Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Goblet of Fire (4)

op 11 februari 2018 door

In onze reis door alle Harry Potter boeken heen, zijn we nog nóóit bij zo'n interessant boek aangekomen. Een boek dat de duisternis, die al aanwezig was in de Harry Potter serie, verdriedubbelde. In Harry Potter and the Goblet of Fire vindt het spannende Triwizard Tournament plaats, een toernooi waar drie studenten van drie tovenaarsscholen strijden om de Triwizard Cup. Maar met Harry Potter op Hogwarts, gaat niet alles zoals gepland... Elke en Claudia zijn weer erg enthousiast om deze leeservaring met jullie te delen! Lezen jullie weer mee?

Vragen zijn onderstreept en zullen in de comments op volgorde van verschijning worden geplaatst. Klik op reageren om op de desbetreffende vraag te reageren. Je mag natuurlijk ook gewoonweg reageren in de comments over je leeservaring, een detail uit het boek, of om zelf een vraag te stellen, et cetera.

UPDATE SCHEMA: 

22 januari: beginnen met lezen 

26 januari: Hoofdstuk 1 tot en met 6

Elke: En... we zijn weer begonnen met boek 4 uit de serie. Ook moet ik zeggen dat dit een van mijn favoriete boeken is, omdat Voldemort een grote rol krijgt. Dat wordt meteen al duidelijker aan het eerste hoofdstuk... lijkt me. Super interessant dat we wat meer te weten komen over de Riddle familie. Wie heeft hen echt vermoord? Niet de oude man, maar Tom a.k.a. Voldemort zelf waarschijnlijk. Ook vind ik het leuk om te lezen dat, ondanks dat Sirius op de vlucht is, hij in een warm land zat te genieten. Harry's litteken doet weer pijn... dat kan alleen maar betekenen dat Voldemort écht terug aan het keren is. Zou hij het voelen omdat Voldemort iemand vermoorde? Ik denk dat dát de reden is. 

Nu Harry naar de Quidditch World Cup mag, gaat hij eerst naar de Weasleys om met hen mee te reizen. Eindelijk ontmoet Harry Bill en Charlie, en vooral Bill vind ik leuk. (*wink* echt mijn type). En Fred en George lijken een plan te hebben om een eigen winkel te openen... typisch iets voor hun. Valt me dan wel een beetje tegen van Mrs. Weasley dat ze hun dromen een beetje lijkt dwars te zitten... ook door al hun prototypes te vernietigen. Dat vind ik best wel sneu... ze hebben er zo hard aangewerkt, en dan kan hun moeder het nog niet waarderen. Nou ja, dan gaan ze natuurlijk met de Portkey naar de World Cup, met de Diggory's. Cedric... (zo raar dat Robert Pattinson hem speelt in de film!). Amos is best wel schattig, hoe hij zijn zoon de hemel in prijst, maar dat soort mensen vind ik vreemd genoeg ook irritant... Maar Cedric is dan weer heel leuk, eigenlijk. Welke jongen uit Harry Potter and the Goblet of Fire zou jij willen daten? Ik Bill... niet dat dat overduidelijk was... :)

Claudia: Wat een bijzonder begin van dit boek, een keer niet vanuit het perspectief van Harry. Waarom denk je dat J.K. Rowling dit gedaan heeft? Ik vraag me af wat Voldemort van plan is te gaan doen en waarom Frank zo erg schrok toen Voldemort zich omdraaide. Is er iets vreselijks aan de hand met zijn gezicht? Erg bijzonder ook dat Harry precies heeft gedroomd over wat er is gebeurd. Wel raar dat zijn litteken weer pijn doet; is Voldemort dichtbij?

Ik vind het zo grappig om te lezen over de Weasleys; ze zijn echt een apart gezin. Hilarisch hoe ze het huis van de Dursleys binnen komen door de open haard, en hoe de tweeling ervoor zorgt dat Dudleys tong ontzettend groot wordt. De tweeling Fred en George zijn echt geweldig met alle rare streken die ze uithalen. Ik vind dat Ms. Weasley ze nog best goed in toom kan houden! De Dursleys hebben nu waarschijnlijk nog een grotere hekel aan alle tovenaars. Ik ben zo blij voor Harry dat hij mee mocht gaan met ze naar de Quidditch Cup en niet langer bij de Dursleys moet verblijven. Ik vind het ook erg leuk om te lezen over Harry, Hermoine en de Weasleys als ze een keer niet in Hogwarts zijn. Ik ben benieuwd naar wat er in de rest van dit boek gaat gebeuren!

