Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#PrepareforYalfestNL | Interview met Veronica Rossi

op 09 april 2017 door

Op 23 april vindt weer YalFest plaats! Maar liefst 8 internationale auteurs komen langs, en dat wordt dus een gegarandeerd feestje. Omdat wij ons voorbereiden op YalFest (ja, de tbr-stapel ligt al helemaal klaar...) mochten we elk van de auteurs interviewen. De komende weken verschijnt elke week een interview. Ben je er klaar voor? Vandaag hebben we het genoegen met Veronica Rossi, onder andere bekend van de 'Wereld Zonder Hemel' serie en Riders.

Foto Veronica Rossi ©  Sherman Chu

1. Waarom ben je begonnen met schrijven?

Ik ben altijd al een creatief persoon geweest; ik moet creatief zijn, anders voel ik me verschrikkelijk. Ik ben al heel jong begonnen met gedichten schrijven, maar voordat ik serieus ging schrijven was ik eerst een artiest. Ik ging naar een kunstschool, en ik maakte olieverf schilderijen op opdracht. Hier hield ik echt van! Maar nadat ik mijn zoon kreeg, vond ik het erg moeilijk om tijd vrij te maken voor het schilderen. Het was veel makkelijker om mijn laptop te pakken en ideeën en scenes op te schrijven terwijl hij aan het slapen was, of heel laat in de avond en vroeg in de ochtend. Ik heb altijd al van schrijven gehouden, maar het werd pas sinds een jaar of vijftien mijn focus. Toen ik eenmaal was begonnen kon ik niet meer stoppen. Zoals ik net al zei- eigenlijk is het niet dat ik het leuk vind om te schrijven, of dat ik van schrijven houd. Ik moet schrijven.

2. Wat is het leukste aan schrijver zijn?

Er zijn zoveel leuke dingen aan schrijver zijn (zoals vanuit huis werken! werken wanneer je wilt!). Elke dag ben ik dankbaar voor mijn werk. Als ik het allerbeste zou moeten benoemen, dan is het het feit dat ik helemaal verloren kan gaan in het schrijfproces, en de wereld van mijn verhaal. Het gebeurt niet zo vaak als ik zou willen, maar als het gebeurt, dan ben ik compleet verloren in het creatieve proces. Het is bijna een allesoverstijgende ervaring. Geweldig!

3. Waar schrijf jij je boeken? (Op de sofa, aan je ultramodern bureau of gewoon waar het je uitkomt,...)

Meestal schrijf ik waar goede energie is. Soms is dat aan mijn bureau op mijn kantoor, soms in een comfortabele stoel in de woonkamer. Soms zelfs in mijn bed, met mijn slapende hond naast me. Het hangt er maar net vanaf waar ik op dat moment zin in heb.

4. Welke auteur is of was een echt inspiratie bron voor jou?

Er zijn er zo veel, maar in het afgelopen jaar ben ik geobsedeerd door Anthony Doerr. Hij schreef een volwassen boek dat de Pulitzer prijs heeft gewonnen- Als je het licht niet kunt zien. Ik ging elke keer maar weer terug naar dat boek, elke week, elke paar dagen, gewoon om er weer even in te lezen. Iets in zijn verhaal, de personages, de taal, de geschiedenis, sprak me enorm aan. Mijn schrijvende ziel is helemaal veliefd op dat boek.

5. Als je kon wisselen van plaats met één personage uit één van je boeken, welke zou je kiezen en waarom?

Dit is een super leuke vraag! Ik denk dat ik van plaats zou wisselen met Jode, hij is de Conquest in Riders. Hij heeft een prima leven, en hij is erg slim en geestig.

6. Op welk Disney-figuur lijkt je hoofdpersonage het meest en waarom? 

Oh, nog zo'n leuke vraag! Gideon Blake is sowieso Kristoff uit Frozen. Hij is erg bekwaam, maar ook erg speels, en hij is soms ook erg sarcastisch. Hij is ook schattig, en soms ook wel een beetje clueless.

7. Welk boek zou je zelf graag geschreven hebben?

De Alchemist van Paolo Coelho, of Spaar de Spotvogel van Harper Lee. Of het boek wat ik eerder heb genoemd, Als je het licht niet kunt zien. En waarom? Fictie is entertainment, maar als een boek je echt raakt en het bij je blijft, zelfs lang nadat je de laatste pagina hebt gelezen, dan wordt het iets magisch. Het wordt deel van wie je bent, en verandert je beeld van de wereld. Deze boeken hebben me veranderd. Ik zou het super vinden als ik een boek kan schrijven met zo'n effect!

8. Naar welke stad (fictief of niet) zouden jullie graag eens willen reizen en waarom?

Echte stad: Amsterdam! En fictief? Ik zou het leuk vinden om naar Caraval te gaan, de betoverende stad in Stephanie Garber's book. Het is een magische plek, waar niks is zoals het lijkt. Stephanie, een vriendin van mij, heeft de plek omschreven op een manier waarop ik de pracht en kleuren kon zien, ruiken en proeven.

9. Wat verwachten jullie van je Belgische en Nederlandse fans?

Glimlachen, knuffels en geweldige gesprekken over boeken!

10. Wat zijn jou verwachtingen, vooruitkijkend naar het YALFest?

Hetzelfde als het antwoord op mijn vorige vraag! Ik ben naar veel boek festivals geweest in Amerika, maar nog nooit naar een in Nederland. Ik kan niet wachten!

We willen Veronica Rossi erg bedanken voor het beantwoorden van onze vragen en we kunnen niet wachten om haar te zien op YalFest!



Reacties op: #PrepareforYalfestNL | Interview met Veronica Rossi

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Veronica Rossi

Veronica Rossi

Veronica Rossi (Rio de Janeiro, Brazilië) is een Amerikaanse auteur. Z...