Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensie 'Liefdestips aan Mezelf' - Gastblogpost Eline

op 29 december 2017 door

De winnaar van het Maandelijks Mysterie van December werd Eline Rego, enthousiast boekenlezer en Hebban lid. Zij kreeg het boek 'Liefdestips aan Mezelf' van Sylvia van Driessche en kreeg de kans om er een gastblogpost over te schrijven op We Love YA. Benieuwd wat Eline van het boek vond? Lees snel verder!

Liefdestips aan mezelf gaat over de 17-jarige Olivia Jacobs, die tegen haar zin bij haar vader moet gaan wonen nadat haar moeder opgenomen wordt in een psychiatrische instelling. Ze heeft haar vader nooit gekend, behalve van tv want hij heeft zijn eigen tv-programma. Bij haar vader krijgt ze er ook nog een stiefmoeder en een instagramverslaafde stiefzus bij. Ondertussen probeert ze ook de aandacht te krijgen van haar crush, Max, en schrijft ze in haar dagboek alle liefdestips op die ze kan vinden. Maar familie en liefde hoeven niet zo ver van elkaar te liggen als Olivia denkt.

Ik zou 'liefdestips aan mezelf' echt beschrijven als een exemplaar van Joepie, waar Sylvia Van Driessche hoofdredactrice was, in boekvorm. Van de tiener die niet goed weet hoe ze met liefde om moet gaan tot de tips die in dit boek gegeven werden, het was allemaal een throwback naar de tijd dat ik zelf Joepie zat te lezen op mijn kamer. Ergens was dit een leuke throwback, maar er waren ook wel een aantal cringy momenten (soms wilde ik echt tegen Olivia zeggen dat boeken over liefde niet alles zijn, en dat je gewoon moet doen waar je je goed bij voelt, want ik zou willen dat iemand dat ook tegen mij gezegd had toen ik de liefdestips in Joepie nog als de enige grote waarheid in de wereld beschouwde). Olivia moet aan het begin van dit boek duidelijk nog een hele hoop leren over hoe liefde in elkaar zit en, hoe cringy ik dit in het begin dan ook vond, wat het boek zo goed maakt is hoe erg je Olivia ziet groeien door het verhaal heen.

Persoonlijk zou ik niet te veel waarde hechten aan de tips die doorheen het boek gegeven worden, deze staan namelijk in het vet en het boek wordt ook beschreven als een hilarische roman en een zelfhulpboek in één. De belangrijkste lessen uit dit boek zijn niet de tips op zich, deze zijn soms echt te gek voor woorden, maar wat Olivia leert over het leven bij het testen van de tips. Namelijk dat je gewoon jezelf moet zijn en dat alles dan wel op zijn pootjes terecht zal komen.

Het verhaal was erg aangenaam en luchtig om te lezen, het bevatte enkele zwaardere thema’s maar hier werd niet echt diep op ingegaan dus de luchtige toon werd veelal behouden. Hierdoor miste het boek voor mij wel wat diepgang, maar het thema draaide niet rond deze zwaardere thema’s dus het stoorde mij op zich niet. Sylvia Van Driessche heeft ook een erg vlotte schrijfstijl, die ervoor zorgt dat het boek heel erg snel leest (kleine opmerking die ik als student Nederlands niet kan laten, het stoorde me dat Sylvia Van Driessche steeds “vanwege van” schreef in plaats van gewoon “vanwege”). Er zaten ook een aantal duidelijk Vlaamse uitspraken in dit boek, die ik zeker wist te appreciëren na het lezen van zoveel YA boeken geschreven of verteld door Nederlandse auteurs/vertalers. Vlaamse auteurs mogen naar mijn mening zeker ook eens in de verf gezet worden!

Eline's oordeel: 

6428fe69b47dfe3a193425aa0a337fab.png

Ik heb er zeker van genoten om dit boek te lezen, maar de tips bezorgden me soms echt koude rillingen en dat het hoofdpersonage deze allemaal probeerde, zorgde ervoor dat ik haar vaak niet echt een leuk personage vond. Ik zou dit boek aanraden aan iedereen die zin heeft om een niet te zwaar boek te lezen dat heel vlot leest, maar ik raad het zeker niet aan om dit boek te lezen voor de tips die erin staan. Wees gewoon jezelf en dan komt alles goed! 

Dankjewel voor de recensie Eline! Tevens heeft Eline een bookstagram waarin ze de prachtigste foto's laat zien. Deze vind je hier.



Reacties op: Recensie 'Liefdestips aan Mezelf' - Gastblogpost Eline

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sylvia Van Driessche

Sylvia Van Driessche

De Vlaamse Sylvia Van Driessche (1976) was vijf jaar hoofdredactrice van het jon...