29 januari: Hoofdstuk 7 tot en met 12

Elke: Ben ik de enige die het altijd zo leuk vind om over Quidditch te lezen? De World Cup klinkt echt geweldig... een beetje als het WK voetbal, maar dan veel beter... Ik zou daar zo graag bij willen zijn. Ik zou alleen niet weten voor welk team ik zou moeten juichen. Ik denk ook Ierland, al heb ik Krum, na het kijken van de films, altijd leuk gevonden. Dus ik zou waarschijnlijk net als Ron zijn... ha! Ook leuk dat dit stuk veel gedetailleerder is dan in de films, en dat je indrukken krijgt van de vreemde tenten en tovenaars die zich niet kunnen voordoen als Muggles. Maar ja, er moet natuurlijk iets engs gebeuren... dat had ik al verwacht. Dat iemand het Dark Mark opschiet in de lucht... ik weet natuurlijk al wie dat deed, maar ja. Het zou iedereen kunnen zijn. Draco. Lucius. En nog vééél meer anderen. De spreuk vind ik wel cool klinken: morsmordre.

En dat geheime evenement waar ze het steeds over hebben... The Triwizard Tournament, tja, dat wist ik natuurlijk ook al. Wel leuk dat Charlie zegt dat hij hen nog wel zal zien tijdens dit evenement... en ik weet natuurlijk ook al waarom hij dit zegt. Ik vond het wel altijd leuk om te lezen hoe meerdere magische scholen bij elkaar komen. Maar Hogwarts blijft natuurlijk het beste! Zou jij meedoen met het Triwizard Tournament, als je de kans kreeg? Ik twijfel heel erg. Aan de ene kant lijkt het me heel leuk én ik ben extreem ambitieus en competitief. Maar aan de andere kant lijkt het me ook ontzettend eng... want je weet helemaal niet wat er gaat gebeuren en wat voor dingen je zal moeten doen.  Fred en George kunnen in ieder geval niet meedoen, maar daar zijn ze ook niet echt blij mee. Waarom zouden ze de leeftijd hebben verhoogd? Om dat gedoe met de World Cup? Ik denk het... 

Claudia: Het is zo anders om een Harry Potter boek te lezen nu ze niet in Hogwarts zijn, maar ik vind het verassend leuk! Even weg van alle lessen die ze moeten volgen, de constante achtervolging van vervelende leraren zoals Snape en het gevaar dat altijd dreigt. Het lijkt bijna alsof ze een ‘normaal’ leven leiden nu, echt een heel andere sfeer dan in de vorige boeken. Maar natuurlijk moet er wel weer iets gebeuren, en de grote vraag is nu wie de Dark Mark heeft gemaakt… Ik heb echt nog geen idee, het zouden zoveel mensen kunnen zijn!

Zoals eerder al gezegd is, vind ik het erg vreemd hoe de elven als slaven behandeld worden. Het lijkt ook alsof velen dit niet inzien, behalve Hermoine natuurlijk. Iedereen doet alsof het leven van de elven heel normaal is; hopelijk kan Hermoine daar wat verandering in brengen. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe lang Mad Eye Moody het volhoudt om Defense against the Dark Arts leraar te zijn, aangezien de vorige het niet lang volhielden… Ook ben ik benieuwd naar het Triwizard Tournament! Het klinkt echt heel leuk en spannend, en leuk dat de verschillende scholen bij elkaar komen. Ik vraag me vooral af wat voor dingen ze allemaal gaan testen, en natuurlijk of het Fred en George lukt zich op te geven ondanks de leeftijdsrestrictie.

1 februari: Hoofdstuk 13 tot en met 18

Elke: Degene die niet had geraden dat Harry aan het Triwizard Tournament mee zou doen, moet zich schamen haha! Ik denk dat iedereen wel had verwacht, zelf de beginnende lezers, dat Harry een rol zou spelen in het tournament. Toch is het nogal een mysterie wie zijn naam in de Goblet of Fire had gestopt... Ik vind het ook geen verrassing dat Krum en Fleur meedoen, aangezien er zo'n nadruk op hen wordt gelegd. Wel grappig dat je komt te weten dat Fleur gedeeltelijk Veela is... En grappig dat Fred en George inderdaad écht zo'n lange baard krijgen, dat was ik vergeten. 

