Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tag Thursday: The Ultimate Book Tag

op 21 september 2017 door

Het is weer donderdag dus dat betekent dat we een nieuwe Book Tag voor jullie hebben. Deze keer is dat de The Ultimate Book Tag gecreeërd door Chapter Chicks. Wij hebben hem voor jullie vertaald en ingevuld. Veel plezier met lezen!

1. Word je misselijk als je leest in een rijdende auto?

Manon: Ja en nee. Ik lees iedere dag in de bus naar school. Op het moment doe ik dat op mijn telefoon maar in het verleden op mijn tablet of e-reader. Als ik electronisch lees heb ik nergens last van maar een fysiek boek kan ik wel enorm misselijk van worden.

2. Welke schrijfstijl van een auteur is volkomen uniek voor jou en waarom?

Femke: Die van Sarah Crossan in het boek Een! Het 'opknippen van zinnen' is misschien niet zo origineel, maar het voegt wel echt iets toe aan het verhaal: less is more. Je moet het boek echt gewoon lezen om te ervaren wat ik bedoel :)

3. Harry Potter serie of de Twilight saga? Geef drie argumenten om je antwoord te verdedigen.

Audrey: TWILIGHT! En dan wel hiervoor: 1. Edward Cullen is ZO romantisch. 2. Ik hou van vampieren en vind ze ontzettend fascinerend. 3. Jacob Blacks bovenlijf...

4. Heb jij altijd een boekentas bij je? Zoja, wat zit er dan in (naast boeken...)?

Tinke: Ik heb bijna nooit ee boekentas mee. Boeken zijn vet zwaar dus het is totaal onhandig. Ik reis best veel en heb altijd mijn e-reader mee. Echt een oplossing voor het openbaar vervoer! 

5. Ruik je aan je boeken?

Elke: Ik ruik écht aan mijn boeken. Vooral nieuwe boeken, omdat ze voor mij ook echt 'nieuw' ruiken. Ik vind het heerlijk om aan boeken te ruiken... ze hebben echt hun eigen geur en dat vind ik zo bijzonder. Mijn moeder vindt het altijd heel raar als ik het doe, maar dat boeit me helemaal niet! Boeken zijn fantastisch en ruiken ook nog eens heerlijk. Iedere keer als ik een boek ruik, word ik weer helemaal enthousiast om hem te gaan lezen. 

6. Boeken met of zonder kleine tekeningen?

Iris: Ik stoor me er niet aan als er geen tekeningen in het boek staan, maar vaak vind ik het altijd wel grappig als er boven het hoofdstuknummer een klein tekeningetje staat. Dat geeft voor mij vaak wel een soort sfeer aan het verhaal.

7. Welk boek vond je tijdens het lezen leuk, maar waar je later achter kwam dat de kwaliteit eigenlijk niet zo goed was?

Elke: Een boekenserie waar ik echt van genoten heb is de Twilight serie van Stephenie Meyer. Ik vond Twilight helemaal romantisch en fantastisch. Ik kon er op het moment, toen ik rond de 12 was, helemaal geen probleem in vinden. Ik las ze toen ik in groep acht zat en had nog nooit een YA-boek gelezen, dus had niet echt bepaald hoge verwachtingen en veel leeservaring. Toen ik later meer YA, maar ook andere boeken, las en erachter kwam dat Twilight eigenlijk niet zo heel goed was, vond ik dat eigenlijk wel apart. Toch kijk ik met nostalgie en een hoop liefde terug naar de boekenserie die mijn liefde voor YA aanwakkerde. 

8. Heb jij leuke verhalen waarin een boek van je jeugd een rol speelt?

Kayleigh: Leuk zal ik dit verhaal maar niet noemen, maar gedenkwaardig is het zeker... Mijn ouders hebben heel vaak voorgelezen (of zetten een luisterboek aan) uit de Harry Potter boeken, vooral voor het slapen gaan. Vervolgens droomde ik vaak over Zweinstein en hoe het daar nou echt zou zijn op school, wat mij 'blijkbaar' het gevoel gaf dat de hele magie wereld daadwerkelijk bestond . Het gevolg? De dag dat de blauwe envelop van de belastingdienst de brievenbus door kwam vallen ben ik hartstikke enthausiast met de brief naar mijn ouders toe gerend en heb voor een dikke 5 minuten geroepen dat ik een uitnodiging voor Zweinstein had gekregen... Ik heb mensen nog nooit lachend de brieven van de belastingdienst zien openen, maar toen wel! 

