Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (3)

op 21 januari 2018 door

Het is alweer tijd voor het derde deel in de befaamde Harry Potter serie: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban! Dit was altijd een van de persoonlijke favorieten van Elke, omdat haar favoriete personage hier voor de allereerste keer verschijnt, dus laten we snel onderzoeken of dat nog steeds het geval is! Claudia duikt er voor de éérste keer in, dus haar ervaring als first-timer is super interessant. We gaan samen met Harry weer naar Hogwarts voor nóg een avontuur... lezen jullie mee?

Zoals gewoonlijk zullen de discussievragen weer geplaatst worden in de comments. Deze zullen allereerst gesteld worden in onze posts, en daarna gepost worden in de comments. Klik op reageer, en deel vooral je antwoord of mening! 

Update-schema:

8 januari: beginnen met lezen!
11 januari: Hoofdstuk 1 tot en met 5
Claudia: Ik vind het zo grappig om te lezen dat Ron geen idee heeft hoe hij een telefoon moet gebruiken en dat hij er kei hard door aan het schreeuwen is. Ik heb ontzettend veel medelijden met Harry, hoe hij behandeld wordt kan echt niet. Ik dacht nog dat de Dursleys erg waren, maar Aunt Marge is pas vreselijk! Ik vond het ook helemaal niet erg dat ze als een ballon opgeblazen werd. Fijn voor Harry dat hij de rest van zijn vakantie niet bij de Dursleys hoeft te zijn!

Ook vond ik het erg leuk voor hem dat hij eindelijk verjaardagskaartjes- en cadeaus kreeg. Het Monster boek dat hij kreeg van Hagrid en dat later ook terug komt in de winkel vind ik echt hilarisch. Ik snap wel dat de verkoper bang wordt van zulke boeken! Ook vind ik het grappig dat Hermoine en kat uitkiest, ondanks het feit dat ze vorig jaar zo lang in een kat veranderde. En dan het stuk met de Dementors, wat een nare wezens! Ik vraag me af waarom Harry zo’n heftige reactie op ze heeft. En het feit dat Sirius Black achter Harry aan zit is natuurlijk ook niet al te best, hoewel hij hier zelf erg koeltjes op reageert. Hoe zou jij reageren als je te horen krijgt dat een gevangene is onsnapt om jou te vermoorden?
Ook ben ik nog steeds benieuwd naar de verschillende huizen. We hebben er nog steeds niet zo veel over geleerd, alleen Slytherin die steeds als slecht wordt beschouwd, maar verder weet ik nog niet zo goed wat de andere huizen inhouden. 
Elke: Ugh, wat haat ik die Dursleys toch! Marge is nog wel de ergste van ze allemaal, met haar gemene opmerkingen over Harry's familie. Soms kan ik me gewoon echt niet voorstellen dat mensen echt zo zijn... en ik vind het zo zielig voor Harry. Dan heb je je ouders nooit gekend, en dan zit je zogenaamde familie ze constant in de grond te boren. Wel grappig dat ze zo haar verdiende loon krijgt... opgeblazen, ha! Dan gaat Harry natuurlijk op de wereldberoemde Knight Bus (waar ik mee op de foto sta! Hij staat bij de Harry Potter tour in Leavesden!), waar ik écht NIET in wil zitten. Jezus, ik word al misselijk als ik erover lees. 
Eindelijk is daar de naam waar het boek op slaat: Sirius Black. Ik vind zijn naam alleen al cool. Serieus cool. (*Ba dum tss*). Hij is er blijkbaar op uit om Harry te vermoorden, omdat Voldemort dan terug zou komen. Zelfs ik weet dat die logica heel erg ver te zoeken is. Waarom zou Voldemort terug komen als Harry dood gaat? Misschien is Sirius wel heel wanhopig en gestoord... Maar ja, als je in Azkaban zit dan word je vanzelf gestoord, lijkt me. Ik vind het wel moeilijk hoor, die beslissing van de Weasleys. Ik zou ook niet weten of ik het aan mijn soort van 'geadopteerde' zoon zou vertellen. Harry is bijna zelf een Weasley, dus zou je het hem dan vertellen, dat er een maniak achter hem aan zit? Of zou je het niet vertellen? Ik weet niet. Zou jij het liever wel willen weten, dat er een crimineel op jouw dood uit was? Of niet? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Soms is het beter om van niets te weten...