Ik moet zeggen dat ze alles in de film een stuk dramatischer hebben gemaakt. De onthulling van de Goblet of Fire, van de Triwizard Cup... zelfs de 'weighing of the wands'. Er komt veel meer bij kijken dan wat je in de film ziet, en dat maakt boeken lezen zo speciaal, vind ik. Alles is veel gedetailleerder. Ook altijd grappig om dat stukje te lezen. "Did you put your name in the Goblet of Fire?" Dumbledore asked calmly. Nou in de film is hij allesbehalve kalm... ik vind dat wel hilarisch. (Ik weet dat er ook veel lezers zijn die dat echt niet trekken). En Madame Maxime en Karkaroff maken er veel meer heisa van dan in de films. Ze willen echt niet dat Harry mee mag doen... net als Snape, die Harry meteen verdenkt. Ik zou me ook wel benadeeld voelen, als schoolhoofd. Dan heeft een andere school twee keer zoveel kans om te winnen, aangezien ze twee deelnemers hebben in plaats van één. Zij kunnen zich natuurlijk ook niet in Harry's situatie verplaatsen. Maar ja, de Beauxbatons en Durmstrangs zijn niet blij!

Overigens vind ik hun entrée altijd heel bijzonder. De koets en het schip. Al lijkt het me niet bijzonder fijn om onderwater te zitten, voor zo'n lange tijd. Dan zou ik toch liever in de koets van de Beauxbatons zitten! Als jij kon kiezen, op welke tovenaarsschool zou je dan liever willen zitten? Durmstrang, Baeuxbaton, Hogwarts of Ilvermony? Ik denk dat velen geneigd zijn om Hogwarts te zeggen, maar Beauxbaton lijkt me heel erg mooi... veel verfijnder. En dan Ilvermony lijkt me ook interessant, vooral omdat ik hun 'houses' tof vind! Meer gebaseerd op dingen zoals ziel en lichaam, dan op bepaalde eigenschappen. Veel... vager, maar tegelijkertijd ook intrigerend. Pfft, ik zou het niet weten! Ben benieuwd naar de eerste opdracht! 

Claudia: Wat is Moody toch een geweldige man! Ik mag hem echt. Hilarisch hoe hij Draco verandert in een fret, hij verdiende het na alles wat hij steeds tegen Harry en Ron zegt! Wel jammer dat Moody maar een jaartje blijft. Zijn lessen lijken me erg leuk en het is een sympathieke man. Wat schattig dat Hagrid Madame Maxime leuk vindt. Ik hoop dat het wat wordt tussen hen! Hagrid verdient wel wat liefde, en hij is een super leuke man! Hij is zeker een van mijn favoriete personages. De studenten en leraren van de andere scholen… Tsja, ik weet nog niet echt wat ik van hen moet vinden. Wat vinden jullie van de studenten van de andere scholen? Verschillen ze erg van de leerlingen op Hogwarts?

Wat cool dat de Goblet drie namen uitkiest die hij het meest geschikt vindt. Ik had inderdaad, zoals Elke zegt, al verwacht dat Harry mee zou doen aan de Triwizard Tournament, maar ik had niet gedacht dat iemand anders zijn naam in de Goblet had gestopt. Ik vraag me af wie zijn naam erin heeft gedaan en waarom. Zou het echt iemand zijn die Harry dood wil hebben? Ik vraag me af hoe Harry het gaat doen in deze competitie, aangezien hij veel minder ervaring en kennis heeft dan de andere studenten die meedoen. Hij heeft natuurlijk wel meer ‘bijna-dood-ervaringen’ gehad en wat meer ervaring met slechteriken, maar hij mist wel veel kennis. Ik vind het ook zielig voor Harry dat bijna niemand hem gelooft dat hij niet zelf zijn naam in de Goblet heeft gedaan. Nu heeft hij ook nog ruzie met Ron. Ik kan Ron op zich wel begrijpen; Harry is goed in heel veel dingen en krijgt altijd al veel aandacht van iedereen. Maar toch heel jammer dat ze nu ruzie hebben, Harry heeft nu in zo’n moeilijke periode zeker zijn vrienden nodig!
Ik ben ook benieuwd waar Sirius het over wil hebben met Harry. Leuk dat ze elkaar nu eindelijk weer gaan zien!