9. Wat is het dunste boek in je boekenkast?

Iris: Het dunste boek op mijn boekenkast is waarschijnlijk De Labyrintrenner Files van James Dashner. Het is een toevoeging op de boekenserie The Maze Runner en heeft slechts 52 pagina's.

10. Wat is het dikste boek in je boekenkast?

Manon: Ik heb ze niet allemaal vergeleken maar zo op het blote oog zou ik Stad van hemelse vlammen van Cassandra Clare zeggen. 

11. Schrijf je naast het lezen ook? Zie je jezelf in de toekomst als een schrijver?

Elke: Al sinds dat ik een klein meisje was, was ik geïnteresseerd in schrijven. Ik heb altijd al geschreven. Het begon met dagboeken, toen toneelstukjes en later echte boeken. Ik zie mijn toekomst écht in het schrijversvak liggen. Ik heb al een boek uitgegeven genaamd Bloedprint, maar ik hoop nog veel meer boeken te kunnen uitgeven. Ik schrijf ook op Wattpad (onder de naam silverstake), waar ik oefen en hoop kritiek te vergaren om mijn schrijf skills nog meer te verbeteren. Ik schrijf in het Engels en in het Nederlands, en ben momenteel net begonnen aan een nieuwe historische, romantische YA met een kleine dosis fantasy en een grote dosis mysterie, die zich centreert rondom de tsaren van het oude Rusland. 

12. Wanneer kwam je in aanraking met lezen?

Audrey: Ik hield vroeger echt niet van lezen, ook al ging ik redelijk frequent met mijn ouders en met school naar de bibliotheek. Ik koos meestal voor de strips en liet heel vaak de echte leesboeken links liggen. Pas toen ik voor het eerst Twilight had gezien in de bioscoop was ik helemaal weg van het idee dat vampieren zouden kunnen bestaan. Ik was zowat verliefd op Edward Cullen... Omdat films maken nu eenmaal veel tijd in beslag nemen, verloor ik al snel mijn geduld en wilde ik dolgraag de ontknoping van de spannende verhaal weten. Mijn mama had de boeken gekocht voor zichzelf, maar op een avond nam ik ze gewoon uit de kast en begon ik te lezen. Ik heb sindsdien mijn leeslust nooit verloren.

13. Wat is je favoriete klassieker?

Iris: Van alle klassiekers die ik tot nu toe gelezen heb (hier tel ik dus naast Nederlandse klassiekers ook Engelse, Franse en Duitse mee), denk ik toch dat mijn meest favoriete Narziß und Goldmund van Hermann Hesse is. Het is een heel mooi verhaal over vriendschap en je lostrekken van de sociale normen. Het verhaal heeft mooie en symbolieke momenten, maar ook genoeg spannende. Een klassieker die ook kans maakt om eerste te worden is Pride and Prejudice van Jane Austen.

14. Was op school jouw beste vak Engels (of in ons geval Nederlands)?

Manon: Ik had bijna met volle overtuiging ja gezegd want Engels was mijn beste vak op school. Maar Nederlands niet, ik heb daarvoor te veel moeite met grammatica en interpunctie. Valt het op? ;)

15. Als jij een boek als cadeau zou krijgen die je al gelezen hebt en het haatte... Wat zou je doen?

Femke: Dan maakt het niet uit dat ik het haatte, toch? Ik zeg gewoon dat ik het al heb, want als ik een boek cadeau krijg, vragen mensen mij vaak: 'En, heb je het al?' omdat het voor niet-lezers moeilijk is om te weten wat ik al wel en niet heb gelezen. 

