch wel een beetje vreemd zijn, dus ik snap wel dat ze zich schaamde! Als jij Polyjuice Potion kon maken, in wie zou je dan willen veranderen? 

Ik vind het ook wel grappig dat iedereen denkt dat Harry de erfgenaam is. Oké, hij kan met slangen praten, maar is dat nou écht het belangrijkste? Harry zit nota bena in Gryffindor, de aartsvijand van Slytherin! Alsof de erfgenaam in een ander huis dan Slytherin zou zitten... Beetje vreemd, maar ja, mensen zijn gewoon hysterisch! En tja, als die ene jongen die dan nog na het duel (waarin hij bedreigd werd met een slang) versteend blijkt te zijn... Jep, beetje verdacht. 

Maar Hagrid als erfgenaam van Slytherin? Hmm... nou ja, ik weet het antwoord al. Maar het is nog steeds vreemd? Lieve, vriendelijke Hagrid een 'mudblood'-moordenaar? Ik zie het gewoon niet voor me. Het dagboek is wel zo intrigerend. Een dagboek waar je in schrijft om met iemand anders te praten, dat zou vet zijn. En Dumbledore van vijftig jaar geleden zien? Nu ben ik wel héél benieuwd hoe hij er toen uitzag! 

Claudia: De enge stem komt alweer terug. Ik vraag me echt af van wie deze is. Is dit Voldemort? Ik vind hem zo’n mysterieus karakter dat de stem me aan hem doet denken, maar ik heb geen idee of dit zo is.

Wauw, wat heeft Hermoine veel lef! Ze is een stuk stoerder dan Harry en Ron, en veel minder bang. Dit had ik eerlijk gezegd niet van haar verwacht. Ik vraag me ook echt af wat voor monster er schuilt in de Chamber of Secrets. En wat naar voor Harry, geen botten meer in zijn arm! Lockhart is echt een vreemde man. Gelukkig groeien de botten weer snel terug, maar het blijft een vies idee. En Dobby is terug! Nog steeds even mysterieus als daarvoor; waarom mocht Harry niet terugkomen naar Hogwarts? Wat gaat er gebeuren? Ik vraag me af wie de studenten steeds aanvalt. Ik heb geen enkel idee wie dit zou kunnen zijn. Zoals Elke al zei vond ik ook Draco niet erg realistisch als erfgenaam van Slytherin.

Ik vond Ron en Harry verkleed als de Slytherins ontzettend leuk om over te lezen. Raar dat Draco niet doorhad dat het niet zijn vrienden waren, maar waarschijnlijk is hij niet zo oplettend. Wel heel erg zielig voor Hermoine dat ze zo lang in een kat veranderde. Het dagboek is inderdaad erg leuk en magisch. Naar wie zou jij graag in zo'n magisch dagboek willen schrijven? En wat een schokkend einde van dit hoofdstuk! Hagrid is degene die de kamer heeft geopend! Dit zag ik echt niet aankomen, wat een shock! Waarom heeft hij dit gedaan? En hoe? Ik vond Hagrid altijd zo'n lieve man, ik vraag me af of hij het echt gedaan kan hebben.

7 januari: Hoodstuk 14 tot en met 18 (+eindoordeel)

Elke: En Harry saves the day! Dat wist ik natuurlijk al, maar dat maakt niet uit. Ik vind die scène altijd zó ontzettend spannend, wanneer Harry tegen de Basilisk moet vechten. Mij lijkt dat persoonlijk echt angstaanjagend, en ik zou het nóóit in mijn eentje durven. Harry en Ron zijn échte Gryffindors natuurlijk... die denken niet eens na en gaan gewoon Ginny redden. Ik zou denk ik wat hulp inschakelen.... haha! En dat Tom Riddle Voldemort blijkt te zijn is nog steeds echt een schok. Dan denk je: Ginny praat gewoon tegen een random dagboek, en die Tom Riddle was een held, en dan blijkt hij gewoon dé bad guy van de hele serie te zijn. Echt ziek eigenlijk. 

