Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Order of the Phoenix (5)

op 22 februari 2018 door

We zijn alweer aangekomen bij het vijfde boek in de Harry Potter-serie: Harry Potter and the Order of the Phoenix. In dit vijfde boek is de terugkeer van Voldemort het enige waar iedereen over kan praten. Is Voldemort echt terug? Of is Harry gek geworden? Volg Harry, Ron en Hermione in hun strijd tegen ongeloof en de naïeviteit van the Ministry of Magic, die er alles aan doen om wat er afgelopen jaar op Hogwarts gebeurt is stil te houden. Volgens hen is Voldemort niet terug, en is er niets aan de hand. Maar Harry weet wel beter, en zal er alles aan doen om terug te vechten. 

UPDATE SCHEMA

12 februari: beginnen met lezen

15 februari: Hoofdstuk 1 tot en met 5

Claudia: Het boek begint meteen spannend, Harry heeft meteen al twee dementors moeten verslaan! Wat erg dat hij hierdoor misschien wel van school moet, terwijl het niet eens zijn schuld is, hij moest zichzelf en Dudley toch wel beschermen!? Ik vraag me af hoe het kan dat Aunt Petunia hier zo veel over weet. Ze gedraagt zich wel een beetje verdacht… Van wie is de brief die ze ontving?

En dan de Order of the Phoenix. Ik snap dat Harry boos is op zijn vrienden, hij voelt zich erg buitengesloten wat ik goed kan begrijpen. Maar ik snap Ron en Hermoine ook wel; zij mochten natuurlijk niks vertellen van Dumbledore. Ik snap van de ene kant wel dat Harry te jong is om bij de Order te mogen, maar na alles wat Harry heeft meegemaakt en heeft gedaan zou ik denken dat ze wel een uitzondering konden maken voor hem. Sirius begrijpt dat tenminste, hij is echt een sympathieke man.

Ik moet zeggen dat ik hoge verwachtingen heb van dit boek, het vorige boek vond ik namelijk ontzettend leuk! Helaas vind ik deze hoofdstukken tot nu toe wat langdradig, er gebeurt niet zoveel. Ik hoop dat de rest van het boek leuker wordt. Wat vinden jullie tot nu toe van dit boek?

Elke: Net als Claudia vind ik dat het weer spannend begint! Is J.K. Rowling een trend aan het zetten in de volgende boeken? Misschien wel. Ik vind het ook super zielig voor Harry dat niemand hem op de hoogte houdt. Zelf ben ik iemand die het ontzettend irritant vind wanneer ik niets weet. Die onwetendheid is zó vervelend. Je wil gewoon weten wat er aan de hand is. En in Harry's geval is het ook extreem logisch. Hij is degene die Voldemort heeft zien terugkomen. Hij heeft gezien hoe Cedric stierf... Claudia zegt dat ze Ron en Hermione snap... Ik snap Hermione wel, maar ik had wel verwacht dat Ron wat zou doorspelen, stiekem dan. Dat zie ik gewoon in Ron's karakter, of zo?

De Order of the Phoenix vind ik zo cool. Ik hou echt van Sirius, hij is zo heerlijk bijdehand, maar tegelijkertijd ook ontzettend gevoelig. En bovendien wil hij eerlijk zijn tegen Harry, en hij is bijna de enige. Lupin is ook weer tof. Hij is echt zo'n knuffelbeer volgens mij! Tonks vind ik helemaal geweldig, al is haar klunzigheid héél erg irritant. Moody is dan weer heerlijk dramatisch en heeft echt een no-nonsense attitude. Dat de tweeling bezig is met hun Joke shop, is zó tof. Wel ontzettend grappig dat ze hun creaties op zichzelf moeten testen. Zou jij ooit zo'n snoepje gekocht hebben, puur om te spijbelen? Ik niet, denk ik. Maar ik ben ook wel een beetje braaf... :) Ik vond het niet langdradig, maar dit is dan ook mijn favoriete boek. Ik vind de emotie zó herkenbaar... en dit is een van de eerste boeken waar ik me echt in thuisvoelde. En Voldemort is voor het eerst écht terug... maar niemand gelooft Harry. Dat is zó frustrerend. 