16. Wat is een minder bekende serie waarvan jij weet dat die lijkt op Harry Potter of The Hunger Games?

Iris: Het is niet zo zeer een serie dan wel een boek. Paniek van Lauren Oliver heeft naar mijn mening wel wat weg van The Hunger Games. Jongeren vervelen zich en hebben daarom een spel bedacht met verschillende rondes. Uiteindelijk zal de winnaar een grote beloning krijgen. Het is een soort afvalrace en mensen gaan dood. Het verschil is wel dat mensen niet per sé dood moeten gaan om af te vallen. 

17. Wat is jouw favoriete woord?

Femke: Aposiopese! Daar heb je vast nog nooit van gehoord, maar ik vind het echt zo'n mooi woord. Zeker aangezien ik een taalfanaat ben, en dit is de benaming voor het taalverschijnsel van losgebruikte betrekkelijke bijzinnen. Vrijwel niemand vindt dat interessant, dus ik zal het ook niet uitleggen. Ben je toch benieuwd, dan laat ik je in een reactie graag weten wat het is, hoor!

18. Ben je een nerd, dork of dweeb? Of allemaal?

Manon: Ik zou mezelf omschrijven als een mix tussen een Dork en een Geek. 

19. Vampieren of elfjes? Waarom?

Claudia: Vampieren, sowieso, maar waarschijnlijk omdat ik gewoon nog niet veel boeken heb gelezen met elfjes. Vampieren zijn cool en mysterieus, maar hebben vaak ook een zachtere kant.

20. Shapeshifters of engelen? Waarom?

Tinke: Shapeshifters! Engelen zijn leuk, maar kom op shapeshifters zijn veel gaver. Zij zijn misschien niet zo heilig als engelen zijn, maar ze kunnen veel coolere dingen. Het is toch veel leuker om jezelf te kunnen veranderen dan een heilige engel zijn. 

21. Geesten of weerwolven? Waarom?

Elke: Weerwolven. Op de een of andere manier heb ik altijd al iets gehad met weerwolven. Misschien is dat begonnen met Twilight van Stephenie Meyer, ik weet het niet! Weerwolven vind ik ontzettend fascinerend, want ze zijn gedeeltelijk nog mens, en niet zoals andere fabelachtige mythes. Ook vind ik het gehele idee dat ze met de maan transformeren en in roedels leven erg interessant. Ook interpreteren mensen weerwolven op verschillende manieren in hun boeken, en dat is super tof! 

22. Zombies of vampieren? Waarom?

Iris: Ik ga hier voor vampieren. Ik heb niet zulke goede ervaringen met zombies. Hiermee bedoel ik niet dat ik met ze in aanraking ben gekomen in real life! Maar de paar boeken die ik over zombies heb gelezen, waren geen goede ervaringen. Als ik me een zombie moet voorstellen dan zie ik altijd een heel goor monster voor me die me bijna over mijn nek laat gaan. Dan heb ik liever de sexy vampieren uit Twilight of de welgeklede en nette Dracula, nou ja... zonder dat bloed drinkende gedeelte dan.

23. Love triangle (liefdesdriehoek) of een verboden liefde?

Iris: Een love triangle zorgt bij mij altijd voor heel veel frustratie. Het is niet dat ik er niet van houd, maar dan moet het wel goed uitgevoerd worden. Een verboden liefde levert ook wel eens wat frustratie op, maar op een andere en naar mijn mening leukere manier dan bij een love triangle. Bij een verboden liefde weet je duidelijk van wie je moet houden en wie je in elkaar moet willen slaan. Daarnaast vind ik een verboden liefde ook veel spannender (en misschien ook meer romantischer) dan een love triangle.

24. Een volledig romantisch boek of een boek gevuld met actie en een paar liefdesscènes erdoorheen gemixt?

Claudia: Een boek gevuld met actie en wat liefde erdoorheen! Ik vind romatische boeken op zijn tijd wel leuk, maar als ik er een paar heb gelezen vind ik ze toch weer wat saai worden. Een paar liefdescènes in een actieboek daarentegen vind ik altijd ontzettend leuk.

Dit was het alweer voor deze week! Als jullie de tag zelf in willen vullen kan dat en laat ons hieronder weten wat jullie ervan vonden!



Reacties op: Tag Thursday: The Ultimate Book Tag

Meer informatie