Zo trots op onze Hermione hè! Ze heeft de hele puzzel eigenlijk gewoon zelf opgelost. Zonder haar hadden Harry en Ron nóóit geweten dat het een Basilisk was én waar de Geheime Kamer zou zijn. Ik vind dat Hermione ook wel 200 punten mag krijgen, hoor. Wel knap van Harry dat hij snel realiseert dat ze allemaal niet de Basilisk recht hebben aangekeken. En fijn dat ze erachter komen dat Hagrid niet de erfgenaam was! Dat zou echt raar en vreselijk geweest zijn... je ziet Hagrid dat toch ook gewoon niet doen? Maar hij wordt toch naar Azkaban gestuurd... En Lockhart verliest al zijn herinneringen.... bah, dat lijkt me ook naar. Moeilijke vraag: als je zou moeten kiezen, zou je dan liever 1) voor 10 jaar in Azkaban zitten of 2) voor altijd al je herinneringen verliezen, met geen mogelijkheid om ze terug te krijgen?  Ja ja, daar is Elke weer met haar moeilijke vragen.

Claudia: Wat zielig dat Hermoine is aangevallen! Dit had ik eerlijk gezegd niet aan zien komen. In ieder geval wel fijn voor Harry, want nu wordt hij niet meer verdacht. Ik vind het wel erg vreemd dat ze Hagrid weg sturen naar Azkaban zonder enig bewijs dat hij iets heeft gedaan. Ieuw, een spin zo groot als een kleine olifant, wat vies! Ik ben normaal niet bang voor spinnen, maar dit is wel een beest waar ik nachtmerries van zou kunnen krijgen. Zelf kan ik bijna geen enger beest bedenken dan een gigantische spin. Welk dier zou jullie grootste nachtmerrie zijn om tegen te komen?

Ik vond het leuk om te zien dat Lockhart eigenlijk erg bang is en eindelijk toegeeft dat hij helemaal niks heeft gedaan, dat hij niet zo moedig is als hij in zijn boeken beschrijft. De grootste shock voor mij was dat Tom Riddle Voldemort is. Dit zag ik niet aankomen. En dat Ginny al die tijd de studenten aanviel had ik ook niet verwacht, ook al was ze het natuurlijk niet zelf. Er zaten heel veel onverwachte momenten in dit boek, maar het einde bracht alles goed samen. Wat ontzettend fijn dat Dobby weer vrij is! Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met hem. Ik ben ook erg benieuwd hoe Harry het deze zomervakantie gaat overleven bij de Dursleys…

EINDOORDEEL

Elke: Nou, het zal wel geen verrassing zijn dat ik dit boek weer geweldig vond. Vind ik dit boek leuker dan the Philosopher's Stone? Om eerlijk te zijn, ja. Ik vind het spannender, en het mysterie vond ik véél aangrijpender. Er worden echt mensen aangevallen en er is een dreigend gevaar voor ons gouden trio. Er is voor mijn gevoel een vele hogere inzet dan in het eerste boek. Ook is het eerste boek vooral een intro, en vond ik dit boek geweldig omdat het zijn eigen verhaal heeft, maar toch een duidelijke Harry Potter-feel heeft. Ook heb ik de Basilisk altijd een fascinered monster gevonden, en het dagboek van Tom Riddle al helemaal. Het idee dat je een stuk van jezelf in een boek giet, en daardoor met mensen kan praten, klinkt gewoon echt bijzonder. Natuurlijk gebruikt Riddle / Voldemort het op een slechte manier, maar dan nog. En de Basilisk... ik weet niet, maar het lijkt me echt éng en fascinerend tegelijk. Raar toch? Ach ja, ik vond dit boek gewoon geweldig! Op naar de volgende! 

Claudia: Ik vond dit boek leuker dan het eerste deel. Dit komt vooral doordat je geen introducties meer nodig hebt van alle personages en de actie meteen kan beginnen. Je leert de personages steeds beter kennen en je merkt de verschillende karakterontwikkelingen op. Ik vind Dumbledore en Hagrid zelf echt fantastich; dit zijn zulke lieve personages! De actie en spanning vond ik in dit boek ook heel goed; ik zat continue met veel vragen die gelukkig op het einde bijna allemaal beantwoord werden. De uitwerking vond ik erg goed. Zelf had ik alleen meer verwacht dat het een ‘doorlopend’ verhaal zou zijn; ik dit boek komen natuurlijk dezelfde personages voor als in het vorige deel, maar het probleem dat ze op moeten lossen is opgelost, en ik verwacht dat het volgende boek zal gaan over een ‘nieuw’ probleem. Ik ben erg benieuwd naar wat dit zal zijn!



Reacties op: Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Chamber of Secrets (2)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...