4 februari: Hoofdstuk 19 tot en met 24

Elke: Helaas heb ik een vreselijke verkoudheid te pakken, maar we lezen gewoon door! Ik vond de eerste opdracht heel spannend, en denk ik het leukste van alle drie de opdrachten. Een draak! Draken zijn echt een van de magische wezens die me altijd hebben gefascineerd... ik zou zo graag willen dat er echt draken bestonden. Natuurlijk krijgt Harry weer de gevaarlijktste, had iemand iets anders verwacht? Wel jammer dat iedereen hem pas wil steunen wanneer hij heeft gewonnen... beetje naar. Ik snap wel dat het oneerlijk is, aangezien het eigenlijk alleen Cedric zou moeten zijn, maar het lijkt wel alsof niemand geloofd dat Harry er niets mee te maken had. Alsof hij graag een draak zou willen bevechten?! Welke van de drie opdrachten zou jij het minst liefst willen doen? Pas op voor spoilers voor de nieuwe lezers! Ik zou het minst liefst de tweede opdracht willen doen, en dat heeft meer te maken met claustrofobie en... je weet wel, doodgaan op die manier lijkt me nou niet echt geweldig. En ik heb altijd een trauma overgehouden aan die ene scène in de film.

Wel aardig van Harry dat hij Cedric helpt, en dat Cedric Harry probeert te helpen met zijn hint. Alleen is Harry te koppig om hem op te volgen... waarschijnlijk door alles rondom het Yule Ball. Cho... arme Harry, wordt zijn droommeisje voor hem gestolen. Nou ja, dat geldt wel voor meer personages, volgens mij! Ginny  en Harry. Hermione en Ron... wat ik nog steeds raar vind. Ik heb Hermione en Victor altijd al een leuk stel gevonden... hoopte dat er altijd wat meer uit zou komen, maar ja. Ik vind het ook zo schattig dat hij naar de bibliotheek ging, speciaal voor haar. Dat is echt zo schattig! Ik weet natuurlijk wat de hint is voor de volgende opdracht, en ben altijd benieuwd of de rest van de deelnemers er ook achter komt... Maar ja, dat blijkt maar altijd uit het feit dat ze goed voorbereid zijn, denk ik dan!

Claudia: Lief van Hagrid dat hij de draken al aan Harry laat zien, maar ik vind het niet echt eerlijk, Harry heeft nu wel een voorsprong als hij zich al kan voorbereiden op wat er gaat komen tijdens de eerste taak. Maar waarschijnlijk zullen de leraren van de andere scholen het ook wel vertellen aan hun champions, dus uiteindelijk maakt het niet uit. Wel lief van Harry dat hij het ook aan Cedric vertelt, zodat ze allemaal dezelfde voorsprong hebben.

Karkaroff is een Death Eater en hij zat in Azkaban! Dit zag ik niet aankomen. Zou hij degene zijn die Harry’s naam in de goblet heeft gestopt? Heeft hij een opdracht gekregen van Voldemort om dit te doen?

Moody is echt een lieve man, hij helpt Harry goed met een oplossing bedenken hoe hij voorbij de draak kan komen. Ik vind dit boek echt ontzettend goed geschreven; ik ben zenuwachtig voor Harry en zijn eerste taak. En dan krijgt hij ook nog eens de vervelendste draak, echt zielig voor hem! Gelukkig gaat alles goed en heeft hij ook nog als eerste het gouden ei gepakt. Fijn dat Harry en Ron weer normaal met elkaar omgaan. Hun vriendschap betekent echt heel veel voor Harry. En Dobby is weer terug! Hij is ook echt gelukkig in de keuken, wat fijn voor hem! Met Winky gaat het helaas nog minder goed… De elven hebben allemaal zo’n laag zelfbeeld, ik vind het echt zielig voor ze. Hopelijk kan Dobby ze een beetje meer moed en blijdschap geven. Dumbledore behandelt ze wel echt heel goed.