En de dementors zijn natuurlijk weer echt verschrikkelijk. Mij lijken die wezens echt eng... ik zou ze ook nóóit willen tegenkomen in het donker. Best raar dan ook, dat ze rond Hogwarst mogen rondhangen. Het lijkt namelijk soms wel alsof ze zelf kwaadaardig zijn... Maar gelukkig is professor Lupin er om te helpen! Zo'n leuk personage... maar niet mijn favoriet ;). 
14 januari: Hoofdstuk 6 tot en met 11
Elke: Ik vind die passage met professor Lupin altijd zo leuk, dat ze de Boggart moeten verslaan! Snape in de kleren van zijn grootmoeder... dat lijkt me enorm grappig. De scène in de film was ook zo leuk gedaan, dus dat hebben ze dan wél goed overgenomen. Ik vraag me af... Hoe zou de Boggart voor jou verschijnen? En wat zou je ermee doen, om hem te verslaan? Ik weet niet wat mijn grootste angst is... je hebt van die abstracte begrippen, zoals de dood. Ik zei in een van de vorige read-a-longs dat ik haaien eng vind, dus dat zou kunnen! Ik zou er dan voor zorgen dat de haai geen tanden meer had... dan is ie een stuk minder eng! Dat Harry een dementor ziet, is niet echt verrassend. Tenminste, Voldemort heeft al zo veel gedaantes aangenomen, dat ik me wel afvraag wélke Harry precies zou zien. Maar die dementors zijn echt vreselijk. Ik kan me ook niet voorstellen dat je hoort hoe je moeder vermoord wordt... daar zou ik ook van flauwvallen. 
En ja, Harry's Nimbus 2002 gaat natuurlijk stuk... dus heeft hij geen bezem meer. Maar dan krijgt hij ineens de Firebolt. Denken jullie dat deze gestuurd is door Sirius Black? Ik weet het niet meer (het is al lang geleden), maar als 'eerste' lezer twijfel ik een beetje. Het is wel een raar cadeau... en heel mysterieus. En dan de onthulling dat Sirius de beste vriend van Harry's vader was... en hun Secret Keeper (toen ze naar een geheime plek werden verhuisd)... en hen dan heeft verraden. Het klinkt echt onwaarschijnlijk. Waarom zou Sirius hen überhaupt verraden? Wat bood Voldemort hem dat meer waardevol was dan zijn liefde voor James, Lily en de rest van zijn vrienden? Ik kan het me gewoon niet voorstellen. Harry heeft in ieder geval een hoop meer om over te peinzen... want dat zou ik ook doen, als ik dit had gehoord. 
Claudia: Malfoy verdient alle pijn die hij heeft, ik vond het zo zielig voor Hagrid dat Malfoy zijn eerste les zo verpeste. Leuk om over al de verschillende nieuwe vakken die ze hebben te lezen. En de leraren zijn ook echt aparte typetjes! Maar dat is natuurlijk wel te verwachten op zo'n bijzondere school. Welk vak zouden jullie het liefst willen volgen?
De Boggart is een erg interessant wezen, en wat slim hoe ze hem aanvallen door hem te veranderen in iets grappigs en te lachen. Ik ben wel erg benieuwd naar wat Hermoines grootste angst is.
Fijn dat Harry met de magische kaart nu ook eindelijk een keer naar Hogsmeade kan gaan. En wat leuk dat we eindelijk de geschiedenis te horen krijgen van Harry en zijn ouders. Echt heftig, dat je beste vriend je zo heeft bedrogen! Net als Elke vraag ik me ook af van wie Harry zijn nieuwe Firebolt heeft gekregen? Het zou toch niet echt Sirius Black zijn? En waarom gedraagt Hermoine zich de laatste tijd zo vreemd? Ook vraag ik me heel erg af hoe het gaa aflopen met Harry en de Grim! Zit hij echt achter hem aan en waarom dan? Zo veel vragen!
