Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

YA Crime Event: Op kantoor bij Eva Burgers

op 20 oktober 2016 door

Het komt steeds dichter bij! Het YA Crime Event is over 2 dagen al!! Hebben jullie er zin in? Ik in ieder geval wel. Vandaag het interview met jammer genoeg alweer de laatste schrijfster. Last but not least Eva Burgers.

Door: Maud

Eva Burgers uit Voor burg is nu 41. Ze is opgegroeid in Noordwijkerhout. Na haar middelbare school studeerde ze zang aan het conservatorium in Den Haag maar even later ging ze naar Amsterdam om aan de Academie van Kleinkunst te studeren. Schrijven, muzek en toneel bevielen haar erg goed maar schrijven was toch het leukste. Na een tijd waar ze journalist was bij verschillende kranten en redactrice van tijdschriften soliciteerde ze bij de politie. Uiteindelijk na 4 jaar als agent werd ze rechercheur bij de afdeling zware criminaliteit. Daar van uit haalde ze haar inspiratie voor haar spannende boeken.

1. Een thrillerauteur schrijft over het algemeen over gruwelijke zaken. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie vooral uit de wereld om me heen. In mijn nabije omgeving maar ook ver daarbuiten. Actualiteiten geven ook nieuwe ideeën voor een boek. De werkelijkheid is vaak nog gruwelijker dan ik zelf kan bedenken.

2. Waarom heb je voor het schrijven van thrillers gekozen in plaats van bijvoorbeeld romance of fantasy?

Eigenlijk heb ik die keuze niet zo bewust gemaakt. Ik merk gewoon dat ik het het leukst vind om spannende boeken te schrijven. Soms probeer ik weleens een verhaal te schrijven dat niet per definitie spannend is, maar dat is me nog niet gelukt.

3. Denk je van tevoren de plot uit of weet je nog niet wat er gaat gebeuren?

Ik schrijf altijd eerst een synopsis van het verhaal en maak een hoofdstukindeling. Ik weet dus heel goed hoe het verhaal loopt en wat er precies gaat gebeuren. Toch komt het bijna altijd voor dat ik iets in het verhaal wijzig. Het is denk ik ook goed om dat open te laten zodat er nog wat ruimte is voor nieuwe invalshoeken.

4. Hoe ziet jouw schrijfplek eruit?

Ik heb een kantoor in Noordwijk waar ik iedere dag naartoe ga. Dat vind ik veel beter dan vanuit huis werken. Bovendien schrijf ik niet alleen boeken, maar ik bedenk ook tv-formats en ik schrijf scenario’s. Soms doe ik dat in samenwerking met mijn collega’s. Ik werk namelijk samen met een fotografe en een grafisch vormgeefster. Mijn werkplek ziet er zo uit:

d9ce649b535505b63ef66e13c2faaadc.jpg

5. Doe je veel research voor het schrijven van een boek?

De researchfase vind ik een van de leukste fases uit het schrijfproces. Je komt in werelden terecht waar je normaal gesproken niet snel zult komen. Ik besteed dus veel tijd aan research, wat deels te maken heeft met mijn nieuwsgierigheid en deels met het feit dat ik vind dat je voldoende kennis moet hebben van de zaken waar je over schrijft.

6. Als je zou moeten kiezen tussen schrijven of lezen, welke zou je dan kiezen?

Dan kies ik voor schrijven. Leesdagen moet ik echt inplannen want ik schrijf veel liever. Als ik echt rust heb, op vakantie bijvoorbeeld, dan lees ik liever.

7. Wat is jouw favoriete boek aller tijden?

Het puttertje van Donna Tart.

Nieuwschierig geworden naar de Eva en haar boeken? Kom dan langs op het YA Crime Event!



Reacties op: YA Crime Event: Op kantoor bij Eva Burgers

Meer informatie

Over

Eva Burgers

Eva Burgers

Eva Burgers (1969) is een Nederlandse schrijfster. Ze was werkzaam als recherche...