Ik vind het grappig dat Harry het enger vindt om een meisje mee te vragen naar het bal en met haar te dansen, dan een draak te moeten omzeilen. Durft hij eindelijk iemand te vragen, gaat Cho al met Cedric. Echt zielig voor Harry. En Hermoine met Krum, dat zag ik ook niet aankomen! Volgens mij is Ron jaloers… Ik vraag me af of er iets gaat ontstaan tussen Hermoine en Ron… Dat lijkt me heel erg leuk! 

8 februari: Hoofdstuk 25 tot en met 31 

Elke: Nou, weer wat dingen geleerd. 1) Ik zou echt never nooit van zijn leven dat meer induiken. Ik moet zeggen dat het in de film veel enger is dan in het boek, maar dan nog. De meerminnen vind ik niet zo heel erg angstaanjagend, het zijn meer de grindylows en het idee dat je spreuk té snel is uitgewerkt.. en dan verdrink je. Nee, dankje! Gelukkig had Harry Dobby nog om hem te helpen... anders was hij sowieso klaar geweest. 2) Mr. Crouch is echt een vreemde gozer. Maar ja, als je ook hoort wat er met hem is gebeurd, is dat niet zo heel vreemd. Zijn zoon is een Death Eater, zijn vrouw is dood, en hij is over-ambitieus. Man, man, man... denken jullie echt dat hij Viktor heeft 'versteend'? Ik weet het niet... hij leek aardig gek, maar of hij echt iemand aan zou vallen? Geen idee! 3) Ik hou steeds meer van Sirius. Hij is zo'n bezorgde peetvader... zo schattig! 

4) Mijn belangrijkste: Voldemort komt sowieso terug. Alle tekenen wijzen erop. Harry's dromen. Het feit dat zijn litteken zoveel én zovaak pijn doet. Het feit dat er allerlei hints zijn... Mr. Crouch die zich vreemd gedraagd en Voldemort bij naam noemt. De verdwijning van Bertha Jorkins... et cetera. Er zijn zó veel tekenen... De enigen die het lijken te begrijpen zijn Sirius, Dumbledore, en het gouden trio. En waarom zou Minister Fudge anders naar het Tournament komen? Natuurlijk, de laatste opdracht komt er bijna aan... maar het lijkt wel alsof alles erop wijst dat Voldemort terug is. 

The Pensieve vind ik zo interessant... dat je met je hoofd in een poeltje water gaat en dan ineens allerlei herinneringen kan terugkijken. Het een soort televisie, alleen dan met herinneringen. Stel je dat eens voor, in onze tijd, dat je álles zou kunnen herinneren. Zou jij dat willen? Alles herinneren? Ik écht niet. Ik denk dat ik dan echt gek zou worden. Té veel herinneringen en té veel schaamtegevoel. Natuurlijk zijn er ook goede herinneringen, maar ja, niet allemaal... Ik weet niet of ik dan de goede tegen de slechte zou kunnen opwegen. Ook de herinneringen die Harry krijgt te zien zijn interessant... Karkaroff is duidelijk een Death Eater. De zoon van Mr. Crouch ook... of ja, hij lijkt onschuldig... maar ja, je weet maar nooit. En Bagman een Death Eater? Wat is zijn rol in dit alles? (Het is trouwens super lief dat de Weasleys Harry komen aanmoedigen.) 

De derde opdracht vind ik ook altijd spannend, meer omdat ik weet wat erna volgt. Maar het is wel leuk om te lezen hoe gedetailleerd het doolhof is en hoeveel wezens erin zitten. Vooral de Sphinx vind ik een leuke toevoeging, met het raadsel dat Harry moet oplossen om haar voorbij te gaan. Dat zagen we in de films niet! En Krum, die Cedric en Fleur aanvalt? Vreemd! Ik vind het nog steeds altijd zó tof dat Harry en Cedric samen lijken te winnen... maar ja, had liever gehad dat Cedric NIET meeging, UGH. 

Claudia: Harry heeft snel door wat de hints betekenen die uit het ei komen, gelukkig maar want hij had niet veel tijd meer! Ik vraag me wel af hoe Cedric erachter is gekomen dat je het ei onder water in bad moest houden, dit lijkt me niet echt iets dat je zomaar uitprobeert namelijk. Ik vraag me af wat Mr. Crouch in het kantoor van Snape doet. Wat heeft hij daar te zoeken? En wat verbergt Snape daar, heeft hij een ei van een van de champions? Ik vraag me ook af waarom Moody Harry’s Marauders map nodig heeft. De leraren zijn dit jaar allemaal wel erg verdacht bezig… Wie vind jij het meest verdacht?