18 januari: Hoofdstuk 12 tot en met 17
Elke: Nou, het zit Harry niet echt mee met al die dementors... maar bij de Quidditch wedstrijd waren het tenminste geen echte. Dat is wel echt een sluwe grap van Draco... Maar wel grappig dat hij zo bang was voor Harry's patronus. Ik vind het wel bijzonder dat een 13-jarige tovenaar gewoon al een patronus kan oproepen! Dat is echt speciaal, aangezien zelfs professor Lupin zegt dat het een moeilijke spreuk is, die niet veel mensen onder de knie kunnen krijgen. Het lijkt me ook best moeilijk om hem op te roepen, want je moet je focussen op één blije herinnering. Dat is wel écht lastig. Op welke herinnering zou jij je focussen? En hoe zou je patronus eruit zien?  Volgens mij was mijn patronus een grijze uil, wat ik wel tof vond. Maar ja, die Pottermore test is niet echt betrouwbaar, aangezien er elke keer wat anders uitkomt! (Die test kun je dus ook doen, trouwens!).  Maar Harry wint gelukkig de Quidditch Cup voor Gryffindor, waar ze héél blij mee zijn. Kan ik me wel voorstellen, als je er zoveel jaar over hebt gedaan. Zoveel voldoening. Gelukkig had hij de Firebolt op tijd terug, en was er niets mee aan de hand. Nu ben ik wel héél benieuwd wie hem heeft gestuurd. Ik denk dat ik het nog weet, maar het is wel apart dat er niets mee is. Dan kan Sirius hem toch niet gestuurd hebben? Of wel? Hmm... food for thought. Harry heeft een ding ineens wel in de gaten: Cho. Zó grappig... zijn eerste crush!
Ook is het fijn dat Harry Hogsmeade eindelijk in kan met de Marauder's Map... wat een geweldig handig ding zeg! Je kunt gewoon zien wat iedereen doet, waar iedereen is... en je kunt geheimen doorgangen ontdekken. Zo'n kaart zou ik ook wel willen, wie niet? Ik zou zó graag Hogsmeade in willen. Waar zouden jullie het eerste heen gaan? Je hebt dus Zonko's, daar kun je volgens mij van die grappige spulletjes halen om mensen mee in de maling te nemen. En Honeydukes voor snoep... Of toch the Shrieking Shack... brrr. Weet niet of ik daar ooit in zou gaan. Ik haat dingen waar het zou spoken. Gatver. Daar krijg je mij voor geen goud in! 
Scabbers leeft dus blijkbaar nog en de 'loyale volger' van Voldemort zal terugkeren... vanavond. Hmm. Sirius? Maar Sirius is er al? Het is nog steeds vreemd! Over wie heeft professor Trelawney het? Ik denk dat het deze keer geen onzin is, want er wordt zoveel nadruk gelegd op haar woorden. En meestal is ze een beetje aan het mompelen, terwijl het nu veel serieuzer overkwam. Dan ineens wordt Ron gegrepen door een hond... of ja, Sirius! Hij is een Animagus. (Een super cool talent, al zou ik het zeggen). En Lupin is een weerwolf! Dat verklaard veel...  Maar... Sirius gedraagt zich vreemd. Hij wil Harry helemaal niet vermoorden? Maar wel iemand anders...en ik heb een vermoeden wie. Peter Pettigrew wordt onthuld als Scabbers! Wat een twist! Dit vind ik nog steeds zo creepy om te lezen... hij heeft zó lang bij Ron en de Weasleys geleefd, gatverdamme... Snel de ontknoping lezen!
(En arme Buckbeak... dood! Ik kan het niet geloven... hij deed niets verkeerd. Soms haat ik Draco echt héél erg.)
Claudia: Die dementors vind ik echt ontzettend nare wezens. Wat vind jij, verdient Sirius Black het om zijn ziel gestolen te hebben door een Dementor’s Kiss? Knap van Harry dat het hem lukt zich te verzetten tegen de dementors met behulp van de Patronus, wat toch best een lastige spreuk is, zoals Elke ook al zei.