18 februari: Hoofdstuk 6 tot en met 12

Elke: Ik vind het zo zielig voor Sirius dat hij niet naar buiten mag... Nou ja, hij doet het wel stiekem, wanneer Harry weer terug naar Hogwarst gaat. Dat is zo'n schattig moment. De hoorzitting echter... dat was echt vreselijk. Natuurlijk verzetten ze de tijd, zodat ze eigenlijk te laat komen. Ik denk eigenlijk dat het de bedoeling was dat ze gewoon niet zouden komen opdagen, en dat ze daardoor Harry zouden schorsen. Ze zijn echt verschrikkelijk bij het ministerie. Ik snap ook echt niet dat Harry voor het héle gerechtshof moet verschijnen. Hij is een puber! Ze vinden hem blijkbaar zó gevaarlijk, dat hij koste wat het kost eigenlijk geschorst moet worden. Met de hulp van Dumbledore gaat dat natuurlijk niet, gelukkig.

Het is ook zo zielig voor Harry dat bijna niemand hem gelooft. Iedereen lijkt te twijfelen aan zijn verhaal, en dat moet echt pijn doen. Ik denk dat ik dat ook heel erg zou vinden: als mij iets overkwam, maar niemand geloofde me. Bijvoorbeeld als iemand mij iets zou aandoen, en iedereen mij zou vertellen dat ik het verzonnen had. Dat is toch echt vreselijk? Dan komt daar nog bovenop dat Umbridge les komt geven, en ze totaal NIKS gaan leren over spreuken. Ze gaan alleen theorie lezen, en zullen niet leren hoe ze zichzelf moeten verdedigen. Tja, dan snap ik wel dat Harry een uitbarsting heeft. Dat is toch wel écht het toppunt... dat ze zich niet zouden kunnen verdedigen tegen Voldemort. (McGonagall's reactie is wel echt geniaal. 'Have a biscuit Potter.' Zo'n geweldige zin!). Even eerlijk... zou jij Harry geloven, zelfs als je in een ander Hogwarts House zat? Ik weet het niet, als ik heel eerlijk ben. Als Slytherin meisje in hart en nieren, zou ik er waarschijnlijk aan twijfelen in de context van het boek. Maar ja, dan zie je Umbridge en Fudge en... tja, die geloof je ook niet echt. Ik zou dan toch Harry het voordeel van de twijfel geven, vooral omdat Dumbledore hem steunt en eerlijk gezegd: waarom zou hij erover liegen? Harry is nooit iemand geweest die genoot van al die aandacht... Dus ja: ik zou hem uiteindelijk, na wat overtuiging, wél geloven. 

Claudia: Leuk dat Dumbledore nog op het laatste moment binnen komt in de rechtzaal; dit is een hele geruststelling voor Harry denk ik. Zouden ze de tijd van de zitting hebben aangepast zodat Dumbledore niet op tijd zou zijn en Harry gestraft zou worden? Ik vraag me wel af waar Dumbledore het zo druk mee heeft, dat hij meteen na de zitting snel weg loopt. Zonder hem was het denk ik niet gelukt om zonder straf er vanaf te komen!

Wat ontzettend leuk voor Ron en Hermoine dat ze nu Prefects zijn! Van Hermoine had ik het natuurlijk al wel verwacht, maar Ron als Prefect zag ik niet aankomen. Heel leuk, en zo schattig ook hoe blij zijn moeder ermee is.

Ik vraag me af waarom Harry en Luna de paarden voor de koets wel kunnen zien, maar de rest niet. En waarom Harry ze dit jaar pas voor het eerst ziet. Erg bijzonder. De sorting hat heeft dit jaar weer een leuk liedje bedacht; wel iets anders dan de jaren daarvoor. Wat vinden jullie ervan; zorgt de sorting ervoor dat de leerlingen meer uit elkaar gedreven worden doordat ze allemaal ‘de beste’ willen zijn, of brengt het ze juist dichter bij elkaar? En Professor Umbridge… Pff, ik vind haar nu al een vreselijke vrouw. Wat is er toch aan de hand met al die Defence against the Dark Arts docenten!?