Ik had niet zien aankomen dat de Merpeople Ron gevangen zouden houden! Wat erg. Dobby is echt ontzettend lief dat hij Harry geholpen heeft, zonder hem was het nooit gelukt! Wat gul van Harry dat hij ook Cho vrij maakt en haar daarmee redt. Natuurlijk was ze niet echt doodgegaan anders, maar het is een lief gebaar dat toont dat Harry zeker niet alleen om zichzelf en de titel geeft.

Sirius is een goede man, ik waardeer het hoe hij als volwassene tegen Harry, Ron en Hermoine praat en niet doet alsof ze kleine kinderen zijn die niks mogen horen en die niks kunnen. En wat gedraagt Mr. Crouch zich ontzettend vreemd als Krum en Harry hem tegenkomen! Ik vraag me af of de zoon van Crouch ook echt iets misdaan heeft. Ik vind het ook wel raar dat Moody zo snel bij ze is, maar misschien had hij hen al gezien op de Marauders Map. En wat heb ik toch een hekel aan Rita Skeeter! Ik vraag me af hoe ze steeds aan al haar informatie komt. Een spannende laatste test, maar ik had al verwacht dat Harry uiteindelijk zou winnen. Toch vond ik deze test minder spannend of moeilijk lijken dan de voorgaande testen. Het was wel een verassing dat Cedric en Harry besluiten samen de Triwizard Tournament te winnen! Erg leuk gedaan. Wat vonden jullie van Cedric en Harry’s besluit om samen de Tournament te winnen?

11 februari: Hoofdstuk 32 tot en met 37 + 

Elke: Neeeeee, niet Cedric! Oké, ik wist natuurlijk al dat hij dood zou gaan, maar ik vind het altijd zo zielig... vooral als je dan ook zijn ouders over hem hoort praten. En ik vind het altijd ook zo zielig voor Harry... niet iedereen gelooft hem en hij heeft echt iets traumatiserends meegemaakt... Ik kan me echt niet voorstellen wat ik zou doen als ik Voldemort weer zou zien, degene die mijn ouders en talloze anderen heeft vermoord. In ieder geval niet zo moedig zijn als Harry, dat is zeker. Ik vind het altijd zo knap dat Harry uiteindelijk weer achter de grafsteen vandaan stapt om recht tegenover Voldemort te gaan staan. Ik zou dat echt nooit durven... geen wonder dat ik niet in Gryffindor zit. 

Ik moet zeggen dat ik de hele Moody-blijkt-Barty-Crouch-te-zijn verhaallijn altijd wel wat héél toevallig vindt. Als Moody echt zo goed was, waarom zou hij dan zo gemakkelijk overmeesterd worden door Wormtail (die echt talentloos is, eerlijk gezegd) en Barty Crouch (die niet bijzonder snugger lijkt), terwijl hij de beste Auror ter wereld hoort te zijn. Maar ik vind het wel altijd intrigerend om te lezen hoe de moeder van Barty met hem van plaats wisselde, dat is echt een geniaal en duivels plan. En Barty Crouch Senior die de hele tijd zijn zoon onder bedwang houdt... Man, wat een vreselijke familie. 

Ik vind het ook altijd zó irritant om te lezen hoe Barty de Dementor's Kus krijgt... Kom op zeg! Fudge is echt oerdom en wil alles gewoon onder slot en grendel hebben, vandaar dat hij de Dementor toelaat... echt zo vreselijk! Nu kan hij niet meer getuigen en moeten ze alles geloven op basis van Harry's getuigenis. Verdorie. Alles loopt altijd fout, zo irritant! Maar ja, gelukkig heeft Harry genoeg mensen die om hem geven en hem geloven. Ik moet ook altijd huilen bij dit boek... #noshame. Moesten jullie ook huilen? Ik moet altijd extra huilen bij dat stuk dat Mrs. Weasley Harry omhelst... ik weet niet waarom, maar het doet wat met me dat Harry ineens weer een moederfiguur heeft. 