Tot nu toe vind ik dit het minst leuke boek, er zit veel minder actie in dan in de voorgaande boeken. Ook vind ik het veel minder spannend en een beetje van hetzelfde; Hermoine die zich vreemd gedraagd en ruzie heeft met Ron en Harry die niet weg mag uit Hogwarts.
Echt heel zielig voor Hagrid dat ze Buckbeak hebben gedood. Het zit Hagrid echt niet mee zeg! Maar waarom had Harry hem dan wel nog levend gezien in de glazen bol? Was dit gewoon zijn fout of leeft Buckbeak eigenlijk nog..?
Uiteindelijk komt er dan toch nog wat actie met Sirius Black. En Scabbers leeft nog! Alhoewel, het is Scabbers nooit geweest? Wat? De rat blijkt al die tijd Peter te zijn geweest. Dit zag ik niet aankomen. Een Animagus, net als Sirius die in een hond kon veranderen. Wat een ontzettend cool talent. Dit lijkt me zo bijzonder om te kunnen! Stel je voor, je zou als vogel eindelijk kunnen ervaren hoe het is om te vliegen! Wat overigens niet een bijzonder talent is voor studenten van Hogwarts, aangezien zij al kunnen vliegen op hun bezemsteel, maar voor ons zou het erg cool zijn! In welk dier zou jij het liefst willen veranderen?
Wat ik me vooral afvraag na dit laatste hoofdstuk: waarom werken Black en Lupin samen? En willen ze Harry vermoorden of niet?
21 januari: Hoofdstuk 18 tot en met 22 + Eindoordeel 
Elke: Ik wist altijd al dat Peter eigenlijk Scabbers was, natuurlijk, dus dat kwam als geen verrassing. Wel vind ik het verschrikkelijk dat hij nog zo wanhopig doet en erom heen draait. Sirius weet het. Remus weet het. Harry weet het. Waarom gaat Peter er dan nog omheen draaien? Ook ben ik blij dat Harry Sirius en Remus niet toestaat om Peter te vermoorden, hij verdient de Dementors Kiss... :). Ik vind het wel tof dat we hier veel meer informatie krijgen, en dat we een zeer humane kant van Sirius te zien krijgen. (Mijn favoriete personage, eeeeek!) Dat hij het niet aandurfde om de Secret Keeper te zijn... daar kan ik me heel erg in vinden, maar dan heb je natuurlijk ook zo'n enorm schuldgevoel als het zo mis gaat... Snape valt hen helaas lastig, maar niet voor al te lang! Maar dan merkt hij iets op: Remus is zijn drankje vergeten en hij zal in een weerwolf veranderen....
Man, man, man, wat lijkt dat me vreselijk. Dat je iedere maand gedwongen wordt om in een beest te veranderen... zonder enige controle. En dat gebeurd nu dus wéér... en daarom valt hij natuurlijk ook Sirius aan. Remus weet niet meer wie hij is... Maar dan wordt hij weggelokt door een roep van een wolf (die later natuurlijk onze twee helden Harry en Hermione blijken te zijn). Sirius en Harry worden dan ineens bijna zelf geveld door de Dementors Kiss, maar Harry red... zichzelf en Sirius? Best vreemd eigenlijk... om jezelf te redden, lijkt me. En Buckbeak wordt gelukkig, door het hele gedoe met de timeturner, ook gered! Gelukkig maar! Dumbledore weet ook echt alles... Als jij terug in de tijd kon gaan, zou je dan iets veranderen? Zo ja, wat? De timetuners hebben mij altijd geïntrigeerd... precies om het feit dat Hermione zegt dat je niet met tijd moet knoeien. Lijkt me ook heel gevaarlijk inderdaad!
Claudia: Wow, wat een goed uitgewerkt verhaal met Peter, Sirius, James en Lupin. Ik had niet verwacht dat zij samen de Marauder’s map hebben gemaakt, en dat ze allen kunnen veranderen in een Animagus! Wat knap van ze dat dat op zo’n jonge leeftijd is gelukt te doen, en dat alles voor Lupin.