22 februari: Hoofdstuk 13 tot en met 18

Elke: Arme Harry… die nablijfsessies met Umbridge lijken me echt vreselijk. Dat er gewoon een zin constant in je hand gekerfd wordt… Ik vind het al vreselijk als ik een klein sneetje in mijn hand heb, laat staan een dozijn aan kleine sneetjes die constant weer worden opengehaald. Echt bizar dat ze zulke straffen toepast. En al die veranderingen… ze leren geen verdedigingstechnieken… moeten voor alles toestemming vragen… Het lijkt me echt vreselijk, Hogwarts wordt net een gevangenis.

Wel tof dat ze dan de D.A. vormen, maar wat vind ik het OERDOM dat ze de groep Dumbledore’s Army noemen! Ze hebben het constant over hoe Dumbledore wordt aangevallen in de pers, en hoe Fudge bang is dat Dumbledore een LEGER tegen hem opzet om het ministerie te overvallen. Waarom noemen ze het dan Dumbledore’s Army? Ugh, dat was me eerder nooit opgevallen, maar het is niet echt een onopvallende naam. Wel kunnen ze ein-de-lijk oefenen met hun spreuken, dus dat is fijn. Het is ook wel schattig hoe Cho en Harry zo awkward en aandoenlijk zijn met elkaar. En Ron die in de beschermingsmodus schiet wanneer hij hoort dat Ginny date met Michael. Schattig! Ook vind ik het tof dat George en Fred zoveel passie hebben voor hun Joke Shop… ik wilde dat Molly ook zo begripvol was, maar ja. Ik zou juist blij zijn dat ze niet als Percy waren (die echt met elke pagina vreselijker wordt). Nu hij voor het ministerie werkt, is hij onuitstaanbaar geworden. Hij heeft niet eens een coole baan! Welk baantje zou jij willen hebben, als je voor het ministerie mocht werken?

Claudia: De straf die professor Umbridge aan Harry geeft kan echt niet! Een zin steeds opnieuw moeten schrijven, oké, maar toch niet met veel pijn in je eigen hand graveren en met bloed schrijven! Hij had het wel een stuk makkelijker voor zichzelf kunnen maken, maar hij wil Umbridge, begrijpelijk, die voldoening niet geven. En hij moet zelfs twéé keer nablijven, echt heel zielig voor Harry. Ik ga professor Umbridge steeds meer haten. En dan neemt ze ook nog eens alle teams en clubs weg. Zoals Elke al zegt, door haar wordt het inderdaad net een gevangenis.

Ook vind ik de brief van Percy aan Ron erg gemeen. Percy weet dat Harry Ron’s beste vriend is, zulke gemene dingen schrijven over Harry kan echt niet. Ik vind het zo frustrerend wat the Daily Prophet allemaal schrijft; de lezers krijgen een heel ander beeld dan de werkelijkheid - geen wonder dat ze tegen Harry zijn. Het is zo oneerlijk, want wij weten natuurlijk dat wat Harry vertelt de waarheid is, en er zijn zo veel mensen die hem niet geloven en hem daarvoor straffen.

Hermoine noemt voor het eerst Voldemort bij zijn naam; wat zou de betekenis hiervan zijn? Ik was er altijd verbaasd over dat Harry de enige is die de naam uit durft te spreken. Ron lijkt het nog heel moeilijk te vinden; ik ben benieuwd wanneer dat ook verandert. Ik vraag me af hoe het kan dat Harry Voldemorts gevoelens zo goed kan voelen en kan interpreteren. Vervelend voor Harry dat het steeds pijn doet aan zijn litteken, maar aan de andere kant is het juist fijn; misschien kunnen ze zo meer informatie achterhalen over wat Voldemort van plan is. Ook al is er in deze hoofdstukken niet extreem veel gebeurd, vond ik het toch leuk om te lezen over bijvoorbeeld de D.A. club die ze oprichten om zich te beschermen tegen Voldemort en de verschillende karakterontwikkelingen te zien (ik ben benieuwd of Harry en Cho iets krijgen!).

25 februari: Hoofdstuk 19 tot en met 24 

1 maart: Hoofdstuk 25 tot en met 31 

4 maart: Hoofdstuk 32 tot en met 37 + EINDOORDEELReacties op: Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Order of the Phoenix (5)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en Klassieke Talen. In Portugal doceerde ze Engels en ontmoette daar haar eerste echtgenoot. Toen het huwelijk geen stand h...