Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

YA Crime Event: op de bank met Jennefer Mellink

op 05 oktober 2016 door

Omcirkel zaterdag 23 oktober 2016 maar heel vet in je agenda, want Hebban organiseert voor jonge en (oudere) thrillerlezers het YA Crime Event van het jaar. Tal van Nederlandse YA-thrillerauteurs gaan die dag voor je klaar staan om al je prangende vragen te beantwoorden en natuurlijk je favoriete boeken te laten signeren. We love YA zet speciaal voor jou deze geweldige auteurs in het zonnetje. Met vandaag, op de bank met Jennifer Mellink.

De schrijfster

Jennefer Mellink (1985) is geboren in Amersfoort, maar groeide op in Leusden. Als kind was ze al gek op spanende verhalen. Het is dus niet moelijk dat ze het liefst de wereld van de spannende thrillers telkens weer opzoekt in haar boeken. Naast thrillers schrijven, schrijft ze ook Engelse songteksten en worden haar diverse (kort)verhalen gepubliceerd in magazines en bundels. Ook schreef Jennefer zes jaar lang voor Hebban als Crime Zone-recensent. Naast auteur zijn, werkt ze ook parttime als medewerker binnendienst bij een bedrijfsmakelaar. Nu woont ze met haar hondje in Twello.

De jeugdthrillers

Jennefer Mellink is een bekende thrillerschrijfster. In 2014 debuteerde met haar ijzersterke jeugdthriller, Gebroken, die lovend onthaald werd. Haar tweede boek, Kwaad bloed, verscheen in 2015. Haar laatste nieuwe boek Gevarenzone ligt nu nog paar net in de winkels. (Ga het dus snel halen!)

Het interview

We Love YA had de eer om deze geweldige schrijfster te interviewen! Benieuwd?

Een thrillerauteur schrijft over het algemeen over gruwelijke zaken. Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Overal! Ik houd mijn oren en ogen altijd open en laat vooral mijn fantasie lekker de vrije loop gaan. Om een voorbeeld te noemen: mijn derde boek Gevarenzone speelt zich af in een huis dat ik zag staan in het buitengebied in mijn eigen dorp. Terwijl ik langs dat huis fietste, zag ik al voor me hoe mijn hoofdpersonage Pip daarbinnen een ouijabord zou gaan gebruiken met haar vrienden. Het huis maak ik op papier uiteraard wat enger.

Dus door een korte blik op een object, ontstaat al een basis voor een verhaal, een boek. Al schrijvende werk ik dat verder uit. Tijdens de lange wandelingen die ik dagelijks maak, denk ik ook veel over mijn verhalen na en dan krijgt het steeds meer vorm.

Wat ik ook als inspiratie gebruik, zijn de mensen om mij heen. Uitspraken van bepaalde personen kunnen maar zo in mijn boek belanden, maar ook uiterlijke kenmerken of iemands tred. Of het nou bekenden of wildvreemden zijn: niemand is wat dat betreft veilig.

Waarom heb je voor het schrijven van thrillers gekozen in plaats van bijvoorbeeld romance of fantasy?

Ik lees zelf het liefst thrillers, dus het is voor mij vanzelfsprekend om in dat genre te schrijven. De spanningsbogen houden mij geboeid. Ook vind ik het leuk om in gedachte al te bedenken wie de dader kan zijn. Het liefst zit ik er dan natuurlijk helemaal naast. Ik houd van een goed doordacht verhaal en een verrassende plot. Dat zijn tevens de elementen die ik zelf door mijn verhalen probeer te verweven.

Denk je van tevoren de plot uit of weet je nog niet wat er gaat gebeuren? 

De plot denk ik altijd van tevoren uit. Een goede plot vind ik heel erg belangrijk. Het verhaal kan nog zo goed geschreven zijn, maar als de plot niet goed is, dan vind ik dat echt afbreuk doen aan het verhaal. Feit blijft dat meningen nou eenmaal verschillen, dus een ander kan het wel heel erg goed vinden.

Het gebeurt bij mij wel dat ik al schrijvende toch een andere kant op ga dan ik in eerste instantie had bedacht, maar vaak wordt het dan alleen maar beter. Ik voeg toch dingen (personages, gebeurtenissen etc.) aan mijn verhaal toe naarmate het verhaal vordert, en daar moet de plot dan op aangepast worden, zodat het allemaal wel klopt.

Hoe ziet jouw schrijfplek eruit? 

Mijn schrijfplek is heel erg netjes, geordend en dus overzichtelijk. Natuurlijk maak ik er tijdens het schrijven wel eens een chaos van (rondslingerende documenten, aantekeningen, snoeppapiertjes etc.), maar ik ruim het altijd achter me op zodra ik klaar ben (voor die dag). Verder schrijf ik altijd in complete stilte. Met muziek aan of andere geluiden om me heen, kan ik me niet goed concentreren. Naast mijn laptop staat standaard een grote mok van Blond Amsterdam gevuld met thee. Heerlijk!

Doe je veel research voor het schrijven van een boek?

Dat verschilt enorm per boek. Soms kom ik al aardig ver met internet en mensen uit mijn kennissenkring die mij meer kunnen verstellen over specifieke onderwerpen. Voor het boek waar ik momenteel mee bezig ben, heb ik wel veel research gedaan. Ik heb zelfs een heel uitgebreide rondleiding gekregen in het huis van bewaring. Dat was erg leuk en bijzonder. Door zo’n plek te bezoeken, gaat het veel meer leven. Ook geef je de lezer iets leerzaams mee, omdat je iets omschrijft zoals het er in de werkelijkheid ook aan toe gaat. De meeste van ons zullen het huis van bewaring niet van binnen hebben gezien, dus dat maakt het extra boeiend.

Als je een boek zou schrijven in een ander genre dan Young Adult, welk genre zou je dan kiezen?

Voorlopig blijf ik nog jeugdthrillers schrijven, want ik vind dat veel te leuk! Maar te zijner tijd wil ik zeker een thriller voor volwassenen gaan schrijven. Een kinderboek schrijven (en zelf tekenen) lijkt me ook heel erg leuk.

Als je zou moeten kiezen tussen schrijven of lezen, welke zou je dan kiezen?

Het antwoord op deze vraag is erg moeilijk. Toch zou ik kiezen voor het schrijven. Lezen vind ik heel erg fijn, maar tijdens het schrijven creëer ik de verhalen allemaal zelf en kan ik mijn personages laten doen wat ik maar wil. Dat is heerlijk! Ik schrijf dagelijks, dus als dat niet meer zou mogen, zou dat echt een straf zijn. Ik kan wel zeggen dat het mijn lust en mijn leven is.

Benieuwd geworden naar deze schrijfster? Je kan haar ontmoeten op het YA Crime event op 23 oktober! En houd onze pagina in gaten voor meer geweldige weetjes over de aanwezige auteurs!

Het begin van dit artikel is geschreven door Audrey.



Reacties op: YA Crime Event: op de bank met Jennefer Mellink

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jennefer Mellink

Jennefer Mellink

Jennefer Mellink (1985) is een Nederlandse auteur in het young adult-genre. Ze w...