Dan is er een constante vraag wie je moet geloven, Peter of Sirius. Mijn gevoel zegt dat Sirius toch beter is dan we al die tijd hebben gedacht. En ja hoor, Harry gelooft Sirius ook. Wel ontzettend zielig voor Sirius dat hij zo lang opgesloten heeft gezeten in Azkaban terwijl hij al die tijd onschuldig was! Ik had niet verwacht dat Harry Peter ook naar Azkaban wilde sturen, en hem niet wilde vermoorden. Dat lijkt me toch een erg moeilijke keuze. Peter heeft er namelijk wel voor gezorgd dat Harry nu geen ouders heeft, en van zo’n persoon zou je het liefst willen dat hij niet meer leeft. Erg knap van Harry dat hij zich ondanks alles zo goed kan beheersen.
Maar natuurlijk moet er altijd weer iets fout gaan op het moment dat je denkt dat alles goed komt. Hierdoor leren we wel wat over Hermoine, zij is al die tijd aan het tijdreizen geweest! Wat ontzettend cool. Ik vind tijdreizen altijd maar zo’n vaag iets, hoe kan het en wat gebeurt er met de toekomst als jij iets verandert terwijl je aan het tijdreizen bent… Gelukkig hebben Harry en Hermoine kunnen voorkomen dat Buckbeak werd vermoord! Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat hij echt dood zou gaan. Goed van Harry en Hermoine dat het ze ook lukt Sirius te laten ontsnappen. Ik ben benieuwd hoe Harry het volgende schooljaar gaat overleven nu Snape hem nog erger haat. Jammer voor Harry dat hij de vakantie niet kan doorbrengen met Sirius maar toch weer een zomer bij de Dursleys moet verblijven.
EINDOORDEEL
Elke: Het zal wel geen verrassing zijn om te horen dat dit, tot nu toe, mijn favoriete Harry Potter boek was. Sirius is nu eenmaal mijn favoriete personage uit de gehele serie, en in dit boek leren we hem voor het eerst kennen. Ook vind ik dit boek super spannend, omdat er constant een gevoel van opgejaagdheid is... Je weet dat er gevaar is, maar je weet niet wanneer er iets gaat gebeuren. Ook het hele mysterie rondom professor Lupin's ziekte en zijn connectie met de Marauders Map en Sirius, zijn elementen die dit boek heel tof maken. Dit is ook het enigste boek waarin Voldemort geen échte aanwezigheid heeft, en daarom vind ik het zo knap dat er toch nog een gevoel is van onheil. Maar het hele idee van 'gerechtigheid voor Sirius' aan het eind, vind ik zo ontzettend mooi. En het feit dat Harry voor de eerste keer een soort échte familie heeft gevonden, raakt me iedere keer weer. Hun relatie is echt zó ontzettend mooi... Alles wat ik heb genoemd, gecombineerd in één boek, maakt gewoon voor een super speciaal, spannend, mysterieus en oprecht verhaal dat een waardige aanvulling is voor de Harry Potter serie. 
Claudia: Ik kan begrijpen waarom Elke dit zo'n mooi boek vindt, maar zelf heb ik het iets anders ervaren. Zoals ik eerder al zei viel het begin van het boek mij een beetje tegen. Ik vond het erg langdradig en er gebeurde niet zo veel. Er was veel minder actie vergeleken met de twee voorgaande boeken en ik vond juist niet dat er een constante spanning heerste, mede doordat Harry het zelf ook niet zo ervaarde denk ik. De laatste honderd pagina’s vond ik wel heel erg leuk en hebben gelukkig nog veel goedgemaakt. Ik vond het erg leuk om te lezen over Harry’s ouders en hoe het verhaal was uitgewerkt met Sirius Black. Ook de karakterontwikkeling van Harry en zijn vrienden is erg leuk, ze zijn zo veel gegroeid en zelfverzekerder geworden vergeleken met het eerste boek. Al met al vond ik dit uiteindelijk een leuk boek om te lezen, maar tot nu toe wel mijn minst favoriet door het langdradige begin.


Reacties op: Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (3)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...