Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#PrepareForYalFestNL | Interview met Amy Ewing

op 11 april 2017 door

We moeten nog geen twee weken meer aftellen of het is al tijd voor YalFest, het boekenfeestje van het jaar! In de afgelopen weken heb je al interviews kunnen lezen met Victor Dixen, Veronica Rossi en Meghan Sheperd! Vandaag is het de beurt aan Amy Ewing, de auteur van The Jewel. Benieuwd welke geheimen zij te bekennen heeft?

Wanneer ben je ooit begonnen met schrijven?

Eigenlijk wou ik nooit schrijver worden- ik heb drama gestudeerd op de universiteit en wou sinds ik klein was actrice worden. Maar ook al hield ik zoveel van optreden, het leven van een actrice was toch niets voor mij. Ik kon gewoon niet naar audities gaan, en dat is juist het essentiële als je actrice bent. Ik was zo bang om te falen dat ik het nooit heb geprobeerd. In 2008 verloor ik dan mijn job toen de economie instortte en toen had ik veel tijd om na te denken over wat ik met mijn leven wilde doen. Ik hield van boeken, vooral van fantasy boeken, dus ik probeerde een YA-fantasy te schrijven. Ik deed het, maar het was verschrikkelijk, maar het bracht me naar graduate school en daar schreef ik The Jewel als thesis.

Wat is het leukste aan schrijver zijn?

Oh! Er zijn zoveel geweldige dingen! Een wereld creeëren met zijn eigen regels is leuker dan ik had verwacht, zeker omdat ik ervan houd om over femenistische gemeenschappen te schrijven. Mijn personages leren kennen en ze zien evolueren tot échte mensen. En natuurlijk, horen dat lezers zo verslaafd zijn aan de boeken is het geweldigste gevoel ooit en het vervaagt nooit. Ik weet hoe het is om verliefd te worden op een serie en op de personages en het idee dat ik dat heb kunnen doen voor iemand anders is gewoonweg het beste dat er bestaan.

Waar schrijf je je boeken? (Op de bank, op de ultramodern bureau of op een plekje die je het beste past?)

Eerlijk gezegd varieert het van boek tot boek. Ik was gewoon om altijd op mijn sofa te schrijven, maar tijdens het editen van mijn nieuwste boek spendeer ik heel veel tijd in bed. En er zijn heel veel leuke plekjes in mijn buurt waar ik graag naartoe ga (ik ben eigenlijk nu op zo'n plekje als ik de vragen aan het beantwoorden ben!). Ik heb niet echt een bureau en ik denk niet dat ik het zou gebruiken als ik er eentje had.

Welke auteur is een echte inspiratie voor jou geweest?

Roald Dahl is waarschijnlijk mijn favoriete auteur- ik hield van zijn donkere, fantasierijke verbeelding en zijn grillige schrijfstijl. Ik denk dat heel veel duisteris uit mijn boeken komt van mijn liefde voor Roald Dahl toen ik een kind was. En Tolkien is natuurlijk mijn worldbuilding held. Ik wenste dan ik zo'n wereld kon creeëren die zo rijk en gedetailleerd was als Middle Earth!

Als je van plaats kon wisselen met een van je personages, wie zou je dan kiezen?

Hmmm, dat is zo moeilijk, want er is zoveel gevaar in The Jewel! Ik denk dat ik dan toch voor Garnet zou omdat hij de grootste groei heeft doorgemaakt: hij was eerst heel gepriviligeerd en een party boy en nu is hij een echte rebel. En hij verliest nooit zijn gevoel voor humor!

Welk Disney-personage lijkt het best op je hoofdpersonage en waarom?

Rapunzel uit Tangled lijkt het meest op Violet. Ze is in het begin heel onzeker en respectvol tegenover autoriteit, maar wanneer ze een idee in haar hoofd krijgt, dan kan ze creatief en volhardend zijn. En wanneer ze tot haar positieven komt en begrijpt wie ze is, is de precies zoals Rapunzel.

Welk boek zou je zelf graag hebben geschreven en waarom?

Misschien is dit te voorspelbaar, maar goh, ik zou echt heel graag Harry Potter hebben geschreven. Die boeken zijn als een warm dekentje, een tas warme thee- ze zorgen er altijd voor dat ik me beter voel en ik heb ze zoveel keer gelezen. Ze zijn precies als thuiskomen. Ik wenste dat ik dat gevoel kon vangen zoals Rowling dat doet.

Naar welke stad (fictief of niet) zou je op een dag eens naartoe willen reizen?

Ik zet even mijn nerdbril aan voor de tweede keer: ik zou graag de Gouw eens willen bezoeken. Hobbits houden van goed eten, drinken en bewerkte grond. Schrijf. Me. In.

Wat verwacht je van je Belgische en Nederlandse fans?

Oh, ik ben heel erg enthousiast om ze te ontmoeten! Ik hou van knuffels, dus als iemand de drang heeft om me te knuffelen, dat accepteer ik dat dankbaar! ;) Ik kan ook niet wachten om de meningen te horen over de boeken en welke personages de favorieten zijn.

Naar wat kijk je het meest uit op YalFest?

Ik kan gewoon niet wachten op alle lezers te ontmoeten! Dat is iets waar ik het meest enthousiast over ben!



Reacties op: #PrepareForYalFestNL | Interview met Amy Ewing

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Amy Ewing

Amy Ewing

Amy Ewing groeide op in een stadje vlakbij Boston. Ze verhuisde naar New York om...