Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Van Must-Read naar Must-See!

op 03 mei 2017 door

Ondanks dat wij als YA Club van Tien erg veel van boeken houden, kijken wij ook wel eens een serie tussendoor. Er zijn boordevol TV-series die wij leuk vinden, maar het is nogal moeilijk om te beslissen welke je nou eigenlijk wil gaan kijken. Soms raak je even de weg kwijt in dat Netflix rijtje van aanraders, dus hier zijn wij om dat voor je op te lossen. Vandaag kijk ik naar bepaalde boeken die ik vervolgens koppel aan een serie met hetzelfde thema, genre of met dezelfde sfeer. Zo kun jij dit keer in plaats van je volgende 'read', je volgende 'see' bepalen!

1. Vond je de Kronieken van de Onderwereld van Cassandra Clare leuk? Kijk dan:

SHADOWHUNTERS

Komop, deze zagen jullie wel aankomen toch? Ongeveer een jaar geleden begon Freeform (in Amerika) met het uitzenden van Shadowhunters. Deze serie is gebaseerd op de bekende boekenserie van Cassandra Clare. Hoewel ik eerst geen fan was van de vertolking van sommige personages, is deze serie echt steeds leuker en beter geworden! De serie gaat, net zoals de boeken, over Clary Fray, een roodharige tiener die ontdekt dat ze eigenlijk geen normaal meisje is, maar een schaduwjager! Een strijder die vecht tegen demonen en de wereld beschermt tegen bad guys. De boekenserie bestaat uit maar liefst 6 boeken, met enorm veel spin-offs. De televisieserie bestaat op het moment uit twee seizoenen, waarvan het tweede seizoen op het moment op 'pauze' staat. De serie wordt op maandag 5 juni weer verder uitgezonden. Ga hem vooral kijken als je fan bent van de boeken, of als je gewoon houdt van romantiek, actie en mysterie! 

Waar kun je deze serie kijken? 

Op Netflix! 

Een eventuele andere tip: Van Helsing (16+) of The Shannara Chronicles

2. Vond je Cinder, Scarlet, Cress en Winter van Marissa Meyer leuk? Kijk dan:

ONCE UPON A TIME

Once Upon A Time is een erg leuke serie die gaat over sprookjesfiguren die in de 'echte' wereld terecht komen, maar niet meer weten wie ze echt zijn door een vloek van de Evil Queen. Emma Swan, een ongewone heldin, moet hen daarvan redden. Tenminste, volgens haar zoon Henry. Dit is alleen maar het begin van de serie, want er zijn maar liefst 6 seizoenen(!) boordevol spannende sprookjesavonturen. Net zoals in Cinder worden sprookjes op een interessante en leuke manier verandert en gecombineerd met andere sprookjes. Cinder is natuurlijk een hervertelling van Assepoester, op een sci-fi manier. Hoewel Once Upon A Time niet echt veel sci-fi elementen bevat, is het zeker sprookjesachtig en spannend. Ook gaan de verdere boeken in de serie van Marissa Meyer over diverse sprookjes, en ontmoeten de sprookjesfiguren elkaar, net als in Once Upon A Time. Daarom is Once Upon A Time, oftwel OUAT, een super goede 'must-see' als je de boeken van Marissa Meyer goed vond. 

Waar kun je Once Upon A Time kijken?

Op Film1 wordt het huidige seizoen (6) uitgezonden. Maar ook staan seizoenen 1 tot en met 5 op Netflix.

Een eventuele andere tip: Grimm 

3. Vond je 54 Minuten van Marieke Nijkamp leuk? (Of natuurlijk het gelijknamige boek Thirteen Reasons Why) Kijk dan:

THIRTEEN REASONS WHY 

Hoewel het boek 54 Minuten en 13 Reasons Why totaal andere verhaallijnen hebben, vond ik dit toch een goede combinatie. 54 Minuten van Marieke Nijkamp gaat over een school shooting, een ontzettend actueel onderwerp. Ook een onderwerp waarvan het belangrijk is dat het behandeld wordt in YA fictie. Het boek gaat over de aanloop naar, en de 54 minuten waarin de school shooting daadwerkelijk plaatsvindt. Waarom koppel ik dit boek aan 13 Reasons Why? Ik heb ze gekoppeld omdat er in beide boeken sprake is van een taboe onderwerp. Spreken over school shootings is niet per se taboe, maar wapenbezit (en de link met school shootings) in Amerika is zeker een controversieel gespreksonderwerp. In 13 Reasons Why is er ook sprake van een taboe onderwerp: zelfmoord. In het nieuws zien we steeds vaker nieuwsartikelen die spreken over het impact van 13 Reasons Why en dat het zelfs soms verboden wordt op scholen om over de serie te praten. In mijn ogen geeft dit alleen maar weer hoe belangrijk het is dat dit besproken wordt, en ik denk dat 13 Reasons Why een goed punt is om te beginnen. Net als 54 Minuten van Marieke Nijkamp. 