Claudia: Nee! Cedric is dood! Wat erg, dat zag ik echt niet aankomen. Het ritueel over hoe Voldemort weer tot leven wordt gebracht is erg indrukwekkend. Interessant om het hele verhaal van Voldemort te horen, hoe hij uiteindelijk weer tot leven is gekomen na alles wat hij na Harry’s aanval heeft meegemaakt. Het duel tussen Harry en Voldemort is erg spannend, en wat knap dat Harry hem aankan. Ik denk dat het voor een deel ook te maken heeft met het feit dat hij zijn ‘ouders’ weer ziet en dat hem extra vertrouwen geeft om door te vechten.

Wat!? Moody heeft Harry’s naam in de goblet gedaan en werkte al die tijd voor Voldemort? Hij heeft hem erg veel geholpen tijdens het Tournament, ik vraag me af of Harry ook gewonnen zou hebben zonder zijn hulp. Wat denk jij? Gelukkig is Moody niet echt degene die het heeft gedaan, maar de zoon van Mr. Crouch. Knap dat hij het zo lang heeft kunnen verbergen, zelfs voor Dumbledore. Ik had zelf niet door dat het iemand anders was, maar ik ken de echte Moody natuurlijk ook niet. En wat geweldig wat Hermoine heeft gedaan met Rita! Wat knap dat ze er zelf achter is gekomen dat Rita eigenlijk een Animagus is, en grappig dat ze haar nu heeft gevangen. Nu zullen ze in ieder geval niet meer lastig worden gevallen door haar. Lief van Harry dat hij het geld dat hij gewonnen heeft aan Fred en George geeft. Hopelijk gaan ze het goed gebruiken. Ik ben benieuwd wat Harry deze zomervakantie te wachten staat. 

EINDOORDEEL. 

Elke: Net zoals het vorige boek, vond ik deze weer top. Dat is waarschijnlijk geen verrassing. Vond ik hem beter dan de vorige? Ik weet het niet, ik vond het zeker spannend met het Triwizard Tournament (wat ik echt een geniale ingeving vind van J.K.). Ook vond ik het leuk dat de magische wereld vergroot wordt en dat we meer te weten komen over andere scholen en plekken. Ook de nieuwe personages als Krum en Voldemort (in zijn echte vorm dan), vond ik super interessant. Voldemort als personage vind ik wreed, kwaadaardig en eng, en daarom vind ik hem zo'n goede slechterik. Het komt zo sterk over... en nu gaat het écht beginnen, met zijn terugkeer. Het hele gedoe met Hermione en de huiselfen vond ik een leuke toevoeging, maar soms leidde het een beetje af van andere dingen. Bijvoorbeeld de terugkomst van Winky, werd hevig overschaduwd door Hermione's idealen, en dat was soms afleidend en trok de spanning weg. Ik moet zeggen dat ik het leuk vond dat er wat minder aandacht werd besteed aan specifieke lessen, omdat dát me niet zozeer interesseerde. Het boek was ontzettend spannend, zat boordevol intrigerende personages, en had een hevige dosis prachtige magie. Dit boek is nooit echt mijn favoriet geweest, maar omdat het de terugkeer van Voldemort en de samenkomst van de drie scholen in zich had, vond ik het altijd een (meer dan) waardige toevoeging aan de Harry Potter-serie. 

Claudia: Dit is zonder twijfel mijn favoriete boek in de serie. Vanaf het eerste hoofdstuk, dat zo anders werd verteld dan in de voorgaande boeken, wist ik al dat dit een bijzonder boek zou worden. De rest van het boek heeft me ook zeker niet teleurgesteld! Ookal was dit boek een stuk langer dan de vorige delen, het was zeker niet langdradig. De Triwizard Tournament was spannend en totaal anders dan de problemen die Harry ondervond in de vorige boeken. Ik hoop alleen niet dat de volgende boeken me nu tegen gaan vallen, ik denk namelijk niet dat dit boek overtroffen kan worden. Je kunt nu ook echt merken dat Harry enorm is gegroeid. Hij heeft Voldemort gewoon verslagen! Ook vond ik het leuk dat er voor het eerst liefde een grotere rol begint te krijgen, en ik ben enorm benieuwd waar het heen gaat leiden voor Harry, Ron en Hermoine!

Update: de eerste update komt een dag later online! Het schema is dus aangepast. 



Reacties op: Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Goblet of Fire (4)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...