Waar kun je 13 Reasons Why kijken? 

Op Netflix.

Een eventuele andere tip: Misfits (fantasy) of Skins

4. Vond je The Jewel van Amy Ewing, De Selectie boeken van Kiera Cass, of Rode Koningin van Victoria Aveyard leuk? Kijk dan:

REIGN

Wat deze boeken én series allemaal gemeen hebben is het koninklijke tintje. In het artikel 'Onze Koninklijke Boeken' hadden we het al over boeken met een koninklijk tintje. Dat is ook wat alle drie van deze boeken met elkaar gemeen hebben. De serie Reign gaat over Mary Stuart, koningin van Schotland, die naar Frankrijk reist om te trouwen met Francis, toekomstige koning van Frankrijk. Natuurlijk is hun huwelijk niet zonder moeilijkheden, en zijn er allerlei krachten, natuurlijk en bovennatuurlijk, die Mary en Francis tegenwerken. Deze serie is de perfecte combinatie van intrige, politiek, romantiek en fantasy. Iets wat veel van deze boeken ook hebben. Maar ik heb nog twee andere tips voor je bij deze boeken! 

Kijk dan:

THE CROWN

The Crown is een serie die gebaseerd is op de jonge jaren van koningin Elizabeth II van Engeland. Van haar huwelijk met Philip tot haar kroning, in het eerste seizoen wordt veel van haar eerste roerige jaren getoond. Deze serie is losjes gebaseerd op de werkelijkheid, dus past hij eigenlijk perfect bij de bovenstaande boeken. Het is eigenlijk ook een soort van fictie, met een koninklijk tintje. Het bevat minder romantiek, maar meer intrige en politieke spanning. Hou je dus iets minder van romantiek, dan is dit de perfecte koninklijke serie voor jou!

Kijk dan:

GAME OF THRONES (16+)

Game of Thrones is dan niet de meest voor de handliggende keuze, het is wel een serie die allerlei elementen bevat die de bovenstaande boeken ook bevatten! Game of Thrones gaat over negen machtige families die strijden om 'the Iron Throne' van Westeros. Deze negen families sluiten verbonden, strijden tegen elkaar en zorgen voor elkaars verwoesting. Dit klinkt vast als een heel erg vage samenvatting, maar het is een nogal moeilijk en ingewikkeld plot om uit te leggen. Het verhaal bevat enorm veel personages, van wie je allemaal gaat houden, en enorm veel verhaallijnen. Maar bovenal bevat de serie enorm veel intrige, verraad en macht, net als de bovenstaande boeken. Deze serie is daarom een must-see! 

Waar kun je deze series kijken?

Reign: op Netflix staan seizoen 1 tot en met 3. 

The Crown: op Netflix staat seizoen 1

Game of Thrones: af en toe op Veronica of Net5, maar vooral op HBO (dat nu onderdeel is van Ziggo). 

Een eventuele andere tip: Outlander (als je van Schotland, knappe Schotten, tijdreizen, actie en romantiek houdt)

Hieronder nog even wat snelle en korte tips:

Warm bodies van Isaac Marion -> The Walking Dead of iZombie (Netflix)

De Fixer van Jennifer Lynn Barnes -> Jessica Jones (Netflix)

Nachtschade van Andrea Cremer -> Teen Wolf (Netflix)

Endgame van James Frey -> Sense8 (Netflix)

Inwijding van Veronica Roth -> Under The Dome (Netflix)

Twilight van Stephenie Meyer -> Bitten of The Vampire Diaries (Netflix)

Nu heb ik jullie opgezadeld met een hoop nieuwe TV-series! Hopelijk zit er eentje bij die je wat lijkt. Heb je zelf ook nog een combinatie? Of ken je zelf ook nog een leuke TV-serie? Zet hem in de comments! Bedankt voor het lezen!

Geschreven door Elke.



Reacties op: Van Must-Read naar Must-See!

Meer informatie